Ekmekle yapılan tariflerde pişme aşamasında etin yağının içerisinde kalmasını sağlıyor ve kuru olmayan köfteler hazırlamanıza yardımcı oluyor. Pişerken boyutları küçülmüyor. Özellikle uzun süre saklamak istediğiniz köfteler için ekmek kullanmanızı öneririz.
İdeali, bir kilo kıymaya iki yüz gram (yaklaşık 2/3) ekmek koymaktır. Ama bu kıymanın yağlı bir kıyma olması gerekir, “köftelik kıyma” ile yaparsanız olmaz. En ideali ekmeği et ile birlikte kıyma makinesinden çektirmektir.
Köftenin harcına ekleyeceğiniz ekmek mutlaka bayat olmalıdır. Kullanacağınız ekmeğin kabuğunu köfte harcına kullanmayın. Ekmek kabukları köftenin içerisinde sert olmasına neden olur. Annelerimizin köftelerinde kullandığı sırlardan birisi bayat ekmek kullanmaktır.
KURU EKMEK İÇİ OLMADAN ANNE KÖFTESİ YAPMANIN YOLLARI
Evde bayat ekmek yoksa tazesini de kullanabilirsiniz. Ekmeği biraz ıslatıp avucunuzda ufalayarak kıymaya ekleyebilirsiniz. İnce bulgur ile de köfte yapabilirsiniz. Yarım kilogram kıymaya bir fincan ince bulgur eklemeniz yeterli olacaktır.
Yoğurma kabına kıyma alınarak üzerine soğan rendesi, dövülmüş sarımsak, baharatlar ve tuz eklenir. İyice yoğrulan köfte harcı şekil verilerek bir saat buzdolabında dinlendirilir. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 200 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika pişirilir.
İlgili 24 soru bulundu
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Köfte için kullanacağınız kıyma ne çok yağlı ne de yağsız olmalıdır. Aksi takdirde çok yağlı ise köfte küçülecek, az yağlı ise köfte lezzetli olmayacaktır. Köftenin lezzetli olabilmesi için malzemelerin çok iyi bir şekilde harmanlanıp baharatların lezzetinin birbirine karışması son derece önemlidir.
Ekmekle yapılan tariflerde pişme aşamasında etin yağının içerisinde kalmasını sağlıyor ve kuru olmayan köfteler hazırlamanıza yardımcı oluyor. Pişerken boyutları küçülmüyor. Özellikle uzun süre saklamak istediğiniz köfteler için ekmek kullanmanızı öneririz.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun.
Soğanın köfteye tat vermesi için soğan suyu önemlidir. Bıçakla doğranan soğan suyunu kaybedecektir. Bu nedenle soğanı rendelemeyi veya rondodan geçirmeyi tercih edin. Yumurta köftenin pişerken dağılmaması için en önemli malzemedir.
Köfte harcında irmik ekstra olarak eklenmiyor. Tarifte irmik, ekmek kırığı ya da galeta unu yerine kullanılıyor. İrmikli köfte yapması kolay, lezzetli, yumuşacık bir köftedir. Bu tarifi yağda kızartabileceğiniz gibi mangalda ya da fırında da yapabilirsiniz.
Elinizde kalmış simit, galeta, grissini, tost ekmeği, ev ekmeği ve klasik somun ekmek olmak üzere her türlü bayatlamış ekmeği değerlendirebilirsiniz. Bu tarifte yaklaşık 2 normal ekmek muadili bayat ekmek kullanılmıştır. Fırın tepsisi içine yağlı kağıt serin.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
Fazla yağ koymayın ve köftenizin her iki tarafını eşit miktarda kızartın. Fazla pişirmeniz köftenin kurumasına neden olur. Bu nedenle iki tarafın da biraz kızarması yeterli olacaktır. Yüksek ateşte pişirirseniz eğer köfteniz hemen kızarır ve içi pişmeyebilir.
Fakat köftenin dağılmaması için yumurta kullanılmak zorunda değildir. Öyle ki ülkemizde yapılan bir çok yöresel köfte ve kebap tarifinin içine yumurta hiç bir zaman girmemiştir. Köftenin dağılmaması için ilk kural köfte harcını iyice yoğurmaktır.
Kıymayı 1 yumurta sarısı ve 1 bütün yumurtayla, ufaladığınız ekmekle, tuz, karabiber ve rendelediğiniz soğanla iyice yoğurun.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
Köftenizin lezzeti açısından yoğurma süresine de özen gösterin. 15 dakika yoğurmaya özen gösterin. Hazırladığınız köfte harcı yoğurma kabına ve parmaklarınıza yapışıyorsa kıvamı tutmuş demektir.
Dana-kuzu dengesi kadar yağ dengesi de önemlidir. En az yüzde 20 yağ idealdir ancak mangalda pişirecekseniz biraz daha arttırarak yüzde 25 civarında kullanabilirsiniz. Köfteyi ızgarada veya mangalda pişirecekseniz yağ oranını azaltmayın. Et bir defa çekilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri