Bankacılık ve Finans bölümü mezunları KPSS P1 puan türüne göre Genel Yetenek ve Genel Kültür alanlarından, P40 puan türünde ise Genel Yetenek, Genel Kültür, Hukuk ve ÇEKO (Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü) alanlarından sorumludur.
Özel kapsama giren Garanti, Denizbank, Yapı Kredi bankaları; genel yetenek ve genel kültür sınavları ile alım yapmaktadır. Özel bankalarda yabancı dil testleri de yapılabilmektedir.
Banka memuru olmak isteyen adaylar banka memur iş ilanlarını takip ederek bankaların uygulayacağı sınav ve mülakat gibi aşamalardan oluşan bir sürece dahil olabilir ve süreci başarıyla tamamlayarak göreve başlayabilirler. Banka memuru sınavları başarıyla sonuçlanan adaylar sözlü mülakata çağırılır.
Devlette Bankacı olmak için gerekenler şunlardır: Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak. Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girmek. Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (KPSS) yeterli bir puan almak.
KPSSP5?, puan türlerinin birinden 65 ve üzeri puan almış olmak gerekmektedir. Sınav başvuruları sadece internet aracılığıyla yapılacak olup şahsen veya posta ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Sınava başvuracak adaylar, Üniversite tarafından belirlenen sınav ücreti olarak 550 TL ödeyecek. Ödeme işlemi, sınav başvurusu esnasında ÜNİVERSİTE'nin https://ziraatbank.istanbul.edu.tr internet sitesi üzerinden kredi/banka kartı ile gerçekleştirilecek.
2022 ZİRAAT BANKASI PERSONEL ALIMI BAŞVURU TARİHLERİ
Ziraat Bankası KPSS şartı olmadan yapılan personel alımı için başvuruları12 Eylül 2022 tarihinde başladı.
Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümleri direkt olarak mesleğe yönelik eğitimleri almanızı sağlıyor. Bu bölümlere ek olarak; İktisat, İşletme, Ekonomi, Maliye ve Kamu Yönetimi gibi idari bilimler fakülteleri de bankacılık sektörü için mezun veriyor.
b) B Grubu Kadrolar;
B kadro meslekler lisans, önlisans, ortaöğretim mezunlarının katıldığı düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
Bankacı olmak isteyen kişilerin üniversiteden mezun olduktan sonra çalışmak istediği bankayı seçmesi gerekmektedir. Her bankanın özel olarak hazırladığı sınavları bulunmaktadır. Sonrasında ise bankanın mülakatlarına katılması gerekmektedir. Başarılı olduğunuz takdir de bankada çalışmaya hak kazanmış olursunuz.
Türkiye'deki bankacıların maaşı, çalıştıkları bankanın büyüklüğüne, konumuna ve deneyimlerine göre değişebilir. Ancak, Türkiye'de bankacıların ortalama maaşı, yaklaşık olarak 13.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir.
Banka Personeli olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Banka Personeli maaşı 2023 verilerine göre ortalama 19.400 TL civarındadır.
2020 Banka çalışanları maaşları
Gişe görevlisi 2.400 TL ile 3.500 TL arası maaş alıyor. Gişe asistanı 2.600 TL ile 4.000 TL arasında maaşa sahip. Müşteri Temsilcisi 2.550 TL ile 4.100 TL arasında kazanç sağlıyor. Müfettişler 3.600 TL ile 9.000 TL arasında maaş alıyor.
Yazılı sınava ilişkin özet bilgiler aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Yazılı sınav “Genel Yetenek/Genel Kültür” ve “Alan Bilgisi” bölümlerinden oluşacak ve toplamda 100 test sorusu yer alacaktır. Değerlendirme, doğru cevap sayısı üzerinden yapılacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır.
Yazılı sınavda değerlendirme doğru cevap sayısı üzerinden yapılacak olup başarılı olmak için adayların 100 puan üzerinden 60 ve daha yüksek puan almaları gerekmektedir.
Finans ve Bankacılık bölümü üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde bulunan 4 yıllık lisans eğitimi veren bir bölümdür. Bölüm eşit ağırlık tercih yapılan bir programdır.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür. KPSS P3 puanının hesaplanmasında; Genel Yetenek yüzde 50, Genel Kültür yüzde 50 ağırlığa sahiptir.
Ziraat Bankası çalışanları Devlet memuru değildir, 4857 sayılı İş Kanununa tabidirler ve işçi statüsünde çalışırlar.
Bankacı alımlarında genellikle erkek adaylarda 28 yaşı doldurmamış olması, bayan adaylarda 26 yaşı doldurmamış olması şartı aranmakta.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren ve detayları tabloda yer alan bölümlerinden mezun olmak. Sınav tarihi itibarıyla 30 yaşını doldurmamış olmak. *TOEFL MyBest Scores kabul edilmeyecektir.
16 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirilen; Ziraat Bankası işe alım yazılı sınav sonuçları yayımlanmıştır.
Yazılı sınavda, sınav bölümlerinin her biri baraj niteliğinde olup başarı tespitinde bulunulması için her bir bölümden sorulan soruların en az %50'sinin doğru olarak cevaplandırılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri