Çayda, kahvede çok şeker kullanılmamalı, hafif tatlılar (meyveli tatlılar, sütlü tatlılar ve kompostolar) tercih edilmeli, hamurlu tatlılar olabildiğince kullanılmamalıdır. Öğünde çorba, pilav-makarna, börek varsa ekmek az tüketilmelidir.
KOAH hastaları öğünlerinde asgari miktarda karbonhidrat tüketmelidir. Bunun yanında yağlı, acılı yiyeceklerden, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalıdır.
Güçlü bir kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum kaynağı olan yoğurt, akciğer fonksiyonlarını artırır ve KOAH hastalığına karşı korur.
Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum bakımından zengin bir diyet olmalıdır, çünkü bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alırlar. Proteinden zengin gıdalar, süt, doğal yoğurt, ayran, peynir, kuru baklagiller, balık ve et tüketilebilir. Yüksek tansiyon sorunu varsa tuzdan kaçınılmalıdır.
KOAH hastalarının öncelikle sigaradan uzak durmaları gerekir. Sigara içmeye devam etmeleri veya sigara içilen ortamlarda bulunmaları tedavi sürecini olumsuz yönde etkiler. Bunun yanı sıra mikrop kapmalarına yol açacak kalabalık ortamlarda bulunmamaları gerekir. Egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek de büyük önem taşır.
İlgili 38 soru bulundu
KOAH hastalarını rahatlatacak tedavi yöntemlerinin başında sigarayı bırakmak ve inhaler ilaçları düzenli olarak kullanmak gelmektedir. KOAH hastalığında verilen ilaçlar diğer bilinen ilaçlar gibi içilen ya da kalça veya damardan verilen ilaçlara benzemediğinden ilk zamanlar hastaları biraz zorlayabilir.
KOAH'I OLANLAR YÜZÜKOYUN POZİSYONU TERCİH ETSİN
KOAH'ı olanların nefes darlığı hissini azaltabilmek için yüzükoyun pozisyonda uyumayı tercih ettiklerine dikkat çekiliyor. Yüzükoyun pozisyon sayesinde akciğerlerde oksijenlenme daha iyi oluyor ve karbondioksit atılımı artıyor.
Bronşların iltihaplanmasını önler ve nefes almayı zorlaştıran mukusun temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle siyah bal içeriğinde bulunan yüksek miktarda antioksidanlar sayesinde astım ve koah hastaları için alternatif bir tedavi yöntemidir.
Elma, kayısı, şeftali ve kavun bazı kişilerde şişkinliğe ve gaza neden olabilir. Benzer şikayetler yaşayan KOAH'lı hastaların bu meyveler yerine ananas ve üzüm gibi meyveleri tercih edebilirler. Aynı şekilde şişkinliğe ve gaza neden olabilen sebzelerden de uzak durmak gerekebilir.
Soda ve benzeri gazlı içecekler şişkinlik yaparak daha zor nefes almanıza neden olur, uzak durun.
Sonuç olarak astım ve KOAH gibi kronik havayolu hastalığı olan kişilerde D vitamini tedavisi ile havayolu düz kas hücrelerinin kitlesinin büyümesinin engellenebileceği düşünülmektedir.
Dr. Nuri Tutar, bilinenin aksine yüksek rakımın alerjik astım hastalarına iyi geldiğini, ancak KOAH hastaları için uygun olmadığını söyledi.
Daha rahat nefes almanıza yardım eden keçi boynuzu pekmezi, Koah tedavisi için her sabah 1 kaşık tüketilmelidir.
Hayati açıdan da dünyanın en tehlikeli hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan Koah'ın 4. Evresi ise kişiler için ölümcül bir risk taşıyor.
beyin hasarı olduğundan KPR süresince yeterli derecede oksijenasyon gereklidir. verilmeli, sonrasında satürasyon %94-98 arasında, KOAH hastalarında %88-92 arasında tutulmalıdır.
Amerikan Kanser Derneği'ne göre, fasulye akciğer sağlığını destekleyebilir. Böbrek, pinto, siyah ve diğer fasulye, akciğerlere zarar verebilecek serbest radikallerle savaşan iyi antioksidan kaynaklarıdır.
Keçiboynuzu, akciğerlere detoks sağlıyor
Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası detoks etkisi yaratan bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ön plana çıkan keçiboynuzu, su ile kaynatılarak tüketilebilir.
Beslenme içeriğiniz kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin olmalıdır. Bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alır. Bu yüzden beslenmenizde süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar mutlaka bulunmalıdır.
KOAH, önlenebilir, kontrol edilebilir bir hastalıktır ama tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. KOAH'ın en önemli sebebi sigaradır.
Gündüz aşırı uykululuk hali ve horlama sıklığı KOAH' lı hastalarda anlamlı olarak fazla bulundu ancak hastalık şiddeti ile bu bulgular arasında bir ilişki saptanmadı. KOAH'lı hastaların %75.7'sinin, kontrol grubunun %66.7'sinin horladığı izlendi.
Düzenli egzersiz yapmak, KOAH nedenli nefes darlığını azaltma konusunda büyük fayda sağlar. Size en uygun egzersiz yöntemleri için Akciğer Rehabilitasyon Merkezleri'nden bilgi almayı unutmayın.
KOAH saptanan hastaların hafif, orta, ağır ve çok ağır olmak üzere dört gruba ayrıldığını, her grubun tedavisinin farklı olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Çağlayan, yürüyüş önerdi, ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Düzenli yürüyüşler özellikle hafif, orta ve bir kısım ağır KOAH'lılarda çok faydalıdır.
Dr. Uğur Bilge, KOAH tanısı konulan kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gerektiğine dikkati çekti.
SIRT ÜSTÜ UYUMAK
Astım, KOAH gibi solunum yolları hastalığı, kalp yetmezliği olanlar yüksek yastıklarla sırt üstü yatarak daha rahat eder. Omurgasında kireçlenme olanlar sırtüstü, dizlerini ve bel kavislerini yastıkla destekleyerek yatmalıdır. Beyin damar tıkanıklığı olanlar da sırt üstü yatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri