Bu yüzden kadın cenazeyi en yakın mahreminin yani çocuklarının, babasının veya erkek kardeşlerinin; onlar yoksa diğer akrabalarının kabre indirmesi gerekir, şayet mahremleri bulunmaz ise yaşlı ve salih kimseler yada kocası onu kabre indirebilir.
Fıkıh kitaplarımızda şöyle bir hüküm vardır:
Çünkü kocasının ölümünden sonra dört ay on gün iddet bekleyecektir. Bu iddet müddeti tamamlanıncaya kadar kadın bir başkası ile evlenemez.
Yok eğer vasiyet ettiği birisi yoksa, ölünün yakınlarından en yakın olanı indirir. Eğer bilen birisi varsa, ölüyü onun kabre koyması daha evlâdır. Bilen birisi yoksa ve bilmeyen birisi ölüyü defnediyorsa, bilen kimse, ölünün nasıl kabre konulduğunu ona öğretmeli ve defnetme sırasında ona yol göstermelidir.
Dolayısıyla bir kadın veya erkeğin, vefat eden eşinin yüzüne bakmasında dinen herhangi bir sakınca yoktur (bkz. İbn Mâce, Cenâiz, 9; Beyhakî, es-Sünenü'l-Kübrâ, III, 398).
Mezar kazılırken içerisinden kemik çıkarsa, kemikler toplanır bir köşeye konur (mezardan çıkartılmaz); cenaze o mezara gömülür. Cenazeyi mezara baş, ayak ve beline bağlanan kuşaktan tutarak en yakınlarından iki veya üç kişi indirir. Kadınları, genellikle oğul, kardeş, baba, amca, dayı mezara indirebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Bir kabre birden fazla ölü koymak mekruhtur. Ancak salgın hastalık, savaş, deprem, sel felâketi gibi durumlarda, ölü sayısı fazla olur da her biri için ayrı bir kabir hazırlamak güçleşirse, o takdirde iki üç kişiyi bir kabre defnetmekte kerahet yoktur.
Bir Çocuğun Annesiyle Aynı Mezara Konulmasının Hükmü
NŞA da bir kabre zaruret olmaksızın yalnızca bir insanın gömülmesi esastır. İkisi aynı anda ölmediyse kabrin üzerine önce ölen cesedin fena bulmasına yetecek bir vakit geçtikten sonra kemik kırmadan ve ölüye eziyet etmeden yeni ölen birisinin gömülmesi caizdir.
Genel olarak erkeği erkek, kadını da kadın yıkar. Karı ve kocanın birbirini yıkamaları hususuna gelince: Kadının, ölü kocasını yıkaması ittifakla caizdir.
Eşi vefat edince karı-kocalık helal olmadığına göre, onu yıkaması da helal olmaması gerekir. Zira bu yıkama helal olsaydı, o kadına bakmasının helal olmasıyla sabit olurdu ki bu Hz. Peygamber (asm)'in, "Zevcenden başka diğer kadınlardan gözünü yum." hadisinden dolayı batıldır.
el cevab: Erkek öldüğünde kadın iddet bekler. Nikah var hükmündedir. Kadın öldüğünde nikah akdi biter.
İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir: "Zaruret olmadan iki erkeğin veya iki kadının bir kabirde defnedilmesi câiz değildir.
Cenazeler; ilgili şefliklerce görevlendirilecek personel tarafından bulunduğu yerden, başkanlığımıza bağlı en yakın gasilhaneye nakil edilir ve orada dini vecibelere uygun olarak ÜCRETSİZ olarak cenaze defin hizmetleri (nakil, gasil, kefenleme, defin) yapılır.
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Zaruret hâlinde bir kabre birden çok cenaze konulabilir. Nitekim Hz. Peygamber Uhud şehitleri için böyle bir uygulama yapmıştır.
“Allah'a ve ahiret gününe inanan bir kadın için ölmüş olan herhangi bir kimse için üç günden fazla yas tutması helal değildir. Ancak koca bundan müstesnadır; onun için dört ay on gün yas tutar (ve iddet bekler).” (Buhari, 1992:VI,186; Ebu Davud, 1992:II,722; Tirmizi, 1992:III,500;…)
Adam birkaç defa irtidad eder (dindin çıkar) sonra yine dine döner ve her defasında nikâhını tazelerse, karısı kendisine helâl sayılır. Bu dört defa bile tekrar etse, kadının ikinci bir kocaya varması şartı söz konusu değildir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/518-519.)
6 ay ya da daha uzun bir süre eşlerin birbirinden ayrı kalması halinde dini nikâh düşmez. Fakat eşlerin keyfi olarak birbirinden ayrı kalması ve başka yerlerde yaşaması caiz değildir. Evlilikte esas olan eşlerin her zaman aynı çatı altında yaşamasıdır.
Hayır, yıkayamaz.
Yıkayacak kadın bulunamazsa, cenaze baştan ayağa örtülü olarak, akrabası, eline bez sararak, elini örtü altına sokup, teyemmüm yaptırır; çünkü ölünün avreti, dirinin avreti gibidir. Bakması haram olan yere, dokunmak da, haramdır.
Zaruret halinde kızlar, babalarını, dediğiniz şekilde yıkayabilirler. Zaten bir kız, babasının galiz avretinin dışında kalan vücuduna bakabilir. Böyle zaruret olursa, bir yabancıya bile cevaz verilmiştir.
Gasilhane de "ölü yıkanan yer" anlamına gelir. Cenaze yıkayan kişinin erkek ya da kadın olması, terimi değiştirmez. Kadın ve erkek cenaze yıkayanların her ikisi de gassal olarak isimlendirilir. Cenaze erkek ise erkek tarafından kadın ise de kadın gassal tarafından yıkanması gerekir.
Bu bağlılık ruhani hayatta da sürer. Ancak kocası ölen kadın, 4 ay 10 gün bekledikten sonra isterse başka bir erkekle evlenir. İşte o zaman eski eşiyle nikâh bağı tamamen kesilmiş olur.
Öte yandan ölünün, kendi cinsinden biri tarafından yıkanması gerekir (Kâsânî, Bedâiu's-sanâi, I, 304). Dolayısıyla oğul/sütoğul annesinin cenazesini yıkayamaz. Yıkayacak kadın bulunamazsa, erkek evlat, annesine teyemmüm ettirir.
Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
Önemli olan ahirete gideceğidir mezar yeri değil. Hepimiz Allah'ın huzura çıkacağız. Mezar yeri satın almanın dinen bir sakıncası yoktur.
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Önce defnedilmiş olan cenaze, tamamen çürüyüp toprak hâline gelmedikçe, bir zaruret olmaksızın kabrin açılması ve bu kabre ikinci bir cenazenin defni câiz değildir. Cenaze çürüyüp toprak hâline geldikten sonra ise aynı kabre başka bir cenaze defnedilebilir.
Cevap: Bu konuda İslâm İlmihali'ndeki hüküm özetle şöyle: "Zorunluluk halinde bir kabre birkaç kişi de gömülebilir. Her biri toprakla diğerinden ayrılır." Medine-i Münevvere'de Peygamberimiz'in sık sık ziyaret ettiği Bakî Kabristan'ı hiç büyümez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri