Kocaeli denilince ilk akla gelen şüphesiz ki meşhur lezzeti ile Pişmaniyedir. Türkiye'nin her yerine yayılmış olan bu harika lezzet ile şehirlerarası yolculuklarda, dinlenme tesislerinde veya İzmit'e geldiğinizde mutlaka karşılaşırsınız.
2009 yılında Kocaeli pişmaniye üreticileri 1040 metre pişmaniye çekerek pişmaniyeyi 'Dünya'nın en uzun tatlısı' ünvanı ile Guinness Rekorlar Kitabına sokmuşlardır. 2010 yılında ise 'Kocaeli Pişmaniyesi' olarak 'Coğrafi Tescil Belgesi' alan pişmaniyemiz adına festivaller düzenlenmiştir.
Çankırı Şabanözü Cızlaması 19.12.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
O yüzden Karamürsel sepeti "Ufacık tefecik gördün de Karamürsel sepetimi sandın" ifadesiyle çok kullanılan bir nama sahiptir. Ayrıca Karamürsel'e özgü bir yemeği de (özellikle ramazan ayında yapılır) simit dolmasıdır. Yıllardır 4 Temmuz Karamürsel'in Kurtuluşunun yıldönümünde her sene yapılan şenlikleriyle bilinir.
İlgili 43 soru bulundu
Hindisi ve yoğurdu ile haklı bir üne kavuşan Kandıra, meşhur süsleme taşları ve bezi ile de çok iyi tanınmaktadır. Kandıra'nın kıyılarında balıkçılık da yapılmaktadır. Kerpe ve Kefken köylerindeki sahiller, yaz turizmine elverişlidir.
Kocaeli'nde yemek listesine göz gezdirecek olursak Hindi Dolması, Cızlama, Alabalık, Mancarlı Kandıra Pidesi, Umaç Çorbası, Ciğceli Kavurma, Pişmaniye ve Höşmerim öne çıkmaktadır. Kocaeli denilince ilk akla gelen şüphesiz ki meşhur lezzeti ile Pişmaniyedir.
Mıkla - Adıyaman
Yöre mutfağında yumurta ve tereyağıyla pişirilen basit yemeklerden biridir. Eskiden mıkla tavası olarak da tabir edilen iki kuplu tavada yapılırdı.
Türkiye'nin meşhur yemekleri dendiğinde hemen herkesin aklına ilk gelen yemek tabii ki kebap oluyor.
Derince Harikalar Sahili ile her yaştan insanda büyük hayranlık uyandıran içerisinde gerçek boyutlarında masal kahramanları, büyük havuzlarda çarpışan botlar, uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen yatların kullanılabileceği minik marina, şelalelerin yanında masal dolu büyük eğlence dünyasında cafe ve restaurantlar yer ...
Gölcük'e yolunuz düştüğünde mutlaka gelip görmeniz gereken yerler arasında Nüzhetiye Şelalesi, Gölcük Deniz Müzesi, Gölcük Çarşı, Yarhisar Gemi Müzesi, Yazlık Ilıcası Termal Tesisleri, Saklı Göl, Sultan Baba Türbesi, Gölcük Kavaklı Sahili gibi hem doğal güzelliğe sahip hem de tarihi açıdan öneme sahip pek çok yer ...
Tarla ürünlerinde ilk 5 ürün Mısır (silajlık) 193.259 ton, Yulaf (Ot) 80.000 ton, Yonca (Yeşil Ot) 50.067 ton, Buğday 42.616 ton ve Fiğ (Ot) 25.231 tondur. Sebze yetiştiriciliğinde ilk 5 ürün Domates Sofralık 26.554, Karpuz 12.425 ton, Hıyar (Sofralık) 9.074 ton, kavun 8.647 ton ve taze fasulye 5.507 tondur.
Değirmendere Fındığı, Yarımca Kirazı, Kandıra Yoğurdu ve tabi ki Kocaeli denilince akla ilk gelen lezzet Pişmaniye bölgenin meşhur lezzetleri olarak biliniyor.
İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayiye dayalıdır.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Van mutfağının sevilen yemeklerinden biri olan mıhla, yağda pişirilmiş yumurta anlamına gelir. Bazı yörelerde 'mıhlı' olarak da bilinen bu yemek, kıyma, yumurta ve domates ile hazırlanır. Hem kahvaltılarda, hem de akşam yemeklerinde afiyetle tüketilebilir.
Sürekli karıştırılarak çorbanın kaynaması beklenir. Hazırlanan hamurun ortası açılır ve çorba bu çukura döküldükten sonra kaçamak, çorbaya batırılıp, çıkarılmış ve hamurun üzerine konmuş olan haşlanmış tavuk butları ile tamamlanır. Sıcak olarak servis yapılır.
Kocaeli'nde meyvecilik te çok önemlidir. Başta elma olmak üzere kiraz, vişne, erik, şeftali, fındık, üzüm ve dut çok yetişir. Pişmaniyesi, kirazı ve fındığı, İzmit çene suyu meşhurdur. Pişmaniyesi dünyâca ünlüdür.
İzmit'e yolunuz düşerse mutlaka gelip görmeniz gereken yerlerin başında Beşkayalar Tabiat Parkı, İzmit Körfezi, Seka Park, Sevindikli Göleti, İzmit Saat Kulesi, Sipahiler Göleti, Ali Efendi Konağı, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Gayret Gemi Müzesi, Orhan Camisi gelmektedir.
İlde özellikle düğünlerde yapılan özel günlerin vazgeçilmez yemeği olan keşkek ağır, hatırlı misafirlere yapılan özel bir yemektir. Herkesin yapamadığı keşkek, yemek olarak ayrı bir ustalık ve maharet gerektirmesi nedeniyle de oldukça önem taşımaktadır.
Kaynarca Kuru fasulyesinin yanı sıra alabalığıyla da ünlü bir yerdir. Kaynarcanın doğal ortamlarında akan derelerde yetişen Alabalıkların tadı ve lezzeti bir başka. Kaynarca'daki alabalık lokantalarında da özel üretim ortamlarında değil doğal ortamlarda yetişen alabalıkların satışı yapılmaktadır.
Sardala Koyu
Koy, Kandıra'nın saklı cenneti olarak anılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri