5. Köftelik Bulgur: Midyat bulgurdan daha ince olan; köfte, salata, çorba ve çeşitli tahıllarda kullanılan ince bulgur çeşididir.
İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
Köftelik bulgurun bir boy küçüğü olan ince bulgur, sarı bulgur çeşitlerinin en küçük boylu olanıdır. Daha az suyla yumuşayıp daha kolay yoğrulduğu için genelde çiğköfte yapımında tercih edilir. Çiğköftenin yanı sıra köfte ve kısır yapımında da köftelik bulgurla birlikte kullanılabilir.
Triticum durum cinsi sert buğdayların tekniğine uygun olarak kaynatılması, kurutulması ve ince kırımı ile elde edilir.
Kısırlık bulgur, çiğ köftelik ince bulgura kıyasla biraz daha kalın oluyor.
İlgili 43 soru bulundu
Kalın Bulgurdan Kısır Püf Noktaları
* İri bulgurunuzu dişe gelmeyecek şekilde haşlamalısınız. * Soğanınızı kısık ateşte kavurmalısınız. * Kısırın içine koyacağınız yeşillikleri ince ince doğramalısınız.
çiğ köfte, mercimekli köfte, içli köfte vb yapacaksanız ince köftelik bulgur; kısır yapacaksanız köftelik bulgur almalısınız. ince köftelik bulgurla kısır lapa gibi olur.
Köftelik Bulgur: Midyat bulgurdan daha ince olan; köfte, salata, çorba ve çeşitli tahıllarda kullanılan ince bulgur çeşididir. 6. İnce Köftelik (Çiğ Köftelik) Bulgur: Köftelik bulgurdan bir kademe daha ince olan; çiğ köfte yapımında, tatlılarda, çorba ve salatalarda kullanılan bulgur çeşididir.
Bende bu sefer de pilavlık bulgurla deneyelim dedim. Sonuç gerçekten nefis oldu :) Bu arada süt arttırmada inanılmaz faydalı bir bakliyat olan bulguru sevmeyenlerinde deneyip seveceğine inanıyorum. İsteğe göre içine domates ilavesi yapabilirsiniz ama bence nar ekşisi ile gerek kalmıyor.
İçli Köfte Bulguru , Urfa'ya has olan içli köfte yemeği için kullanılan özel bulgurdur. Ciriş yarma bulguru olarak bilinir.
İnce Bulgurlu Kuru Köfte Tarifi Nasıl Yapılır
Derin bir kaba 500 gram orta yağlı dana kıyma alınır. İçine 1 adet yumurta, 1 adet rendelenmiş suyu sıkılmış soğan, 2 diş rendelenmiş sarımsak, 3 yemek kaşığı galeta unu, yarım çay bardağı sıcak suyun içinde beklettiğimiz yarım çay bardağı ince bulgur konulur.
Bulguru bir kaç su durulayıp, suyunu süzelim. Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alalım, hafifçe kızdırdıktan sonra, tel şehriyeyi de ilave edelim. Şehriyeler kahverengileşene kadar kavuralım. Ardından bulguru da ekleyerek, en az 5-6 dakika daha kavurmaya devam edelim.
Kalın bulgur hem suyu kolay çekip hemen şişmiyor hem de pişirmeden kullanım için çok uygun bir çeşit değil. Bu nedenle kısır yapımı için öncelikle ince bulgura ihtiyacımız var. 1 su bardağı ince bulgur için 3/4 su bardağı sıcak su (1 su bardağından 1 parmak eksik) yeterli olacaktır.
Özellikle pilav ve salatalarda, bulgur yerine pirinç kullanmayı tercih edebilirsiniz. Magnezyum ve karbonhidrat bakımından zengin olan karabuğday, bulgurla benzer şekilde hazırlanır. Özellikle çorba ve yahni yemeklerinde tercih edilen karabuğday, kahvaltılık gevreklerde de tercih edilebilir.
1 su bardağı yıkadığımız kırmızı mercimeği 2. 5 su bardağı su ile haşlıyoruz iyice yumuşayan mercimeklerin atını kapatın. 1. 5 su bardağı esmer köftelik bulgurları ilave edip karıştırıyoruz ve kapağını kapatın 25 – 30 dakika demlenmeye bırakalım.
1 su bardağı pilavlık bulgur, üç su bardağı sıcak su ve iki tatlı kaşığı tuz ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanmış bulgura yarım çay bardağı un eklenerek pişirilmeye devam edilir. Un eklendikten sonra kavruldukça katı bir kıvam alacaktır. Pişirme işleminin ardından köfteler yuvarlanarak servis tabağına alınır.
2 su bardağı ince bulguru geniş bir kaseye alın. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Streç film ile üzerini kapatıp bulgurların şişmesini bekleyin. Yaklaşık 10-15 dakika bulgurlar şiştikten sonra tane tane olması için güzelce karıştırın.
2 su bardağı suyu iyice kaynatıp ince bulgurun içine limon tuzunu ekleyip suyu koyalım ve ağzını kapatıp dinlendirelim.
Maranki Organik Köftelik Bulgur 1 kg. Vitma Kısırlık Ince Siyez Bulguru. Anadolu Mutfağı 1 kg Köftelik Bulgur. Siirt Pazar Içli Köfte Bulguru (sever Kitel) 3 Kg.
Irmik ve bulgur aynı mı? Bulgur terimi daha çok iri pilavlık bulgur için kullanılır. İnce bulgura "düğü", "düğür", "düğürcük", "düğülcek" denir. Daha ince bulgur ise, irmik olarak değerlendirilir.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Bir yoğurma kabına ince bulgur konur sıcak su ile ıslatılır ve 10 dakika beklenir. Sonra rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, salça, zeytinyağı, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ince kıyılmış nane, isot, nar ekşisi eklenerek yoğurulur.
Cilt yapısını de destekler. Fakat köftelik bulgur tüketimi bazı kişilerde sağlık sorunu yaratmaktadır. Gaz, ishal, şişkinlik yaşamak söz konusu olabilmektedir. Günlük lif miktarının yani ortalama 25-30 gramın aşılması gaz ve ishale neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri