şarttır. Madde 11 – Milletvekilleri, İl Umumi Meclisi üyeleri, subaylar, erat, askeri memurlar, yargıçlar, genel, özel ve katma bütçelerle idare edilen daire ve kurumlardan aylık alan memurlar, mahalle muhtar ve ihtiyar kurulu üyeliğine seçilemezler.
Öte yandan; 2839 sayılı Kanunun 18. maddesinde; aday adayı olabilmek için belirli bir tarihte “görevden ayrılma isteğinde bulunma” koşulu getirilmiş, bu koşulun istifa şeklinde ayrılma ile sınırlı olduğu, emeklilik suretiyle daha sonra vaki olacak ayrılmalarda bu tarihin aranamayacağı yolunda bir hükme yer ...
Ticaret Engeli Yok: Muhtarlar ticaretle uğraşabilir, yeter ki muhtarlık unvanını kullanmasınlar ve görevlerini aksatmasınlar. Kamu Hizmeti Durumu: Muhtarlar kamu görevlisi sayılır, ancak memur değillerdir. Kamu görevlerini aksatmadan ticaret yapabilirler.
Anılan Maddede “kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri,” yer alan hüküm çerçevesinde istifa etmeyen devlet memurlarının muhtarlık seçimlerine katılmaları mümkün bulunmamaktadır.
En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, bu Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır. Muhtar Devletin memurudur. Devlet işlerinde vazifesini (36) ncı maddeye göre yapar.
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 25 yıl, 54 yaş ve 5.675 günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Askerliğiniz 01.02.1993 tarihinden önce olduğu için, sadece 3 ayını borçlanırsanız giriş tarihiniz 01.11.1992 olur ve 53 yaşınızın dolduğu 25.06.2022 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
Muhtar Ne Kadar Maaş Alır? Muhtar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhtar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 11.700 TL civarındadır.
Muhtarlar 5510 sayılı kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının b bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır. 4/1-b tanımı her ne kadar kamuoyunda bağımsız çalışan “bağkurluları” belirtmek için kullanılsa da mahalle ve köy muhtarları da açıkça bu kapsamda bulunmaktadırlar.
Köy muhtarı ve yapacağı işte köy muhtarıyla birlik olanlar, köy işlerinde fenalıkları anlaşılırsa Devlet memuru gibi yargılanırlar ve ceza görürler. Köy muhtarına köy işlerini gördükleri zaman karşı gelen ve kötü söyleyenler devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görürler. Muhtar yazılarını köy kâtibine yazdırır.
İçişleri Bakanlığı hukukçularının hazırladığı taslağa göre, muhtarlara yılda 30 gün izin hakkı verilecek. ''İhtiyar heyeti'' kavramı da yerini ''Köy Meclisi''ne bırakacak. Muhtarlar, izinde oldukları süre için yerine vekalet edecek kişiyi Köy Meclisi'nden seçecek.
Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar köyün bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararı ile görevden uzaklaştırılabilir. Muhtarın köy yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabilir. Ancak mülki amirler, muhtarların yerine karar alamazlar; bozma sebeplerini gerekçesiyle açıklarlar ama bu asıl hükümete aittir.
Muhtarlık hafta içi her gün mesaiye 09.00'da başlar ve öğle tatili molası olan 12.00'a kadar devam eder. Öğle tatilinin ardından saat 13.00'dan akşam kapanış saati olan 17.00'a kadar mesaiye devam eder.
Madde 2 – Mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti, bir muhtar ile dört azadan teşekkül eder. Heyetin dört yedek azası vardır.
Madde 3 – Köy ve mahalle muhtarlarından bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almakta bulunanların bu aylıkları muhtarlık ödeneği ve harçlardan alacakları prim dolayısıyle kesilmez.
Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için 97'inci maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Madde 6- Muhtar 657 sayılı devlet memuru yasasından yargılanıyor. Ama aynı yasanın diğer haklarından yararlanamıyor.
Sonuç itibarıyla kamu işçisi muhtar olabilmektedir. Görüldüğü gibi mevzuattaki işçi niteliği taşımayan vurgusu ile kamu işçilerinin istifa etmeden muhtar adayı olabilecekleri açıktır.
Madde 3- Köy ve mahalle muhtarlarının ödenekleri karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı bütçesine konulur. Mahalli idareler Genel Müdürlüğünce İller itibariyle ödenek miktarını gösteren listeler hazırlanır.
3 – (25) yaşını bitirmiş olmak, 4 – Hırsızlık, kaçakçılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kağıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biriyleveya ağır hapis cezasiyle hükümlü veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, 5 – Türkçe okur yazar olmak, şarttır.
2023 yılı itibari ile 18 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Kaymakam maaşları 51030 TL'dir. En düşük Kaymakam maaşı 40820 TL iken, en yüksek Kaymakam maaşı 102830 TL'dir. Güncel Kaymakam maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Muhtar Silah Taşıma Ruhsatı:
”Yapılan tahkikat ve soruşturma sonucu görevlerine son verilmiş olduğu anlaşılanlar hariç tutulmak üzere, en az bir dönem köy veya mahalle muhtarlığı yapmış olanlar” Silah taşıma ruhsatı alabilirler.
Bütün bu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, kamu işçilerinin muhtar olmalarının önünde hiçbir engel yoktur. Muhtarların sosyal güvenlik statülerinin tespit edildiği Kanun ve SGK Genelgesi'nde kamu işçileri için ayrı bir hüküm söz konusu değildir.
Adres değişikliği bildirimleri;
Form-5 ve nakil ilmühaberi kaldırılmış olup ayrıca muhtara bildirimde bulunulmaz. Müstakil konut sahipleri, apartman , bina ve site yöneticileri gelen ve gidenleri Form-C belgesi ile muhtara bildirmek zorundadırlar.
Hazır bulunamayan azaların yerlerine yedekleri alınır. Sandık kurulu, bunlarla da teşekkül edemediği takdirde muhtar tarafından aza seçilebilme vasıflarını haiz kimseler kurula iştirak ettirilir. Muhtarın hazır bulunmaması halinde kurul kendi azası arasından bir reis seçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri