Kocaeli, yüzölçümü ve nüfus açısından ülke içerisinde büyük bir paya sahip olmamasına karşın imalat sanayi açısından ülkemizin en önde gelen illeri arasında yer almaktadır.
Şehir, ülkenin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden biridir. Kocaeli; SEGE-2011 sıralamasına göre İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'dan sonra en gelişmiş şehirdir. 2022 itibarıyla 2.033.441 kişilik nüfusa sahiptir. Nüfus bakımından İstanbul ve Bursa'dan sonra Marmara Bölgesinin üçüncü büyük ilidir.
Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından büyük bir ildir. Kocaeli'nin ekonomik faaliyetlerinde sanayinin payı yüzde 51'dir.
Sanâyi: Kocaeli sanâyide Türkiye'nin İstanbul'dan sonra en fazla gelişmiş olan bir sanâyi merkezidir. Kimyâ ve kâğıt sanâyiinde Türkiye'nin merkezidir. Türkiye'nin en büyük kâğıt fabrikası, en büyük tersanesi ve en büyük lastik fabrikası bu ildedir.
Kocaeli, 13 adet OSB'si ve beş adet teknoparkı ile Türkiye Sanayi'nin Başkenti konumunda olup, Teknokent vizyonuna doğru hızla ilerlemektedir. Türk imalat sanayi üretimine yapmış olduğu yaklaşık %13' lük üretim katkısı ile İstanbul'dan sonra gelen en büyük ili konumundadır.
İlgili 28 soru bulundu
Sanayinin dağılışı
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
Gelişmiş sanayisi ile Türkiye ekonomisine her dönem katkı sağlayan Kocaeli sınırları içinde bulunan 14 organize sanayi bölgesi ile sanayicisine de destek sağlıyor.
İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Raporu 2021'de Kocaeli'den 84 firma yer aldı. Açıklanan sonuçları değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Geçtiğimiz yıl açıklanan 500 Büyük'te 75 Kocaeli firması yer almıştı. Bu yıl ise sayı 84'e çıktı.
Sanayinin %72,2'si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
Avrupa ve Asya arasında önemli bir geçiş koridoru olan Kocaeli, Türk imalat sanayi üretimine yaptığı katkı ile önde gelen iller arasında bulunuyor. Türkiye imalat sanayinde yüzde 13 pay sahibi olan kent, 250'si yabancı sermayeli olmak üzere yaklaşık 2 bin 300 önemli sanayi yatırımına da ev sahipliği yapıyor.
Ülkemizde 2011 verilerine göre sanayi sektörü varlığının yaklaşık % 52'si Marmara Bölgesi'ndedir. Gerek bölge içinde gerekse ülke içinde en büyük pay İstanbul'dadır. Ülke içindeki toplam işyerlerinin % 32'si, çalışanların % 24,4'ü, yatırım teşvik belgelerinin % 33,8'i İstanbul'da yer almaktadır.
= Bu yüzden ise sanayi daha az bir şekilde Malatya, Van, Ağrı, Tunceli ve Bayburt illerimizde sanayi gelişmesi az yaşanmıştır. = Dikkat edersek eğer bu illerin ayrıca nüfus bakımından da az olduğunu görebilmiş oluruz.
Tarla ürünlerinde ilk 5 ürün Mısır (silajlık) 193.259 ton, Yulaf (Ot) 80.000 ton, Yonca (Yeşil Ot) 50.067 ton, Buğday 42.616 ton ve Fiğ (Ot) 25.231 tondur. Sebze yetiştiriciliğinde ilk 5 ürün Domates Sofralık 26.554, Karpuz 12.425 ton, Hıyar (Sofralık) 9.074 ton, kavun 8.647 ton ve taze fasulye 5.507 tondur.
3. Sanayi Şehirleri
Örnek olarak, İstanbul, İzmit, Adapazarı, Bursa, İzmir, Denizli, Gaziantep, Adana, Batman, Karabük, Karadeniz Ereğlisi, Kırıkkale, Seydişehir ve İskenderun verilebilir.
SANAYİ VE BÖLGELER
Yani diğerlerine göre sanayi ve iş olanakları Ardahan'da daha az gelişmiştir. Ülkemizde Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz bölgesi, Karadeniz Bölgesi, iç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere yedi bölgede bulunmaktadır.
Yeni sanayi odakları olarak da nitelenen sanayiinin yoğunlaştığı bu illerin başlıcaları, Denizli, Gaziantep, Çorum, Eskişehir, Konya, Kayseri, Afyon ve Kahramanmaraş'tır. Özellikle Denizli, Gaziantep ve Çorum bu iller arasında en çok dikkati çekenlerdir.
Akdeniz'deki başlıca liman şehirleri İskenderun, Mersin ve Antalya'dır. Sanayi şehirleri; Ekonomisinde sanayinin ön planda olduğu şehirlere sanayi şehirleri denir. Zonguldak, Karabük, Karadeniz Ereğlisi, Kırıkkale, Batman, Bursa, İzmir, İskenderun, Gaziantep, İzmit ve İstanbul sanayi şehirlerinin başlıcalarıdır.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla başlatılan ulusal sanayileşme hamlesi kapsamında 3 Nisan 1937'de, o dönem 13 haneli bir köy olan Karabük'te kurulan demir çelik fabrikasıyla ağır sanayi yolculuğuna başlayan Türkiye, bugün çelik üretiminde önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.
Buradan dünyaya açılmaktadırlar. Türkiye'nin en büyük 500 firmasının da 84'ü Kocaeli'de faaliyet göstermektedir. Türkiye dış ticaretinin yüzde 17,6'sı Kocaeli'den gerçekleşmektedir.
Ford Otosan, Hyundai Assan ve Anadolu Isuzu gibi üreticilerin yanı sıra lastik, kord bezi, çelikord, plastik, kauçuk ve boya endüstrisine ev sahipliği yapan Kocaeli, sektörün kalbinin attığı şehir oldu.
Sanayi en çok Marmara Bölgesi'nde gelişmiştir. Bunda en önemli etmen ulaşımdır. Diğer şartların da burada uygun olması sanayileşmeyi hızlandırmıştır. İstanbul – Adapazarı arası, İzmir çevresi, Mersin Adana arası, Bursa, Ereğli, Karabük, İskenderun, Eskişehir, Ankara ve Gaziantep sanayinin en geliştiği İllerdir.
Kocaeli'nden yapılan ihracatının ilk sırasında otomotiv ihracatı bulunmaktadır. İkinci sırada en çok ihracat yapan sektör kimyevi madde ve mamuller,3.Sırada ise Çelik sektörü, 4.sırada Elektrik Elektronik yer almaktadır.” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri