Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Kronik olarak seyreden bir ishal kullandığınız bir ilacın veya düzenli olarak yemeğe başladığınız bir gıdanın yan etkisi olabilir. uzun süreli ishal, ülseratif kolit, Crohn hastalığı ya da irritabl bağırsak sendromu gibi yukarıda bahsedilen durumlardan birinin belirtisi olabilir.
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Diğer uzun süre geçmeyen ishal nedenleri arasında ise bağırsak enfeksiyonu, huzursuz bağırsak sendromu, geçirgen bağırsak sendromu, bağışıklık sistemi problemleri, anneden geçen bazı enfeksiyonlar ve alerjiler yer alabilir. Bebeklerde uzun süren ishal durumunda hızla bir doktora başvurulması önemli olabilir.
İshalin uzun sürmesi durumunda sıvı ve elektrolit dengesi daha da bozulacağı için hızlı kilo verme görülebilmektedir. Oral yolla yani beslenme ile gıda ve sıvı tüketimi olmayan hastaların sağlık kuruluşuna başvurmaları ve vücut sıvı dengesinin sağlanması için gerekli tedavinin uygulanması önem arz etmektedir.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Çoğu ishal vakası sabit bir düzeyde meydana gelirken, bazı durumlarda ciddi problemleri doğurabilmektedir. İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir.
KARIN AĞRISI (ALT KISIMDA) -- İshal varsa ENFEKSİYON HASTALIKLARI veya DAHİLİYE, idrar yollarıyla ilgili şikayetler varsa ÜROLOJİ, vajinal akıntı varsa KADIN HASTALIKLARI, diğer durumlarda GENEL CERRAHİ.
Geçmeyen ishal durumunda oral rehidrasyon çözümleri, antibiyotikler ve antidiyaretik ilaçlar almanız doktorunuz tarafından tavsiye edilir. İshal ilacı yanında destekleyici probiyotikler de bağırsak sağlığını iyileştirmeye ve ishal semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Yemek yedikten sonra 10-30 dakika sonra kişilerde karın ağrıları, karna saplanan kramplar ve ishal görülür. Geç dönem dumping sendromu belirtileri yemekten 1 ile 3 saat içinde görülür. Dumping sendromu özellikle yemekte sofra şekeri yani sakaroz veya meyve şekeri yani fruktoz açısından zengin beslenilirse çıkmaktadır.
İshal esnasında sık beslenmeye ve küçük öğünler tüketmeye önem verilmelidir. Maden suyu, gazoz ve Türk kahvesi gibi içecekler halk arasında ishale iyi gelenler arasındadır.
2) Kafein. Kafeine bir süre ara vermelisiniz: Kahve ve çay vücudunuzdaki sıvının daha hızlı kaybolmasına neden olur. Ancak çiğ kahvenin ishale iyi geldiği de bilinmektedir. Kahveyi pişirmeden, az miktarda tüketebilirsiniz.
Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir. Bu belirtiler 1 hafta sürebilir.
Crohn hastalığı, ağızdan anüse kadar olan gastrointestinal sistemin iltihaplanmasına neden olan bir bağırsak hastalığıdır. Bu iltihaplanma, sindirim sisteminin bir veya birkaç bölümüne tutunabileceği gibi, genellikle ince bağırsağın son kısmı olan ileumda ve kalın bağırsağın başlangıç bölgesinde görülür.
Stres tepkisi verildiğinde, vücudun karın ağrısı, ishal, mide bulantısı veya midede "kelebek" hissi gibi rahatsız edici hisler yaşaması muhtemeldir. Bu, mesajların bağırsaktan beyne veya beyinden bağırsağa doğru iki yönlü olarak gittiğinin kesin bir işaretidir.
Stres ve psikolojik etkenler: Bazen de stres ve psikolojik etkenler ishale neden olabilir. Örneğin, anksiyete ve depresyon gibi durumlar mide ve bağırsakların çalışmasını bozar ve bu da ishale neden olabilir. Beslenme hataları: Eksik veya yanlış beslenme de ishale neden olabilir.
Yetişkin bir kişide ishal çoğunlukla tedavisiz iyileşme gösterirken küçük çocuk ve bebeklerde ishal bazen ciddi bir durumun göstergesi olabilir. Basit bir sebepten gerçekleşse dahi uzun süreli olur ve tedavi edilmezse sonucunda dehidratasyon ve malnütrisyon gelişmesi gibi ciddi tablolarla karşılaşılır.
Susuzluk ilerlediğinde göz, yanak ve bıngıldak çevresi çöker, Huzursuzluk artar, Sürekli uyku hali gözlemlenir, Daha da ileri seviyelerde havale ve koma söz konusu olabilir.
Yorgunluk ve halsizlik: İshal sırasında, vücudun sıvı ve elektrolit dengesinin bozulması nedeniyle yorgunluk ve halsizlik olabilir. Eğer ishal çok sıkıntılı ve uzun süreli ise, doktora başvurulması önerilir.
Reçetesiz ilaçlar arasında yer alan Reflor, antibiyotik tedavisinin sonucunda oluşan ishalin giderilmesi için kullanılıyor. Aynı zamanda Reflor bazı sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de tercih edilebiliyor. Reflor ilacının etken maddesi Saccharomyces boulardii isminde bir probiyotik mayadan oluşuyor.
Anne sütü içerisinde bulunan vitamin, mineral, probiyotik ve enzimler bebeklerin bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlamaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkıları genelde sarı renge sahip ve pürüzlüdür. Eğer bebekte sarı ishal gözlemlenmiş ise bu durum bebeğin “ön süt” tükettiği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri