Nuget ya da sosis gibi ürünlerin içeriğinde et, yağ, ekmek kırığı ve nişasta gibi malzemeler bulunabiliyor. Bu ürünlerdeki etler kıyıldıktan sonra baharat ve diğer malzemelerle karıştırılıp, harç haline getirilir ve şekillendirilir. Isının etkisi ile hücreler arasında bulunan su buharlaşarak genleşmeye neden olur.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun.
Yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Dışının hafif kabuk bağlaması için öncelikle yüksek ateşte ters yüz etmek doğru bir tercihken sonrasında hemen ateşin altını kısmak gerekir. Yüksek ateşte pişen köftelerin dışının daha çabuk pişeceğini, içleri çiğ kalacağını unutmamak gerekiyor.
Burada köftelerin üzerine hafifçe bastırmayı hatta çok büyük bir köfte yapıyorsanız da ortasında küçük de olsa bir delik açmayı ihmal etmeyin. Bu şekilde pişerken küçülmelerini de önlenmiş olursunuz.
Ekmek kırıntıları kullanın
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
İlgili 42 soru bulundu
Fazla pişirmeniz köftenin kurumasına neden olur. Bu nedenle iki tarafın da biraz kızarması yeterli olacaktır. Yüksek ateşte pişirirseniz eğer köfteniz hemen kızarır ve içi pişmeyebilir. Köfteleri tavaya aldıktan sonra ocağın altını kısıp, o şekilde pişirme işlemine devam edin.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Köfteleri hazırlandıktan sonra fırını 180-200 derece arasına getirin ve ısınması için çalıştırın. Isınan fırına köfteleri atabilirsiniz. Hazırlanan köfteleri fırının ızgara kısmına veya yağlı kağıt serili tepsisine yerleştirin ve fırına atın. Yaklaşık 30-35 dakika içerisinde köfteler pişecektir.
15 dakika yoğurmaya özen gösterin. Hazırladığınız köfte harcı yoğurma kabına ve parmaklarınıza yapışıyorsa kıvamı tutmuş demektir. Köftenize ekleyeceğiniz harç da lezzet açısından önemlidir.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller.
250 gr köftelik kıyma. 1 adet küçük boy yumurta. 1 adet küçük boy soğan. 1-1,5 yemek kaşığı galeta unu.
Köftelerimizin yapımında, diğer köfte tariflerinden biraz farklı olarak maden suyu kullanıyoruz. Maden suyu köftelerimizin yumuşak ve çok lezzetli olmasını sağlıyor.
Harcın içine kıyma miktarıyla orantılı olarak 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve yumuşak tutması için süt ekleyebilirsiniz.
Ayrıca su kaynadıktan sonra köfteleri içine koymak, köfte pişerken içerisine bir miktar sıvı yağ eklemek dağılmayı önler. Böylece lezzetli, sağlıklı ve güzel görünen köfteler elde edilmiş olunur.
Yumurta ise köftenin şahane bir kıvamda olmasını sağlar. O tüm malzemelerin birbirinin içerisine tam olarak girdiği köftelerin sırrı içlerinde yumurta olması. Daha çok kızartma yapmak istediğiniz tariflerde yumurta kullanmanızı öneririz daha az yağ çekecektir ve daha lezzetli olacaktır.
İnegöl köfte gibi sert bir köfte istiyorsanız 1 tatlı kaşığı da karbonat ilave edin.
Tuz oranında etin kilosuna göre belirli oranda kullanılıyor. Kiloya 20 gram tuz kullanıyoruz.
Köftelerimiz %70 dana eti, %30 kuzu eti, ekmek, tuz, pul biber, beyaz soğan ve ustalarımızın maharetleriyle üretilmektedir.
Tencerenin kulplarından tutup, kendi ekseninde 1-2 kere sallayın. Tencereyi ocak üzerine alıp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin.
Tavada pişirmeye karar verirseniz, teflon ya da döküm bir tavada, çok az sıvıyağı kızdırıp, önce köftenin her iki yüzünü mühürleyerek, sonra ateşi kısıp, tavaya da bir kapak kapatıp, içinin de güzelce pişmesini sağlayın.
Tencerenize çok fazla yağ koymamaya özen gösterin ve yağınız tamamen kızmadan köfteleri içerisine atmayın. Aksi takdirde köfteleriniz yağ çeker ve çok daha uzun sürelerde pişer. Hazırladığınız tüm köfteleri aynı anda yağa atmamaya özen gösterin. Bölümlere ayırın ve azar azar ilave ederek köftelerinizi kızartın.
Çok yağsız bir kıyma ile pek lezzetli köfteler elde edemeyiz. Tüm malzemeleri, bir kapta güzelce ve iyice özleşene kadar, en az 5-10 dakika arası yoğurun.
Köftelerin Yumuşak Ve Lezzetli Olması İçin Süt Kullanılması
Evde yoğrulan köfte harcına bir çay bardağı süt katılarak, köftelerin daha lezzetli olması sağlanabilir. Süt katmak köfte içinde kullanılan ekmeğin yumuşamasını ve süt lezzetinin köfteye karışmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri