Köftelik kıyma orta yağlı dana eti veya yağsız dana eti ile kuzu döş etinin karıştırılması ile yapılır.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
Kıyma Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Önceden çekilmiş kıyma tercih etmeyin. Dana eti, demir kaynağı olarak daha iyidir fakat daha çok kirliliğe ve ilaca maruz kaldığı için en temizi kuzu etidir.
Köfte yapımında, dananın/kuzunun göğüs (döş) bölgesinden çekilen kıymalar tercih edilir.
Köfte için ideal kıyma, dana etinin döş kısmından çekilmesiyle yapılır. Köfte orta yağlı etten yapılmalıdır. Köftelere asla kuyruk yağı eklenmemelidir. Köfteler genellikle bir kez doğranır.
İlgili 38 soru bulundu
Kuzu kıyması denince akla ilk köfte tarifleri gelse de dana kıyma ile yapılan her yemek kuzu kıyması ile de yapılabilir. Karnıyarık, musakka, ev yapımı kebaplar kuzu kıyma ile enfes pişer.
Köftelik kıyma orta yağlı dana eti veya yağsız dana eti ile kuzu döş etinin karıştırılması ile yapılır.
Yöreden yöreye, ustadan ustaya tarifi değişse de önemli olan köfte harcında kullanılan kıymanın kalitesi, yağ oranı ve kaç tur çekildiğidir. Yağ miktarı yüzde %20 olan dana-koyun eti karışık olarak kullanılabileceği gibi yağ oranı sabit kalan dana döş eti de başlı başına kullanılabilir.
Ortalama olarak, orta büyüklükte yapılan köftelerle genellikle 55-60 adet, büyük boyutta yapılan köftelerle ise ortalama 40 adet köfte elde edilebileceği söylenebilir.
İçindekiler: Dana eti, kuzu eti, soğan, kimyon, karabiber, tuz, galeta unu.
Bu önemli detaydan sonra köfteyi hazırlamak kolay olacaktır. Lezzetli bir köfte yapmak için kolları sıvadığınızda kıymanızın ideal kıyma olduğundan emin olmanız gerekiyor. İdeal kıymadan ne anlıyoruz derseniz ilk akla gelen, kuzunun döş, dananın da yağsız kısmından çekilen etin köfteniz için ideal olduğu.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Kıymayı bir kere çektirin
Kıymayla ilgili bilinen yanlışlardan bir tanesi de iki kere çektirilen kıymanın daha iyi olacağıdır. Oysa durum tam tersi. Kıymanın bir kereden fazla çekilmesi etin fazla yumuşamasına ve bulamaç gibi olmasına sebep olur.
Izgara yapılacağı için mutlaka orta yağlı kıyma tercih edilmelidir. Ekmek ya da yumurta koymazsam köftem dağılır diye düşünmeyin, iyi yoğurulan ve dinlendirilen köfte kesinlikle ızgarada dağılmaz.
Kullanacağınız kıymanın orta yağlı ve iyi çekilmiş olmasına dikkat edin. Köfte yapımında kullanacağınız ekmeğin bayat olması daha kolay pişmesini sağlayacaktır.
Dananın kaburga kısmından çekilen kıymadır.
1 kg kıyma için 1,5 çay bardağı konabilir ekmek içi.
Izgara köftenin 1 porsiyonu (120 gr) 200 kaloridir.
#edamutfakta #izmirköfte #köftepatates✅Malzemeler 👉👉Köfte harcı750 gr kıyma 1 adet küçük soğan 1 su bardağı galeta unu1.5 tatlı kaşığı pul biber( 1 yemek k...
Kıyma: Göğüs etinin sırt kısmına yakın olan tarafından çıkan kıyma kısmen daha az yağlı yapıda ve arzu edilen tüm yemeklerde kullanıma uygundur. Döş sarmaya yakın olan ve göğüs kısmının alt tarafından elde edilecek kıyma orta yağlı yapısıyla köfte yapımına daha uygundur.
Geçmişte mahalle kasaplarının özenle hazırlayıp sattığı, dana etinden, soğandan ve çeşitli baharatlardan oluşan köfteye “kasap köfte” adı verilirdi.
Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz. Köftenin kıymadan sonraki ana malzemesi soğandır. Bunun için soğanı yeterli miktarda ve doğru bir şekilde eklemek önemli adımlar arasında yer alır.
Hazırladığınız köfteleri, buzdolabında ve kapalı bir kapta en az 2 saat kadar dinlendirecekseniz yumurta eklemeden de yapışmayan ve lezzetli köfteler hazırlayabilirsiniz.Izgara köfte yapımında kullanacağınız kıyma, dana ve koyun etinden karışık olarak hazırlanan orta yağlı kıyma olmalı, uzun süre yoğurulduktan sonra ...
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Evet, sadece koklayarak dahi kıymanın bozulup bozulmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Çünkü bozuk kıyma, taze kıyma gibi kokmaz, ekşimsi, hatta bozulmanın ileri seviyelerinde ise kesif bir kokusu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri