KOÇLUK SÜRECİ Koçluk süreci, kişinin istediği sonuçları elde etmesi için değişime olanak sağlamak üzere tasarlanır. Kişi, koçluk süreci içinde bir eylem-düşünme-öğrenme döngüsünde deneyimleyeme yoluyla değişir. Bu değişim istenilen sonucun elde edilmesini sağlar.
Koçluk görüşmesi, yapılandırılmış bir süreçtir. Görüşme bir konu ile başlar. Görüşme başında danışan, görüşmenin sonunda ulaşmak istediği hedefi belirler. Koç, konunun danışandaki önemini anlamak için sorular sorarak, temelde danışanın ulaşmak ve keşfetmek istediği noktaya iner.
Yöneticiler için temel koçluk becerileri; ilişki kurma, hedef belirleme, aktif dinleme, iletişim, güçlü sorgulama, duygusal zeka ve geri bildirim verme (ve alma) yeteneğidir.
Koçluk Temelde Değişim Yönetimidir.
insanların kendilerini çok farklı alanlarda fark etmelerini sağlayan, yürümek istedikleri yolu farkındalıkla seçmelerini, seçtikleri yolda kararlılıkla adım atmalarını destekleyen profesyonel bir yol arkadaşlığıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Koçluk türlerini şöyle sıralamak mümkündür. Takım koçluğu, yönetici koçluğu, ilişki koçluğu, yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, öğrenci koçluğu, nefes koçluğu alanları bulunmaktadır.
Koçluk, var olan enerji ve potansiyel ile işbirliği yaparak, bu kaynaklarla ne yapmak istediğimizi seçmektir. Çeşitli koçluk modellerini, yaklaşımlarını, araçlarını gerçek yaşamda izleyerek oluşturulmuş ve etkinliği kanıtlanmış olan bu model, yaşanmış deneyimlerden doğması nedeni ile gelenekçi yaklaşımlardan ayrılır.
kimler koçluk alabilir? Hayatının bir veya birçok alanında netleşme, karalılık, farkındalık, performans, değişim ve gelişim isteyen tüm bireyler ve kurumlar koçluk hizmeti alabilir.
https://www.icfturkey.org/icf-hakkinda/icf-etik-kurallari-2019/ web sitesinde ise koçluk hizmeti alan kişi için müşteri tanımlaması kullanıldığı görülmektedir.
Koçlar açık uçlu, keşfetmeye teşvik edici, yargısız, kişisel ve derin düşünmeyi gerektiren güçlü sorular sorarlar. Koçlukta güçlü sorular sorma sanatı, danışanların derin düşünmelerini, iç görüler kazanmalarını ve öğrenme ve gelişme için fırsatlar yaratmalarını sağlamak amacıyla kullanılan bir tekniktir.
Koçluk bir süreçtir ve tek seferlik bir görüşme değildir. En az 4-6 görüşme önerilir ve her bir görüşme 60-90 dakika arasında sürmektedir. İlk koçluk görüşmesi tanıtım / uyumlanma görüşmesidir. Süreç hakkında her türlü bilgi; ilk görüşmede veya öncesinde detaylı olarak koçluk hizmeti alacak kişiye sunulmaktadır.
Ne demek sorusuna yanıt olarak bu terim genel anlamda bireylerin kendi özelliklerini gözlemlemesi ve profesyonel anlamda iş ve sosyal alanlarda uygulamasına yönelik sunulan kaliteli ve profesyonel bir hizmet türü olarak tanımlanabilir.
AMAÇ: Koçluk eğitimi almak isteyen katılımcıların koçluk ile tanışmasını, koçluğun temel yeterliliklerini öğrenmelerini ve koçluğun önemli becerilerini kazanmalarını hedefler.
Koçluk süresince müşterinin kendine has yeteneklerini, iç görülerini ve özgünlüğünü kabul eder ve saygı gösterir. Müşteriyi destekler, empati ve ilgi gösterir. Müşterinin duygularını, algılarını, endişelerini, kaygılarını, inançlarını ve önerilerini ifade etmesini kabul eder ve destekler.
Türkçe ifade edersek Profesyonel Sertifikalı Koç (PCC) koçluk kimliğine sahip koçlar, en az 125 saatlik eğitimlerini tamamlamış ve en az 500 saatlik koçluk hizmeti vermiş olanlardır.
Öğrenci koçluğu sertifikası almak için üniversiteler ve üniversite onaylı kurumlar tarafından düzenlenen öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı sertifika programına katılmaları gerekir. Bu sertifika programları genellikle uzaktan eğitim şeklinde yapılmaktadır. Eğitimler ortalama bir ay sürmektedir.
Manevi Rehberlik, bireylerin manevi ve dini ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmayı amaçlayan bir rehberlik ve danışmanlık yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, bireylerin manevi inançlarına, değerlerine ve yaşamlarının anlamına odaklanır.
Kocluk ekolleri, kendi aralarında davranıscı, bilissel, sprituel , butunsel olarak ayrılır.
Bilişsel koçluk yaklaşımı, öğrencilerin bilişsel farkındalık becerilerinin, eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerinin ve olgunlaşmış epistemolojik inançlarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Bilişsel koçluk, koçluk edilen kişinin kendi düşüncelerine doğru yelken açmasına yardım eden bir süreçtir.
Pek çok koçluk alanı var. Ülkemizde en çok bilinen koçluk alanları; yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu, ilişkiler koçluğu, kariyer koçluğu, kurum ve yönetici koçluğu, satış koçluğu, performans koçluğu, aile koçluğu, takım koçluğu.
Yaşam koçu; imkansızı gerçekleştiren, danışanının yerine çaba gösterip onun hedeflerini tek başına gerçekleştiren, olmazları olduran bir sihirbaz değildir. Bu bağlamda yaşam koçu psikolog, psikiyatrist ya da terapist de olmadığı için tedavi etmez, edemez.
KOÇLUK NEDİR? Koçluk; Bireylerin ve ekiplerin mesleki ve kişisel alanda gelişim sağlaması, potansiyeli performansa dönüştürmesi ve yaşam kalitesini artırmak için alternatif yöntemler keşfetmeye ve denemeye destek olan ve müşteriyi/danışanı kendi kaynaklarına yönlendiren iletişim odaklı faaliyetler sürecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri