Pandemi döneminde işten çıkarma yasağının istisnası olarak 4857 sayılı İş Kanununun 25/2 Maddesinde belirtilen “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” sebebiyle işçinin işten çıkarılmasıdır.
Kod 46- 4857/25-II-E İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması. Kod 47- 4857/25-II-F İşçinin, iş yerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
2021 yılına kadar 1 ile 41 arası 39 tane işten çıkış kodu bulunmaktaydı. Bunlardan birisi ise 29 numaralı koddu. 29 numaralı kod; ¨İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih" anlamına geliyordu.
Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi halleri de içermektedir.
Fakat bazı durumlarda işveren tazminat ödememek adına aslında 25/2 de sayılan haller oluşmasa da, sanki bu haller oluşmuş gibi işçiyi işten çıkartabilmektedir. Böyle bir durumda tazminatsız olarak işten çıkartılan işçi kanuni yollara başvurarak hak etmiş olduğu tazminatlarını talep edebilecektir.
İlgili 19 soru bulundu
Anılan bu bende göre, “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması” hâlinde, işveren derhal (haklı) fesih hakkını kullanabilecektir.” (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu T.07.10.2020, 2016/1213 E., 2020/740 K ...
"Kod 29'la işten çıkarılan bir işçi, eğer 30'dan fazla gündür bu işyerinde çalışıyorsa ve 6 aydan fazla kıdemi varsa işe iade davası açabilir. Ya da kıdem, ihbar tazminatı davası açar.
SGK, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı işten çıkış kodları belirledi.
29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına gelmektedir. Kod 29 ile işten çıkarılmış olmak devlet memuru olarak atanmaya engel bir durum teşkil etmemektedir.
SGK 25 Çıkış Kodu tazminat ve işsizlik maaşı alabilir mi? İşten çıkarılmada 25 kodu girilmişse kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alınır. Ancak ihbar tazminatı alınamaz.
İşçi işten ayrıldıktan sonra 11. Gün ve sonrası olduysa, artık işveren kafasına göre çıkış kodu değiştiremez. Yapılması gereken ise; İşveren, bir dilekçeyle SGK 'ya müracaat etmeli ve dilekçeye ilgili belgeleri de eklemelidir. Bu belgeler kanıtlayıcı nitelikte belgeler olmalıdır.
Buna göre sigortalı işten ayrılış bildirgesinde yer verilen Kod-29'un 10 günlük süre içerisinde düzeltilebildiği gibi bildirge iptali de bu süre içerisinde yapılabilir. Bu süre içerisinde yapılan değişikliklerden dolayı SGK tarafından idari para cezası da kesilmemektedir.
Emekli olacakların, işverenin iş akdini feshederken SGK'ya yapacağı bildirimdeki koda dikkat etmesi gerekiyor. İşverenin Kod 29'dan bildirim yaptığı kişi tazminat hakkından yararlanamayacak.
İş yasamızda işverenlere işçinin Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nedeniyle iş sözleşmesini (haklı nedenle ve derhal) sona erdirme hakkı 25/2. madde kapsamında tanınmaktadır.
İş Kanunun 25. maddesinin ikinci bendinin g fıkrasına göre 'İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi' derhal fesih nedenidir.
İşten çıkarma yasağının uygulandığı dönemde iş verenler işten çıkarmak istedikleri elemanları Sosyal Güvenlik Kurumu'na '29 kodu'yla bildiriyor. İş Kanunu'nun “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı 25/2 maddesi, yasakta istisna kapsamında tutuluyor.
İşveren bu ve benzeri durumlarda haklı nedenle derhal fesih yapabilir. Bu durumda çıkış kodu olarak 29 kodu kullanılır. İşten çıkartılan işçiye herhangi bir kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı ödenmez. Ayrıca işçi işsizlik maaşına da hak kazanamaz.
2) Yargı sürecinde okurumuzun haksız fesihle işten çıkarıldığı tespit edildiği takdirde okurumuz yukarıda belirttiğim haklarını alabileceği gibi haksız feshi gösteren arabulucu ya da mahkeme kararı ile birlikte İŞKUR ve SGK'ya başvurarak kayıtların düzeltilmesini sağlayabilir yani Kod 29'u sildirebilir.
Bu belge, işçinin işten ayrılış nedenini gösteren çıkış kodunu içerir. Bu sebeple, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işçinin iş akdinin sona ermesinde işçi ve işverenin hak ve sorumluluklarının tespiti amacıyla çıkış kodlarının SGK'ya doğru bir şekilde bildirilmesi büyük önem arz etmektedir.
48 Numaralı Kod – İşçinin Devamsızlık Yapması;
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi (4857 s.k. 25/II-g) durumunda bu çıkış kodu seçilecektir.
Ödenmemiş alacakların ödendiğine dair ve gerçeğe aykırı kayıtlar bulunan ibranameler kesinlikle imzalanmamalıdır. Buna rağmen işverenin ibraname imzalamaya zorlaması halinde dahi hiç kimsenin zorla imza alma yetkisi ve hakkı olmadığından iş yerinden hiçbir belgeye imza atmadan ayrılmak en makul yol olacaktır.
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
İşten Çıkarılan Bir İşçi Nereye Başvurmalı? Haksız yere işten çıkarılan işçinin hakları korunur. Eğer işçi bu haklarını alamadıysa iş mahkemesine başvurmalıdır. Burada iş hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklanan davasını ikame etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri