Köftelik kıyma seçerken, ideal olan et dana etinin yağsız kısmından çekilmiş kıymadır. Kuzu eti tercih edildiğinde ise kuzunun döş kısmından yapılan kıymalar, köftelerde ayrı bir lezzet vermektedir. Köftelik kıymalar çok yağlı olmamalı ve kuyruk yağı kesinlikle kullanılmamalıdır.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
Bu önemli detaydan sonra köfteyi hazırlamak kolay olacaktır. Lezzetli bir köfte yapmak için kolları sıvadığınızda kıymanızın ideal kıyma olduğundan emin olmanız gerekiyor. İdeal kıymadan ne anlıyoruz derseniz ilk akla gelen, kuzunun döş, dananın da yağsız kısmından çekilen etin köfteniz için ideal olduğu.
Yöreden yöreye, ustadan ustaya tarifi değişse de önemli olan köfte harcında kullanılan kıymanın kalitesi, yağ oranı ve kaç tur çekildiğidir. Yağ miktarı yüzde %20 olan dana-koyun eti karışık olarak kullanılabileceği gibi yağ oranı sabit kalan dana döş eti de başlı başına kullanılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Lezzetini yakalamak için köfte harcında kuzu kıyması kullanılması şart olan bu tarifle sofralarınıza değişiklik bir tat katabilirsiniz.
Köftelik kıyma seçerken, ideal olan et dana etinin yağsız kısmından çekilmiş kıymadır. Kuzu eti tercih edildiğinde ise kuzunun döş kısmından yapılan kıymalar, köftelerde ayrı bir lezzet vermektedir. Köftelik kıymalar çok yağlı olmamalı ve kuyruk yağı kesinlikle kullanılmamalıdır.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Köftenizi dinlendirmeden tavanın içerisine atarsanız hem dağılır hem de pişerken küçülür. Bir başka sebebi ise çok kızgın yağ ya da tavanın içersine hemencecik atmak. Bu da hem tadını hem de görüntüsünü ciddi şekilde etkiliyor.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
1 adet orta boy kuru soğan rendeleyin. Ardından 2 yemek kaşığı galeta unu, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı pulbiber ve tuz ekleyin. Köfte harcını 10 dakika boyunca durmadan yoğurun.
Dananın but kısmından sinirleri ayıklandıktan sonra 4 defa çekilmiş kıymadır . Türk Gıda Kodeksine uygun termoform tabaklarda gönderilir.
çiğ köftelik et diyorum çünkü çiğ köfte kıymadan yapılmaz dövülmüş, taze, sıcak, suyunu kaybetmemiş ve tabi doğal olarak sinirsiz ve iç yağsız dana etinden yapılır. dana haliyle yaşını geçmiş olmalıdır ve mümkünse eğer sağ but tercih edilmelidir.
Izgara köfte yaparken mutlaka yağlı ya da orta yağlı kıyma tercih edilmelidir. Yağsız kıyma kullanırsanız köfteniz kuru ve lezzetsiz olur. Yine daha lezzetli köfte yapmak istiyorsanız kıymanızın içine bir miktar da kuzu kıyması ekletebilirsiniz. Izgara köftede maydanoz ve yumurta tercih edilmez.
Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
- Köfteye yumurta eklemenin doğru olmadığını söyleseler de tavada yapılan köftenin dağılmasını önlemek için ekleyebilirsiniz. Eğer köftede yumurta kokusu hissetmek hoşuna gitmiyorsa biraz süt ekleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak harca 2-3 kaşık galeta unu koymak da köftenin pişerken dağılmasını engeller.
Köfte Tarifi Nasıl Yapılır? Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller.
Köftelerin Yumuşak Ve Lezzetli Olması İçin Süt Kullanılması
Evde yoğrulan köfte harcına bir çay bardağı süt katılarak, köftelerin daha lezzetli olması sağlanabilir. Süt katmak köfte içinde kullanılan ekmeğin yumuşamasını ve süt lezzetinin köfteye karışmasını sağlar.
Köftemizi iyice yoğurup buzdolabında en az 1 saat dinlendiriyoruz. Çok az yağlanmış tavada orta ateşte pişiriyoruz. Ben, pişip pişmediğini anlamak için köftelerin üzerine çatalla bastırıyorum, içinden su parçacıkları çıkmıyorsa pişmiştir demektir. :) Şimdiden kolay gelsin Afiyet olsun.
Öncelikle ellerinizi güzelce yıkayın ve temiz olduğundan emin olduktan sonra parmak uçlarınızla kıymadan bir parça alıp bastırın. Eğer parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde yapışkan, cıvık bir kıyma, sıvı ya da yumurta akı gibi uzayan bir kalıntı kaldıysa kıymanız büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
Etiket: kuzu kıyma
Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle yassı köfte şekli verip, önce una sonra yumurtaya bulayın ve kızgın derin yağda kızartın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri