Telefonu kullanırken aynı anda şarj etmek, şarjın daha hızlı tükenmesine neden olabilir. Ayrıca, oyunlar, video izleme veya yoğun uygulama kullanımı gibi yüksek enerji tüketen aktiviteler bataryanın daha hızlı boşalmasına yol açar.
Telefonların şarjlarını bitiren en büyük etkenlerin başında ekranları geliyor. Zira ekran parlaklığı yüksek olunca cihaz bu gereksinime yanıt vermek için daha fazla güç harcıyor ve doğal olarak bataryası daha hızlı bitiyor. Bunun dışında yoğun uygulama kullanımı şarjın çabuk bitmesine neden oluyor.
Özellikle video, müzik, oyun ve sosyal medya uygulamaları, pil ömrünü en çok tüketen uygulamalar arasında. Batarya ömrünü olumsuz etkileyen bir diğer etken ise arka plan işlemleri. Akıllı telefonlarda çalışan arka plandaki uygulamalar, pilin hızlı boşalmasına neden olan başka bir etken olarak karşımıza çıkıyor.
Telefon şarjını en hızlı tüketen ilk 5 mobil uygulama, Fitbit, Verizon, Uber, Skype ve Facebook olarak sıralanırken; Airbnb, Instagram ve Tinder de bu alanda ilk 10 uygulama arasına girdi. Pili en fazla tüketen ilk 20 mobil uygulama içinde Snapchat, WhatsApp, Zoom, YouTube, Amazon, Telegram ve Linkedin de yer aldı.
İlgili 16 soru bulundu
En çok şarj yiyen uygulamalar arasında Snapchat' de var. Skype uygulamasında görüntülü konuşmak, yazışmak da pilin ömrünü büyük ölçüde etkiliyor. Youtube'da zaman geçirmek,videolar izlemekte pili azaltıyor. Hava durumu uygulamaları pilin gücünü tüketiyor.
Araştırmacılara göre şarjı en çok tüketen uygulamaların ilk 10'nun içerisinde Fitbit, Facebook, Instagram, Skype, Uber ve Verizon yer aldı. Araştırmada akıllı telefonun şarjının çabuk bitmesine neden olan sosyal medya uygulamaları ve flört uygulamaları arasında iki ortak nokta keşfedildi.
Normal bir telefonun şarjı kaç saatte biter? Normal bir telefonun şarj süresi, telefon modeline, batarya kapasitesine, kullanım alışkanlıklarına ve şarj cihazının özelliklerine göre değişebilir. Genel olarak, standart bir akıllı telefonun tam şarj olması ortalama 1 ila 2.5 saat arasında sürer.
Bunun belli başlı sebepleri vardır. Konum bildirimi, Wifi durumu, titreşim durumu, uygulamalar, pil ömrü, ekran parlaklığı gibi sebepler telefonun şarjını hızlı bir şekilde bitmesine sebep olur. Eğer telefonu kesintisiz bir şekilde kullanmak istiyorsanız düzenli olarak şarj etmeniz gerekmektedir.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Bataryaların sınırlı şarj döngüleri olması açısından her tamamlanan şarj döngüsü pile zarar veriyor. Bu nedenle pil ömrünü iyileştirmek ve ideal bir seviyede tutmak için şarjın %30'a geldiğinde şarj edebilir ve bu döngüyü tamamlamadan pilin uzun süre boyunca verimliliğini korumasını destekleyebilirsin.
Pili Korur Nedir? Pili Korur, One UI 4.0 (Android 12) ve daha yeni sürüme sahip Samsung Galaxy model akıllı telefonlarda yer alan bir batarya yönetim sistemidir. Bu mod, cihazınızın batarya sağlığını korumak için maksimum şarj oranını %85 ile sınırlandırır.
Batarya ömrünün ne kadar çabuk tükeneceği, konum hizmetlerinin kullanılma şekline ve sıklığına bağlıdır. Örneğin, eğer bir uygulama konumunuzu sürekli olarak güncelliyor ve takip ediyorsa, bu, cihazınızın batarya ömrünü hızla tüketebilir.
Ona kalırsa lityum iyon ve lityum polimer bataryalarda bazı durumlarda farklılık gösterebiliyor. Birçok kafa karıştırıcı durum var ancak bu kadar kafanıza takmanıza gerek yok. %20 ile %80 arasında kalması yeterli. %100 şarj edince herhangi bir zararı olmaz.
Bir yedek telefonunuz varsa, onu %30-50 aralığında şarj etmek daha iyidir, bu da batarya ömrünü uzatır. 20-80 şarj etme seçeneği daha çekici görünüyor ve modern telefonlar büyük bir batarya kapasitesine sahip olduğundan her zaman yüzde 100'e şarj etmeniz gerekli değildir.
Konum özelliğini kapatın
Bazı uygulamalar konum kullanarak çalışıyor. Bu uygulamaların açık kalması pil ömrünün çabucak bitmesi anlamına geliyor. Konumu kullanarak çalışan programları kapatmak da yeterli bir çözüm olmayabiliyor.
Batarya sağlığına bakmanın en hızlı ve en kolay yolu, doğrudan cihazınızdan Ayarlar > Batarya sekmesine gitmektir. Bu batarya ölçme işlemi size belirli ayrıntıları vermez. Ancak bataryanızın bakıma ihtiyacı varsa sizi uyarır.
Ayarlarınızı optimize edin. Aygıtınızı nasıl kullanırsanız kullanın, pil ömrünü korumanın iki basit yolu vardır: Ekranınızın parlaklığını ayarlayın ve Wi-Fi kullanın. Pil ömrünü uzatmak için ekranın parlaklığını azaltın veya Otomatik Parlaklık ayarını açın.
Telefon pillerindeki iyon transferi sürecinde, kimyasal tepkimelerin genelinde gözlendiği gibi, sıcaklık artışı tepkime hızını artırırken sıcaklığın düşmesi tepkime hızını düşürür. Lityum iyon pillerin iç dirençlerinin düşük olması da atık ısı miktarını azaltarak pillerin soğuk havadan daha çok etkilenmesine yol açar.
5000 mAh kapasitesinde bir bataryası bulunan 'Oppo Realme 5i'; tek şarjda 49 saat konuşma, 32 saat müzik dinleme ve 19 saat video izleme deneyimi sunmayı vadediyor. Ters şarj özelliği de bulunan telefonda kullanıcılar, diğer cihazlarını da şarj edebiliyor. Bu sayede cihaz, şarj istasyonu gibi kullanılabiliyor.
Örneğin Xiomi marka, 10.000 mAh powerbank modeli orijinal standart kablosu (5volt/2A) kullanılarak şarj edildiğinde 5,5 saatte doluyor. Ancak normal bir standart kablo kullanıldığında (5volt/1A) ürünün dolum süresi 10 saate çıkıyor. Genel olarak size fikir vermesi için bir örnek iletebiliriz.
%0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız. Telefonunuzun şarjı tamamen bitmeden telefonunuzu şarja takmalısınız.
Hem açık kalmaktan şarj götürür hem de ağ bağlantısı olduğu için uygulamalardan gelen bildirirmler ve güncelleştirmeler götürür o yüzden internet çok gerekli değilse kapat.
Telefonunuzun Ayarlar uygulamasını açın. Pil bölümünün altında ne kadar şarjınız kaldığını ve telefonu ne kadar daha kullanmaya devam edebileceğinizi görürsünüz. Ayrıntılar için Pil'e dokunun.
İlk bakışta zararsız görünen yüksek enerji tüketen uygulamalar, aktif olmadığında bile şarj yiyor. Bu durum iki nedenden dolayı zararlı. Bunlardan ilki günlük hayatınızın şarj başında geçerek etkilenmesi. Diğeri ise uzun vadede telefonunuzun daha sık şarj olması ve bundan dolayı bataryanızın yıpranması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri