Kekik bitkisi, sindirim sistemine iyi gelir. Antimikrobiyal özellikleri ile bağırsak sağlığını destekler.
Dağ kekiği, sağlık ve mutfakta yaygın olarak kullanılan bir bitkidir ve pek çok faydası vardır. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Soğuk algınlığı ve grip dönemlerinde özellikle faydalıdır. Bazı çalışmalar, kan şekeri düşürmede yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Kekiğin bir diğer özelliği de vücutta ortaya çıkabilecek olan spazmları hafifletmesidir. Dolayısıyla bağırsak kramplarına karşı da oldukça etkilidir. Bu bilgilere ek olarak, kekik çayı "kancalı" bağırsak kurdu problemi yaşayan kişiler için de sıklıkla önerilen bir besin olma özelliğine sahiptir.
Sindirim sisteminde ortaya çıkan sorunlar için kullanılabilen kekik suyu mide yanması, ekşimesi ve bulantısına faydalıdır. Ayrıca kekik suyu düzenli olarak tüketildiğinde hazımsızlığı önler ve şişkinlik ile kabızlığı engeller.
Kekik çayı antioksidan, antibakteriyel ve antifungal özellikleri ile mantar ve bakteriyel enfeksiyonları gidermeye, bağışıklığı artırarak soğuk algınlığı, grip ve bademcik iltihabı gibi rahatsızlıkları iyileştirmeye, bağışıklı güçlendirmeye, boğaz ağrısını hafifletimeye, kan basıncını düşürmeye yardım eder.
İlgili 21 soru bulundu
Diyetisyenlerin ve diğer alanlardaki uzmanların görüşlerine göre kekik çayının günlük tüketim miktarı 2 fincan. İlk fincanı sabah kahvaltı saatlerinde içmek mümkün. İkinci hakkınızı da gece uykudan önce kullanabilirsiniz.
Kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirmeye, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korumaya ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
İşte kekik çayı günde kaç bardak içilir sorusunun cevabı… Kekik çayını tüketme tavsiyesi olarak alternatif tıp uzmanları, Günde 2 fincan kekik çayı, yıl boyunca,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilmesini gerektiği belirtiyorlar.
Mide bulantısını hafifletir. Kabızlığı giderir. Diş eti iltihabı, aft yaralarına iyi gelerek ağızdaki bakterileri yok eder. Durulama suyunda kullanılan kekik suyu saç derisindeki kepek, pullanma ve kuruluk sorunlarına iyi gelir.
Kekik, sindirim sistemi sorunlarına iyi gelen bir bitkidir. İshal tedavisinde de kullanılabilir. Kekik çayı, bağırsak hareketlerini yavaşlatarak ishalin sıklığını azaltabilir ve aynı zamanda bağırsaklardaki inflamasyonu azaltabilir.
Sinirleri Yatıştırabilir. Kekik çayı faydaları sıralanırken göz ardı edilmemesi gereken özelliklerden biri de bu bitkinin sinir sistemi üzerindeki etkileridir. Karvakrol bileşiği nörolojik olarak sakinleştirici etki yaratır. Özellikle yatmadan önce içeceğiniz bir fincan kekik çayı rahatlama sağlar.
Sindirim Sağlığını Destekler
Kekik çayı, sindirim sisteminin destekleyebilir ve sindirim sorunlarını hafifletebilir. Gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları azaltabilir. Ayrıca iştahı düzenlemeye yardımcı olabilir.
Baharatlı Yemekler: Özellikle acı biber, kekik gibi yoğun ve yakıcı baharatlar gaz oluşumuna sebep olabilir.
Dağ kekiği bazı kaynaklarda Zahter adıyla da anılan bir bitki. Ülkemizde çoğunlukla Mardin ve Hatay gibi Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştiği söylenmektedir. Uzun ince yaprakları olan dağ kekiğinin kokusu normal kekiğe göre daha keskindir.
Dağ Kekiği ile Normal Kekik Arasındaki Fark
Normal kekik ve dağ kekiği arasındaki farklar, yetişme ortamları, kimyasal bileşenler ve kullanım alanları üzerine odaklanır. Dağ kekiği genellikle daha yoğun ve zengin bir içeriğe sahiptir.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Bağırsağın doğal çalışma hareketi azalır ve bu kronik kabızlık haline gelebilir. Bitki çayları arasında rezene, papatya, ıhlamur sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur. Ama bunun dışında zayıflama çayları ve bağırsak hareketlerinde laksatif etki gösteren çayları tercih etmemek gerekir.
Kekiğin yaygın olarak bilinen en faydalı işlevlerinden biri sindirime yardımcı olmasıdır. İçerdiği fenollerle bağırsak spazmlarını sakinleştiren kekik, hazımsızlığa, şişkinliğe, gaz sancılarına da iyi gelir.
Limon kekiği demir açısından zengindir, ayrıca C, D ve B vitaminleri içerir. Limon kekiğindeki uçucu yağ, antioksidan ve antiseptik özellikler sağlayan doğal bileşikler içerir. Limonlu kekik çayı, dekonjestan ve gevşetici özellikleri nedeniyle çocuklara genellikle solunum yardımı olur.
Kekik çayı ile zayıflayanlar sabahları aç karnına kekik çayı tüketerek kan dolaşımlarını hızlandırır ve böylece metabolizma hızını artırmalarını sağlar. İyi bir idrar söktürücü olan kekik çayı ile zayıflama sağlıklı beslenme ve egzersizle birlikte sağlanabilir. Sabah kekik çayı içmek metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
KEKİK ÇAYI NEYE İYİ GELİR? Kekik çayı sindirim ve idrar yolu rahatsızlıklarının yanı sıra adet sancısının hafifletilmesi için de kullanılır. Menstruasyon ağrısına iyi gelen bu kekik çayı sayesinde kişiler ağrılı adet dönemlerini daha rahat geçirebilir.
Hazırladığınız kekik çayını aç veya tok karna içebilirsiniz. Kekik Çayı Günde Kaç Fincan İçilir? Kekik çayını günde en fazla 2 fincan olacak şekilde içebilirsiniz.
- Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir. - Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.
Bağırsak gazlarına ve bağırsaklardaki solucanlara karşı etkili olan kekik çayı bağırsaklarda yaşanan ağrı ve kramplara çözüm oluyor. Kansere, özellikle de bağırsak (kolon) kanserinde iyileştirici etkisi olduğu söyleniyor.
Kekik, çay şeklinde tüketildiğinde öksürüğü yatıştırmada etkilidir. Sakinleştirici etki yaratır. Virüslere karşı kalkan oluşturur. Hepatit, Zona, HPV gibi virüslere karşı direnç gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri