Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
Köftelik kıyma seçerken, ideal olan et dana etinin yağsız kısmından çekilmiş kıymadır. Kuzu eti tercih edildiğinde ise kuzunun döş kısmından yapılan kıymalar, köftelerde ayrı bir lezzet vermektedir. Köftelik kıymalar çok yağlı olmamalı ve kuyruk yağı kesinlikle kullanılmamalıdır.
Bu önemli detaydan sonra köfteyi hazırlamak kolay olacaktır. Lezzetli bir köfte yapmak için kolları sıvadığınızda kıymanızın ideal kıyma olduğundan emin olmanız gerekiyor. İdeal kıymadan ne anlıyoruz derseniz ilk akla gelen, kuzunun döş, dananın da yağsız kısmından çekilen etin köfteniz için ideal olduğu.
Dananın but kısmından sinirleri ayıklandıktan sonra 4 defa çekilmiş kıymadır . Türk Gıda Kodeksine uygun termoform tabaklarda gönderilir.
İlgili 26 soru bulundu
Eğer parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda cıvık, yapışkan, yumurta akı gibi uzayan veya sıvı bir kalıntı kaldıysa büyük ihtimal kıymanız artık bozulmuştur. Taze kıyma sıkıldığı zaman parçalanır ve nispeten sert bir kıvamdadır. Fakat yapışkan, cıvık bir yapı bozulma bakterilerinin varlığına işaret edebilir.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Köftenizi dinlendirmeden tavanın içerisine atarsanız hem dağılır hem de pişerken küçülür. Bir başka sebebi ise çok kızgın yağ ya da tavanın içersine hemencecik atmak. Bu da hem tadını hem de görüntüsünü ciddi şekilde etkiliyor.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Ağızda dağılan, yağıyla insanı kendine aşık eden köfteler için kıyma mutlaka hayvanın döşünden veya kaburgasındaki etlerden çekilmelidir. Bu etler yağlarını kendi içlerinde barındırdıkları için kıymanın yağı dengeli dağılır. En iyi kıymanın, satır kıyması olduğunu ömrünü kaliteli yemeğe adayan herkes bilir.
Kıymanın bozulup bozulmadığına dair ilk ve en belirgin bilgiyi rengine bakarak anlayabilirsiniz. Uzun süre bekleyen kıyma, parlak kırmızı rengini kaybeder ve grileşmeye başlar. Eğer kıymanızın rengi neredeyse tamamen gri/soluk ise artık kullanmamanız daha iyi olabilir.
Yöreden yöreye, ustadan ustaya tarifi değişse de önemli olan köfte harcında kullanılan kıymanın kalitesi, yağ oranı ve kaç tur çekildiğidir. Yağ miktarı yüzde %20 olan dana-koyun eti karışık olarak kullanılabileceği gibi yağ oranı sabit kalan dana döş eti de başlı başına kullanılabilir.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Izgara köfte yaparken mutlaka yağlı ya da orta yağlı kıyma tercih edilmelidir. Yağsız kıyma kullanırsanız köfteniz kuru ve lezzetsiz olur. Yine daha lezzetli köfte yapmak istiyorsanız kıymanızın içine bir miktar da kuzu kıyması ekletebilirsiniz. Izgara köftede maydanoz ve yumurta tercih edilmez.
Lezzetini yakalamak için köfte harcında kuzu kıyması kullanılması şart olan bu tarifle sofralarınıza değişiklik bir tat katabilirsiniz.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller.
Köftelerin Yumuşak Ve Lezzetli Olması İçin Süt Kullanılması
Evde yoğrulan köfte harcına bir çay bardağı süt katılarak, köftelerin daha lezzetli olması sağlanabilir. Süt katmak köfte içinde kullanılan ekmeğin yumuşamasını ve süt lezzetinin köfteye karışmasını sağlar.
- Köfteye yumurta eklemenin doğru olmadığını söyleseler de tavada yapılan köftenin dağılmasını önlemek için ekleyebilirsiniz. Eğer köftede yumurta kokusu hissetmek hoşuna gitmiyorsa biraz süt ekleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak harca 2-3 kaşık galeta unu koymak da köftenin pişerken dağılmasını engeller.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Tavanın içinde kıyma miktarına göre sıvı yağ eklemelisiniz. Ve bu yağı 1 dakika kadar ısıtmalısınız. Isınan yağ üzerine kıymayı ilave edin ve bir süre ezerek karıştırın. Karıştırmanız, kıymanın büyük toplar halinde olmasını önleyecektir ve tane tane kıyma meydana getirecektir.
Ekmekle yapılan tariflerde pişme aşamasında etin yağının içerisinde kalmasını sağlıyor ve kuru olmayan köfteler hazırlamanıza yardımcı oluyor. Pişerken boyutları küçülmüyor. Özellikle uzun süre saklamak istediğiniz köfteler için ekmek kullanmanızı öneririz.
Elinizde kalmış simit, galeta, grissini, tost ekmeği, ev ekmeği ve klasik somun ekmek olmak üzere her türlü bayatlamış ekmeği değerlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri