Pişmemiş köfte belli bir süre sonra bozulacaktır. Bu sebeple dolapta en fazla 2 gün kadar bekletilmelidir. Oda sıcaklığında ise en fazla 2 saat kadar dayanmaktadır.
Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır. Tüm aşamaları geçtiniz, köfte hamurunu başarılı bir şekilde hazırladınız.
Köfteyi hazırladıktan sonra hiç bekletmeden hoop tavaya atıyorsunuz. Aslında zamanınız varsa harcı bir gece önceden hazırlayıp kendini toparlaması için buzdolabında bekletmek aslında en doğru olanı.
Etin pişirilmesi sırasında, kapların ağzı uygun bir biçimde kapatılarak içine sinek, böcek vb.nin ulaşması önlenmelidir. Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Sıcaklığın baş gösterdiği ortamlarda birkaç saat içerisinde et çözünmeye başlayacaktır. Bu sebeple mutlaka buzlukta, derin dondurucuda ya da buzdolabında tutulması gereklidir. Pişmemiş köfte oda sıcaklığında 2 saat, buzdolabında 2 gün ve buzlukta 4 gün kadar bekleyebilir.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Köftelerinizi kilitli poşette saklayabileceğiniz gibi saklama kutusunda da saklayabilirsiniz. Saklama kutusuna dizerken dikkat edilmesi gereken köfteleri mümkün olduğunca sıkıştırmadan, katlar arasında yağlı kağıt veya folyo sererek kaplara yerleştirmektir.
Ancak hazırlandıktan itibaren süre uzadıkça bayatladığından günlük tüketmek daha sağlıklı. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmıyor. Havayla temas eden çiğ köfte, süre geçtikçe ekşiyor. Çiğ köfteyi 3 günlük olduğunda kesinlikle tüketmeyin.
İyi pişmemiş etler salmonella, E. Coli gibi bakteriler açısından riski besinlerdir ve bu besini tüketen kişilerde ciddi besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Az pişmiş etler hamile kadınlarda toksoplazmozise neden olarak düşük doğumlara, küçük çocuklarda ölümlere neden olabilmektedir.
1 kg kıyma için 1,5 çay bardağı konabilir ekmek içi. Bazen sadece sarımsaklı bazen de soğan eklentili yapıyorum. 1 kg kıyma için 6-7 diş sarımsak çok ince kesilerek kullanılabilir. Soğan eklenecekse de çok olmamalı.
YUMURTA LEZZETİNİ BOZAR
Köfteye yumurta konmaz, lezzetini bozar. Yumurta koyduğunuz köfteyi kıvama getirmek için daha fazla ekmek içi veya galeta unu kullanırsınız ve bu şekilde köftenin kalitesi bozulur. Galeta ununu az miktarda tedbir amaçlı kullanmak gerekir. Mangal köftelerinde ise galeta unu kullanılmaz.
Köfteleri pişme süresinin sonuna doğru kapağını hafif aralayarak pişiriyoruz ki suyu yoğunlaşsın. Ortalama 15-20 dk sonra kapağı aralamanız yeterli.
Köfteleri buzdolabı poşetine koyarken aralıklı bir şekilde yerleştirmeye özen gösterin. Köftelerinizi buzluğa atın.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Vakumlu etsiz çiğ köfteler daha uzun süre korunarak saklanabilmektedir. Hatta yaklaşık 45 gün açılmadığı sürece buzdolabında bekleyebilir. Eğer çiğ köfteyi başka bir gün tüketmeyi düşünüyorsanız vakumlu olanları tercih edebilir, dilediğiniz zaman taze bir şekilde yiyebilirsiniz.
1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Çözdürülmüş eti yeniden dondurma
Şimdi içinizi rahatlatabilirsiniz, et çözüldüğünde ve dondurucudan ilk kez çıkarıldığında buzdolabında düzgün bir şekilde muhafaza edildiği sürece daha sonraki bir tarihe kadar tekrar dondurmak güvenlidir.
Bu nedenle az miktarda yağ alıp hafif kızdırmanız yeterli. Köftelerinizi kesinlikle çok kızgın yağa, donuk bir haldeyken atmayın. Ardından köftelerinizi dikkatli bir şekilde (hepsini atmamaya özen gösterin) parti parti olacak şekilde yağa atın. Bir yüzü tamamen kızarınca diğer yüzünü çevirerek kızartın.
Lezzetli köfte yapımı kolay değil. Köfteyi yumuşak ve lezzetli yapan sırrı sizinle paylaşıyorum. Sürpriz malzeme her evde olan bir malzeme aslında. Süt köftenin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayacak.
Ortalama olarak, orta büyüklükte yapılan köftelerle genellikle 55-60 adet, büyük boyutta yapılan köftelerle ise ortalama 40 adet köfte elde edilebileceği söylenebilir.
Köfteyi en iyi hale getirmek için pişirim yöntemi de çok önemlidir. Özellikle mandal veya fırını tercih etmek daha doğrudur. Çünkü köfteyi tavada yaparken yağ kullanılması gerekmektedir. Köfteler tavada pişince çok lezzetli olsa da yine de yağlı kalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri