Belli sayıdaki karşılıklı küçük kuyulara, belli sayıdaki taşların birer birer, sırayla göçürülmesi, dağıtılmasıyla oynanan ve eldeki son taşların bırakıldığı kuyudaki konumuyla üstünlük kazanılan bir oyundur. Kuyulardan taş göçürme, aktarma oyunları da denilebilecek köçürme oyunu, çok geniş bir oyun ailesidir.
Oyun, kırda yere karşılıklı olarak açılan belli sayıda küçük kuyulara belli sayıdaki taşlar sırayla göçürülerek, dağıtılarak oynanır. Zevkli bir oyun olan Köçürme oyunu halen birçok yöremizde oynanmaktadır.
Mangala, bir Türk zeka oyunu olan Köçürme; dünyadaki yaygın adıyla Mankala oyunudur.
Mangala oyunu iki kişi ile oynanır. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı 6'şar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine bulunmak- tadır. Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır.
Mangala, oyun sırasında taşları hareket ettirmeniz gereken birkaç yuva bulunan bir tahtaya sahip Afrika kökenli bir masa oyunudur. Aynı zamanda Kalaha olarak da bilinir. Oyunun temel amacı, taşları tahtanın etrafında hareket ettirmek ve mümkün olduğunca çok rakibin taşını ele geçirmeye çalışmaktır.
İlgili 45 soru bulundu
MANGALA TİLKİ KURALI
Mangala da oyun sırası gelen oyuncunun elindeki son taş kendi tarafındaki boş kuyuya düşer ise hem o taşı hem de boş kuyunun karşısındaki rakip kuyudaki taşları hazinesine gönderir. Bu durumda tilki kuralı adı verilen bu hamle oyunun gidişatını her an değiştirme gücünü barındırmaktadır.
Alternatif Oyun Şekli (Kale Kuralı)
✰ Oyuncu elinde bulunan taşları dağıtırken elindeki son taş, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki taşların sayısını 3 yaparsa o kuyu oyuncu tarafından ele geçirilmiş olur. Oyuncu ileride rakibi ve kendisi tarafından bu kuyuya koyulacak tüm taşların sahibi olur.
1. çocuk mandalları alıp belirtilen süre içinde arkadaşının giysisine, saçına vb. takar, 2. çocuk ise arkadaşının mandalları takması için ayakta bekler. Gruplardaki tüm yarışmacılar oyuna katıldıktan sonra oyun biter ve öğretmen her oyun sonunda kaydedilen mandal sayılarını toplar.
Her kuyunun içerisine dörder tane taş konur. Kuyulardan biri lider kuyu seçilir. İstenilen bir kuyudaki bütün taşlar alınıp diğer kuyulara (karşı oyuncunun kuyuları dahil) sırayla pay edilir. Lider kuyudaki taşlar diğer seferler alınmaz.
Bugüne kadar en çok satan video oyunu, Mojang tarafından Mayıs 2009 tarihinde bilgisayar, mobil ve konsol gibi pek çok platformda yayımlanan açık dünya oyunu Minecraft, bütün platformalarda 238,000,000'dan fazla kopya satmıştır.
Senet, dünya tarihinin bilinen en eski masa oyunudur. Kökeni, M.Ö 5000 yıllarına dayanmaktadır. Oyun tahtasındaki bazı özel karelerde yer alan hiyeroglifler, çeşitli inanışlarla ilişkili olarak oyuna yön verir. Bu hiyerogliflerin değişen inanışlara bağlı olarak değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir.
9 yaş üstü çocuklar için ardışık düşünme, plan yapma, strateji oluşturma, mantık yürütme ve problem çözme becerilerini geliştirebilecekleri bir strateji oyunudur. Kulami akıl oyununun amacı oyun sonunda en çok puanı alan oyuncu olmaktır.
Teneke devrildiği an ebe ve oyuncular harekete geçerler. Oyuncuların amacı; ebeye yakalanmadan kendi taşlarını attıkları yerden alıp çizgiye dönmektir. Ebenin amacı ise; tenekeyi işaretli olan yuvarlağa geri koymak ve bu arada henüz taşını alıp yerine dönmeyi beceremeyen oyuncuyu yakalayarak ebelikten kurtulmaktır.
Bu da o kültürlerin ziraatçı bir toplum olduklarını göstermektedir. Oysa Türk Mangalasında taşlar “asker” olarak görülmektedir. Ayrıca günümüze “hazine” olarak aktardığımız bölüme Türkler “orda” yani “karargâh” demişlerdir; bu da oyunumuzun bir çiftçilik oyunu değil, savaş oyunu olduğunu ortaya koymaktadır.
Oyuna kura ile başlanır. Oyunda 4 ana temel kural vardır.
Oyun tahtası üzerinde karşılıklı altışar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine kuyusu bulunmaktadır. Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır. Oyuncular 48 taşı her bir kuyuya 4'er adet olmak üzere dağıtırlar. Oyuncular hazine kuyularında en fazla taşı biriktirmeye çalışırlar.
Bu oyunda ortada bulunan aşık kemikleri vurulup, çizilen halkanın dışına çıkarılmaya çalışılmaktadır. Halka dışına çıkarılan kemikler, başarılı bir atış yapan oyuncu tarafından itilir. Bu oyun bütün kemiklerin, halkanın dışına vurularak çıkarılması ile birlikte son bulur.
İki oyuncu ile oynanır. Yer, Kağıt veya tahta üzerine çizilmiş üç tane iç içe geçmiş, kenar ortaları üst ve altta dikey, kenarlarda yatay çizgi ile bağlantılı kare üzerinde dokuzar taşla yapılan bir mücadeledir. İlk dokuzar hamlede oyuncular taşlarını 24 noktadan bir boş olanına koyarlar.
Nasıl Oynanır
Burada amaç rakibin stratejisini bozmak ya da kendi lehine bir durum oluşturmaktır. Oyunculardan hangisi kendi renginden topu yatay, dikey ya da çaprazda 5'li şekilde dizerse oyunu o kazanır. Eldeki toplar bittiği halde kimse 5'li dizilim gerçekleştirememişse oyun berabere biter.
Karttaki şekli en kısa sürede ve doğru yapan oyuncu, kartı alır. Son aşamadaysa oyuncular küpleri zar gibi atar ve her atışta karttaki şekli tamamlayacak küpleri toplar. Hızlı olan oyunu kazanır ve kartı alır. Oyunun sonunda en çok karta sahip kişi şampiyon olur.
Oyuna başlayacak olan takımdan bir kişi yaklaşık 5 metre kadar uzaklaşır ve topu atarak taşları devirmeye çalışır. Sonrasında topu atan takım kaçmaya başlar. Diğer grup ise topla kaçanları vurmaya çalışır. Kaçan takım hem vurulmamalı hem de taşları tekrar dizmelidir.
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır.
Dokuz Kumalak oyunu Orta Asya kökenli bir Türk Zeka Oyunudur. Oyunun en yaygın olarak oynandığı iki ülke Kazakistan ve Kırgızistan'dır. Çevre ülkelerde de bu ülkelerdeki kadar yaygın olmasa da oyun büyük oranda oynanmaktadır.
Bestemşe oyunu bugünkü Kazakistan topraklarında doğan ve Dünya'ya yayılma sürecinde olan bir oyundur. Özellikle Dokuz Kumalak oyununa benzerliğiyle zorluk derecesi Dokuz Kumalak'tan biraz daha az olan bir oyundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri