Karabiber, acı toz biber, kişniş, köri ve kimyon baharatlarının yanı sıra; yulaf ezmesi, galeta unu, soğan, sarımsak, maydanoz, tuz ve toz şeker gibi yardımcı malzemeler içermektedir.
Kişnişli Köfte Tarifinde en iyi et bu sefer de kişniş ile buluşuyor. Ortaya çıkan bu lezzetli olduğu kadar kolay yemek tarifi sayesinde sofralar şenleniyor! Siz de kişniş ya da diğer bir adı ile buhur şekeri ile farklı bir lezzet yakalamak istemez misiniz? Haydi o zaman, buyurun MigrosTV'ye!
Üzerine tarifin başrol oyuncusu tarçından 2 dolu çorba kaşığı ilave edin. Ayrıca tarçını dengelemesi için 2 dolu çorba kaşığı kimyon, 1 dolu çorba kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber, tuz ve 5 adet karanfili ezerek çıkan tozu ekleyin.
Genellikle yassı yuvarlak şekli verilen köfteler, kimyon, karabiber, nane gibi baharatlarla zenginleştirilir. Özellikle çocukların çok sevdiği köfteyi basit adımları izleyerek hazırlamak mümkün.
İlgili 29 soru bulundu
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Tane karabiber olarak da toz karabiber olarak da dana etine lezzet vermek için kullanılabilir. Ete özellikle de dana etine en çok yakışan baharatlarda ilk sıraları asla diğer baharatlara kaptırmayan kekik, kendine has aromasıyla hem iştah açar hem de etin tadını keskinleştirir.
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Bayat ekmekleri harca kabuğuyla birlikte katıyorsunuz
Bu arada küçük bir tüyo da verelim: Köfte harcında ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Gaziantep yöresinin eşsiz baharatları ile 7 (Kekik, Kimyon, Pul Biber, Toz Biber, Nane, Çemen ve Sumak )farklı baharatın ideal ölçülerde harmanlanarak hazırlandığı özel bir karışımdır. -Özellikle köftelerde, sucuk hazırlamakta ve et yemeklerinde kullanılmaktadır.
Kıymadan parçalar kopartıp yuvarlak köfteler yapın. Köfteleri ayçiçeği yağında 5 dakika kızartın. Köfteleri tabağa alın. Aynı yağın içine zerdeçal, tuz, karabiber, pul biber ve kimyon ekleyip 1 dakika karıştırın.
Bunun yanında kişniş, likor ve biraların tatlandırılmasında, çeşitli çorba, sos ve etlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Et yemeklerinde, tavuk yemeklerinde, çorbalarda, soslarda, tatlılarda ve şekercilikte kullanılır.
Soslara, makarnalara ve yoğurtlu çorbalara da kullanılan taze kişniş, ayrıca kişniş salatası olarak da tüketilebilir. Turşularda, hamur işlerinde, körili soslarda ve tavuk yemeklerinde de kişniş bolca tercih edilir. Hamburger ve hatta sakatat yemeklerine de oldukça yakışır.
Kemik, cilt ve göz sağlığını destekler
Kişniş, çeşitli vitaminler, fosfor ve beta-karoten ve antioksidan içerir. Böylelikle cilt, kemik ve göz sağlığına olumlu etkilerde bulunur. Cilt ve mukoza zarlarını destekleyerek, yaşlılıkla beraber görülen göz bozukluklarına karşı etkilidir.
Derin kasenin içine 500 g köftelik az yağlı kıymayı 1 paket (41 g) köfte harcını ve 1/2 su bardağı (100 ml) suyu koyun. Karışıma 1 yumurta kırıp harç kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Harca şekil verdikten sonra yağsız tavada, fırında, ızgarada veya mangalda pişirip sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!
Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz. Köftenin kıymadan sonraki ana malzemesi soğandır. Bunun için soğanı yeterli miktarda ve doğru bir şekilde eklemek önemli adımlar arasında yer alır.
Köfte tarifi için galeta unu yerine bayat ekmeklerden de koyabilirsiniz. Köfteyi yoğurduktan sonra buzdolabında en az 1 saat dinlendirdikten sonra ya da bir gece dinlendirerek pişirebilirsiniz.
Soda yemeklerde de kullanılan bir malzeme. Özellikle kızartma yemeklerinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız mutlaka batırdığınız harca soda ilave etmenizi öneririz. Bu şekilde dışları nar gibi kızarıyor ve yağ çekmiyorlar.
Soğanı ince ince doğrayalım . Kıymamıza ekleyelim . 2 yumurtanın sadece sarısını çünkü beyazı sertleşmesini sağlıyor . Bu yüzden sadece sarısını kullanıyoruz .
1 kg kıyma için 1,5 çay bardağı konabilir ekmek içi.
Kişnişi kimyon yerine koymak için yemeğinize kişniş miktarının yarısını ekleyin. Biraz ısı eklemek isterseniz, bir tutam acı biber veya kırmızı biber kullanın.
Kavrulan kıymaya, ince ince ve küpler halinde doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar kendini bıraktıktan sonra yani, çiğliği geçtikten sonra arzuya göre baharat veya salça eklenerek yemeklere ilave edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri