Aldatan Kadın Nafaka Alabilir Mi? Aldatma (zina) eşin tam kusurlu olması sonucunu doğurur. Tam kusurlu aldatan kadının kocasından nafaka alması söz konusu olmaz. Ancak çocuk varsa ve çocuğun velayeti anneye verilmişse, aldatan kadın kocasından çocuk için iştirak nafakası alabilir.
Aldatan erkek, diğer tüm şartların da mevcut olması halinde diğer eşe nafaka ödemek durumunda kalacaktır. Aldatan kadın ise, zina olgusunun ispatı halinde kusuru gerekçesiyle boşanma davasını kaybedeceği için yoksulluk nafakası alamayacak olsa da, aldatan kadın dahi boşanma davası süresince tedbir nafakası alabilir.
Yeni Türk Ceza Kanunu'na göre aldatma suç olarak düzenlenmemiştir ve cezai bir yaptırımı yoktur. Bu nedenle aldatan eşin cezai bir sorumluluğu bulunmadığından suçlu sayılmamaktadır.
Kusurlu olan eşten, evlilik birliğinde kusurlu olduğu ve kusuru sebebiyle kendisine verdiği zarar nedeniyle maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır. Mahkeme aldatan eşin, eşine aldatma ve genel boşanma nedenlerinden ötürü vermiş olduğu zarar miktarı kadar maddi tazminat ödemesine hükmedebilmektedir.
Mahkeme, aldatan eşin, eşine aldatma ve genel boşanma sebeplerinden ötürü vermiş olduğu zarar miktarı kadar maddi tazminat ödenmesine hükmedilir. Maddi tazminatta önemli olan kusurlu olan eşin, eşine ne kadar zarar verdiğidir. Maddi tazminat miktarı zarar ile eş değerdedir.
İlgili 31 soru bulundu
Aldatan Kadın Mal Varlığından Yararlanır Mı? Aldatan kadın hakkında Türk Medeni Kanunu'nun 161. maddesine göre zina suçundan boşanma davası açılması durumunda nafaka alamadığı gibi aynı zamanda aile birliği içerisinde edinilmiş mallardan da hak talebinde bulunamaz.
Aldatma (Zina) Nedeniyle Boşanma Davasında Mal Paylaşımı
Zina (aldatma) nedeniyle boşanma halinde mahkeme, kusurlu eşin katılma alacağının, yani artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya bu hakkın ortadan kaldırılmasına karar verebilir (MK m.236/2).
Eşlerden birinin, diğer eşin aldatma fiilini ispatlamak amacıyla hareket ederek eşinin telefonunu dinlemek, kamera kaydına almak veya yüz yüze konuşulanları kaydetmek suretiyle elde ettiği ses, fotoğraf veya video kayıtları boşanma davasında delil olarak kullanılabilir.
“Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur.”
Aldatılan eşin birincil hakkı, hiç şüphesiz boşanma hakkı olacaktır. Aldatılan eş, Zina (Aldatma) sebebiyle boşanma davası açabilir. Bunun yanı sıra aldatılan eşin, uğradığı ve uğraması muhtemel maddi ve manevi zararlarının giderilmesi için, aldatan eşe karşı tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.
Aile hukukunda tazminat talebi karı koca arasında mümkün olabilirken Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2010/4-129 Esas 2010/173 Karar 24.03.2010 tarihli kararı ile aldatılan eşe, aldatan eşin sevgilisine de haksız fiil hükümleri çerçevesinde manevi tazminat davası açabilme imkanı tanınmıştır.
Zina Nedeniyle Boşanma Davasında Mal Paylaşımı
Yani zina halinde hâkim, alacaklara iştirak esasına göre malları eşler arasında yarıdan farklı bir oranda bölüştürme takdirine sahiptir. Örneğin, mal paylaşımında eşini aldatan erkeklerin katılım oranı 1/3, kadınların payı ise 2/3 olarak belirlenebilir.
Zinanın ispatı nasıl olur? Zinanın ispatı her türlü delille mümkündür. Tanık beyanları, video kayıtları, ses kayıtları, mesaj kayıtları, ekran görüntüleri, mesaj kayıtları vb. Deliller zina sebebiyle açılacak boşanma davasında ispat aracı olarak kullanılabilecek niteliktedir.
Evli olduğu halde zina eden kadın mahkemeye düşerse ceza görür. Bu kadını kocası boşarsa boşama kadının ağır kusurundan olduğu için, mehir vermez. Zina eden karı, mehrinden vazgeçerek boşanmış (muhâlaa) sayılır.
Kadının zorluk çekmeyecek kadar aylık geliri varsa, Kadının emekli maaşı ya da kira geliri varsa, Kadın, yeni bir evlilik yaptıysa ya da biriyle evlilik hayatı yaşıyorsa, Eski eşinin bir işi ya da düzenli geliri olmayan kadın, nafaka talep etse dahi nafaka alamaz.
Bazı insanlar mesajlaşmanın veya duygusal anlamda aldatmanın fiziksel aldatma kadar kötü olmadığına inanır. Ancak, ikisi de can yakar ve ilişkinde herhangi bir aldatmaya katlanmak zorunda değilsin.
Boşanma davası açıldığında zina (aldatma) iddiası varsa, mahkemeden eşin telefon kayıt dökümünü ilgili Telekom şirketinden celp etmesi talep edilir. Mahkeme kararı ile telefon kayıtları celp edilir. Bu kayıtlar aldatma delili olabilir.
İlgili karara göre, sadakat yükümlülüğü eşler arasında geçerli olup, üçüncü kişilerin zincirleme bir biçimde sorumlu olacağına dair Türk Medeni Kanunu'nda özel bir hüküm de olmadığından, zina nedeniyle üçüncü kişiden maddi veya manevi tazminat talep edilemez.
Aldatma Türleri
Aldatma, fiziksel, duygusal, zihinsel olmak üzere üç farklı şekilde görülür. Fiziksel aldatma, bireylerin partnerleri dışında biriyle fiziksel temasta bulunması, cinsel birlikteliğe girmesidir. Duygusal aldatma ise bireylerin partnerleri dışında birine duygusal yakınlıkta bulunması, aşık olmasıdır.
Boşanma Davasında Aldatma Delilleri
Zina kanıtlanamazsa, davanın sonuçlanması da gerçekleşemez ve dava reddedilir. Zinanın ispatı için kullanılabilecek ve kullanılamayacak deliller, kanun koyucu tarafından belirlenmiştir.
Boşanma davasında whatsapp kayıtları delil olarak kullanılabilir. Bu yönde herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Boşanma davasında whatsapp kayıtlarının delil olarak kullanılması durumunda tabi ki de bu hususun hangi vakıanın ispatı için kullanılacağının belirtilmesi ile dilekçelerde bahsedilmesi şarttır.
Aldatılan eş aile mahkemesinde dava açmalı, bulunduğu yerde aile mahkemesi yoksa aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesinde açmalıdır. Zina nedeniyle boşanma davası açan eş, zinaya dair gerekçelerini, delillerini sunmalı ve hak düşürücü süre içerisinde açıyorsa özellikle dilekçesinde belirtmelidir.
19-Mahkemede aldatıldığımı nasıl ispat ederim? Zina (aldatma) davalarında Whatsapp mesaj kayıtları, sosyal medya mesaj kayıtları, üçüncü kişiyle çıkılan tatil, üçüncü kişiyle kalınan otel kayıtları, uzun ve sık telefon görüşmeleri, banka dekontları, tanıklar, fotoğraflar vasıtasıyla ispat edebilirsiniz.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Çekişmeli davalarda M.H.K. üzerinden 161. Madde ve 166. Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri