Robotik kodlama eğitimine başlama yaşı, çocuğun bilişsel ve duygusal gelişimi, ilgisi ve yetenekleri gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İdeal olarak, temel robotik kodlama becerilerini kazanmaya başlamak için çocuklar ilkokul dönemine girdiğinde (yaklaşık 6-7 yaş) hazır olabilirler.
Çocuklar için kodlama eğitimine giriş seviyesinde başlanabilecek en doğru yaş aralığı olarak 5-7 yaş olduğu düşünülmektedir. Bu yaştaki çocukların için temel komutları ve algoritmaları öğretecek çeşitli materyaller bulunmakta.
Yazılım dillerini araştırarak gelişmek istediği konuda en popüler olan yazılım dilini öğrenmeye çalışmak, yazılıma yeni başlayan kişiler için başta mantıklı gelse de aslında ilk olarak “algoritmanın temellerini”(bknz: BTK Akademi Algoritma Temelleri Kursu) öğrenerek başlamak en doğru yoldur.
Okul öncesinde robotik kodlama, çocuklar için tasarım düşünme, problem çözme ve kodlama becerilerini geliştirmeyi amaçlayan bir eğitim programıdır. Bu program çocukların zihinlerini açık tutarak, merak duygularını tatmin etmeyi hedefler.
İlgili 36 soru bulundu
İdeal olarak, temel robotik kodlama becerilerini kazanmaya başlamak için çocuklar ilkokul dönemine girdiğinde (yaklaşık 6-7 yaş) hazır olabilirler.
Robotik-Kodlama, robotlar aracılığıyla çocuklara kodlamayı öğreten bir alandır. Bilgisayar programları kodlardan oluşur. Tamamen bir bilgisayar programı yazmak yerine sadece temel konu başlıklarını öğretmek amaçlı olduğu için ismine kodlama denmiştir. Robotik kelimesinin altında tasarım ve elektrik-elektronik yatar.
Robotik kodlama ile çocuklar çeşitli robotlar üzerinde çalışırken, onları kontrol ederken ve programlarken kendi problem çözme becerilerini keşfedebilirler. Bu süreçte, robotik kodlama çocukların problem çözme becerilerini, uzamsal muhakemeyi ve eleştirel düşünmeyi teşvik eder.
Kodlama, çocukların matematikle eğlenmeyi öğrenmelerine yardımcı olur. Kodlama matematiğin dilidir. Programlamayı öğrenmek, verilerin düzenlenmesi ve analiz edilmesi dahil olmak üzere birçok beceriyi içerir. Hatta çocuklar, kodlama yaparken, farkında olmadan matematik becerilerini de geliştirebilirler.
Örneğin, sıfırdan kodlamayı öğrenmek, rahat temponuza ve diğer faktörlere bağlı olarak 18-24 ay kadar sürebilir. Sadece eğlence için yeni şeyler denemek isteyen sıfır programlama becerisine sahip sıradan bir öğrenciyseniz , kodlamayı öğrenmek için en uzun süreyi harcarsınız (birkaç yıl kadar).
Elbette ki her bir çocuk, ilk fırsatta kodlama öğrenmeye başlayabilir. Ancak çocuklar için en ideal kodlama öğrenme yaşı, 5 ile 7 olarak belirtilebilir. Bu yaş düzeyindeki çocuklar, kodlamanın en temel kısmından eğitim almaya başlayabilir.
Kodlama; bilgisayarın anlayacağı dilden konuşmak diyebiliriz. Ardından kodlamada kullanacağımız algoritmanın tanımını yapalım. Algoritma, bir problemin çözümüne ulaşmak için atılan adımlara denir. Kodlama yapmaya karar verdiğimizde ilk olarak sıfırdan başlamak için görsel tabanlı programlamadan başlanmalıdır.
Çocuklara kodlama öğretmenin en iyi yolu, onların ilgisini çeken bir konu seçmek ve onları kendi seviyelerine uygun bir şekilde yavaş yavaş ilerletmektir. Örneğin, çocuklar için kodlama öğretmeyi daha eğlenceli hale getirebilmek için oyunlar veya animasyonlar kullanabilirsiniz.
Çocuklar için online kaynaklar, kitaplar, kodlama kulüpleri veya dersleri, robotik eğitim, oyunlar ve kodlama öğrenme uygulamaları gibi birçok kaynak bulunmaktadır. Başlangıç seviyesinden başlamak, temel kavramları öğrenmek ve daha sonra daha karmaşık konulara geçmek iyi bir fikir olabilir.
Robotik kodlama eğitimi okul öncesi, yani henüz okuma yazma bilmeyen yaş grubu için verilen eğitim şekillerden, renklerden, yön kavramlarından yararlanılarak verilir. Eğitimde Scratch programlama dili ve CodeMonkey video üzerinden eğitim verilir. Bu sayede çocuklar algoritmik düşünme becerileri kazanır.
Eğitim Saati: 70 ders saatinden oluşmaktadır.
Okul öncesi dönem çocuklarının kodlama ile erken yaşta tanışması ileriki hayatlarında kodlamayı daha kolay anlamalarına ve uygulamalarına yardımcı olur. Bununla birlikte erken yaşta kodlama eğitimi almaya başlayan çocukların gelişimleri de olumlu olarak etkilenmekte.
Aynı zamanda kodlama öğretimi ile öğrencilerin; dijital okuryazarlıkları, yaratıcılıkları, problem çözme, analitik düşünme ve uzamsal düşünme becerileri, süreç ve sonuç odaklı düşünme becerileri, işbirlikli çalışma ve öğrenme becerileri ile yaparak öğrenme alışkanlıkları gelişir (Akpınar ve Altun, 2014; Demirer ve Sak, ...
Çocuklar için Kodlama Eğitimi, temel seviye programlama ve kodlamayı eğlenerek öğrenmelerini sağlayan bir ders programıdır. Çocuklar için Kodlama Kursu, çocukların seviyesine uygun şekilde ayarlandığı için onların dikkatini dağıtmadan etkin bir eğitim süreci geçirebilmelerine olanak sağlar.
Robotik kodlama derslerinde genel olarak çocuklara verimlilik kazanmalarını sağlayacak eğitimler veriliyor. Pratik beceri edinme, problem çözme, algoritmik düşünme, bilgisayar kullanımının ilerletilmesi amacıyla birçok ders içeriği bulunuyor. Bu dersler, eğitim alınan kuruma ya da kursa göre değişkenlik gösteriyor.
Kodlama eğitimi çocuklara matematik, bilim, problem çözme, takım çalışması, proje bazlı düşünme, yaratıcı sanatlar ve daha pek çok alanda beceri kazandırıyor. Çocuklar her şeyden önce algoritmik ve tasarım odaklı düşünebilmeyi keşfediyor. Programlama öğrenmek aslında yeni bir dil öğrenmek gibi.
Sonuç olarak robotik kodlama eğitimleri ülkemizin bilişim üretimini artırmak için çok önemli eğitimlerdir. İğneden ipliğe tüm sektörlerde dijitalleşme son hız devam ederken kendi çocuklarımızın bu dönüşümden geri kalmaması adına robotik kodlama eğitimlerine uzak kalmamalıyız.
Robotik kodlama, çocukların teknolojiyi öğrenmeleri ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmeleri için harika bir fırsat sunarken öğrencilerin problem çözme, iş birliği ve liderlik gibi önemli kazanımları elde etmelerine de yardımcı oluyor.
Türkiye'de robotik mühendisliği bölümü dahaca açılmamıştır. Ama robotik mühendisi olmak isteyen kişilere, mekatronik ya da makine mühendisliği bölümü okuması önerilir. Bu bölümleri okuyan öğrenciler, öğrenim hayatlarının ilerisinde; robotik tarafta uzmanlaşabilirler.
Eğitimde Robotik Kodlama Nedir? Robotik kodlama, robotların çalışma mekanizmasına uygun olarak kod yazımını içerir. Bildiğimiz kod yazımı gibi uygulanan robotik kodlamada, 1 ile 0'lara göre kodlar yazılır ve bu koda uygun olarak asıl makineye işlem aktarılır. Böylelikle robotun çalışması etkinleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri