Kadının Evinde Kocası İçin Süslenmesi Sevaptır: Dinimizce her ne kadar, kadının sokakta ve sokak için süslenip, kokulanması günah ise de, evde karı-koca birbirleri için süslenip, kokulanabilirler. Hiç bir mahzuru yoktur.
Kural olarak altın ya da ipekle süslenmek erkeklere haram, kadınlara helâldir (Ebû Dâvûd, “Libâs”, 11; ayrıca bk. ALTIN; İPEK). Gümüş yüzük kullanmak ise erkekler için de câiz görülmüştür (Buhârî, “Libâs”, 45-48; Müslim, “Libâs”, 56-62).
Namahreme göstermemek şartıyla, süslenmenin günahı değil sevabı vardır. Çünkü kadının görevlerinden biri de kocası için süslenmektir. Güzel olanı sevme ve güzel görünmeye çalışma duygusu da insanın fıtratında, yaratılış hamurunda bulunan doğal bir durumdur. İslâm ise fıtrat dinidir.
Bugünkü tabir ile aşırı olmamak şartıyle makyaj yapabilirler. Sokağa çıkarken ve kendilerine nikâh düşen erkeklerin görecekleri yerlerde bu tip süslenmeleri terk etmeleri ve tesettüre uymaları gerekir. Bunun aksini yapmak caiz değildir.
İslâm dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirgin hale getiren, takı takma, saç tarama, meşru ölçüde süslenme, israfa varmadan güzel giyinme gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Güzel kokuyu yabancı kadınları celbetmek için kullanırsa bir haram işlemiş olur. Içinde alkol olan erkek parfümleri, Hanefi mezhebine göre kullanılabilir. Ama sadece kadınları cezbetmek için geliştirilmiş parfümlerin evin dışında kullanılması sakıncalı olmalıdır.
el Cevab: Saçların boyanması geçirgen özellikli boya kullanılıyorsa caizdir. Vücut azaları da (saç dipleri eller gibi) renklense abdeste ve gusle mani değildir. Geçirgen olmayan boyalar kullanılması, kadınların namaz kılmadıkları zamanlarda caizlik vechi olan bir uygulamadır.
Abdestten sonra yüze krem sürmek veya makyaj yapmak abdesti bozmaz. Bu bakımdan abdest aldıktan sonra yapılan makyajla namaz kılınabilir. Makyaj yapıldıktan sonra makyajdaki maddeler suyu geçirmeyecek maddelerden yapılmışsa, abdeste mani teşkil edeceğinden, bu maddeler giderildikten sonra abdest alınmalıdır.
Kadın veya erkek, birbirlerine (nikâhlısına) kendi yuvaları içinde daha çekici görünebilmek için süslenebilirler, bunda bir sakınca yoktur. Ama başka kadın veya erkeklerin dikkatini çekmek için bunu yaparlarsa kerahet vardır, hattâ bu kerahet onların niyet ve davranışlarına göre haram da olabilir.
Yüzdeki yara, sivilce vb. şeyleri kapatmak amacıyla sürülen fondöten / krem caiz midir? Soran : Karanfil. Değerli kardeşimiz, Yapılacak bu işlem, tedavi için yapılacak bir şey ise caizdir; değilse, süslenmeye girer, kendine nikah düşenlere göstermesi caiz olmaz.
İslam Dini giysi ve takı güzelliğinin iki ana unsuru olan tabîi ipek ve altını erkeklere haram, kadınlara ise helal kılmıştır. Kadının kocası için giysi ve takı ile süslenmesine hiç bir sınır olmadığı gibi makyaj yaparak süslenmesine de bir sınır yoktur.
Kadın, kocasının yanında dilediği gibi giyinebilir. Eşler arasında örtünme bakımından bir sınır söz konusu değildir. Kadının kocasına güzel görünmek için süslenmesi ve açılması mubahtır. Kadının ev içinde başının açık olması ve kısa kollu elbise giymesinin mahzuru yoktur.
-Nefret ettirici bir durum ya da sağlık problemi olarak nitelenebilecek bir sorun varsa tedavi olma çerçevesinde yüz bakımı caiz olur. Yüz bakımından kasıt erkeklerin kuaförde bugünkü anlamda saç, sakal, kaş, ten vs traş ve bakımı yaptırmalarıysa bunların her birinin İslam fıkhındaki ölçüleri bellidir.
el Cevab: Örtünme farzdır. Baş açık gezmek haramdır.
Ayak bileğine halhal takmak, ayağınızı yere vurup dikkati çekmemek kaydıyla sakıncalı değildir.
ÖRTÜNMENİN GAYESİ
Ahzâb Sûresi'nin 59. âyetinde; de "Ey Peygamber eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler. Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar." buyrulmaktadır.
Kuaförlük yapmak haram değildir.
Sürme bayanlar için caizdir. Bayanların gözleri de kapatmaları gereken avretlerinden değildir. Özellikle namahremlerin dikkatini çekecek özel bir durum söz konusu ise, fitneye sebep olmak açısından caiz olmaz. Aksi takdirde sürme kullanmaları caizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamadan ojenin dinen haram olmadığı belirtilmiştir.
Makyaj malzemesinin içinde, pis ve zararlı maddeler olmaması abdest alırken suyun altına geçmesi önemlidir. Kozmetik ürünü pis ve zararlı ise alt kısmına su geçmiyorsa, namaz kılınması uygun görülmemektedir.
Cilt üzerinde kalın bir tabaka oluşturan fondöten, kapatıcı gibi ürünler ise suyun temasını engellediği sürece abdesti geçersiz kılmaktadır ve abdestin tazelenmesi gerekmektedir.
Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir. Jöle ise bir tabaka oluşturmadığından abdest ve gusle engel olmaz." denildi.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Saçı siyaha veya başka bir renge boyamak caiz midir?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. “Saçı siyahın dışındaki renklere boyamak âlimlerin ittifakıyla caizdir.
Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Kadınların ve erkeklerin saçlarını boyamaları caiz midir? ' sorusunu cevaplandırdı Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyığın boyanabileceğini açıkladı.
Kadınların kocalarına şirin görünmek için saçlarını siyaha boyamaları caizdir. Bilgi için tıklayınız: Saçları siyaha boyatmak caiz mi?..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri