Köfter (Kayseri Yöresi)
Niğde´Nin Yöresel Lezzeti 'Köfter Tatlısına' Büyük İlgi.
Nevşehir'de üretilen ve Anadolu jelibonu olarak anılan Köftür'e ilgi gün geçtikçe artıyor - YouTube.
Pekmez kaynatılıp kıvama gelince su, nişasta ve unla karıştırılarak bulamaç hazırlanır. Kısık ateşte yavaş, yavaş karıştırılır. Topaklandırılmadan, göz,göz patlayıp baloncuklar oluşuncaya kadar pişirilir. Kıvamını anlamak için bir kâseye su konup, kaşığın ucu ile köfter damlatılır.
Pekmez kaynatılıp kıvama gelince su, nişasta ve unla karıştırılarak bulamaç hazırlanır. Köfterin renginin berrak ve duru olması için baş pekmez kullanılır. Kısık ateşte yavaş yavaş karıştırılır. Topaklandırılmadan, göz göz patlayıp baloncuklar oluşuncaya kadar pişirilir.
İlgili 43 soru bulundu
Köfte, kıymaların yuvarlanarak küçük bir top şeklini almasıyla yapılan bir yemektir. Bazen köfteye, ekmek kırıntıları, kıyılmış soğan, yumurta, tereyağı ve baharat gibi malzemeler de eklenir. Köfte, kızartma, pişirme veya buğulama yoluyla yapılabilir.
Köftenin Kökeni Orta Asya ve Mezopotamya olarak kabul edilir. Birçok yazıt ve kitabede ezik et anlamına gelen `kuffette` diye söz edilir. Dünyanın hemen hemen her mutfağında önemli bir yere sahip olan köftenin dünyaya bu coğrafyadan yayıldığı kabul edilir.
Yok olmaya yüz tutmuş ve çok az bilinen yöresel bir tat olan köftür üzüm şırasıyla nişastanın kaynatılması ile yapılan ve dilimler halinde kesilerek kurutulan gıdalardan biri. Genellikle bağ bozumunda yapılan bu tatlı Nevşehir, Kırşehir, Niğde'de sıklıkla yapılan cevizle birlikte tüketilen bir kış tatlısıdır.
Köhter: Üzüm şırası ve nişasta kaynatılır. Tepsiye dökülüp, soğuyunca kesilir. Tire yöresinde şıra ve nişasta kaynatıldıktan sonra güneşte kurutulur, buna köhter denir.
Dinlenme ve donması biten köftür peltesi, yayvan kabı içinde baklava dilimi şeklinde dilimlenerek düzgün tahta ya da temiz bezlere alınır ve güneş altında birkaç gün kurutulduktan sonra saklama kaplarına koyulur, ağızları kapatılarak serin bir yerde saklanır.
Samsades bir çeşit şerbetli tatlıdır. İzmir'in Seferihisar ilçesinde yapılmaktadır. Muska biçiminde bir tatlıdır. Lor, tarçın ve şeker hamur içine konulup kızartılması ile yapılır.
Dilme tatlısı, pekmez ve irmikle yapılan nefis bir tatlı. Kökeninin Selanik olduğu belirtilen bu tatlıyı evinizde de kolayca yapabilirsiniz. Siz de dilme tatlısını denemek isterseniz malzemeleri ve tarifi aşağıda bulabilirsiniz.
Sahine, peygamber efendimizin döneminde islam mutfağında yer alan ve genellikle ismi çok az bilinen, bal, tereyağı ve tahinden oluşan enfes bir lezzettir. Genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, tam bir enerji ve şifa deposu olarak bilinen çok lezzetli bir tariftir.
Kesme işleminin ardından temiz bir yere aralıklı ve üst üste olmayacak şekilde dizilir. Bu şekilde kurumaya bırakılır. Köftürler kuruyunca ağzı kapanan kaplara alınır ve serin bir yerde ya da toprak altında bekletilir. Bu süre içerisinde şekerlenir.
Mayasız hamur ile yapılan eriştenin şekerle kaynatılıp, üzerine kızgın yağ dökülerek servis edildiği şilofta tatlısı Antalya'nın yöresel lezzetlerinden biri. En üste dövülmüş ceviz ve badem serpilip sunulur. Loğusa kadının sütünü arttırdığına inanılır.
Haside (Konya Haside Tatlısı / Konya Kara Helvası), bir çeşit un helvasıdır. Bazı yörelerde benzer tatlılar hoşmerim olarak adlandırılır.
Kıbrıs'ın meşhur tatlılarından biri ile karşınızdayız! Özellikle bayram zamanı sıklıkla hazırlanan, bolca yapıldıktan sonra servis edilen bir tatlı kendisi. Gullurikya tarifi ile tanışın!
Üzümün suyundan ve içerisine bir miktar nişasta ve un eklenir ve pişirilir. Katılaştıktan sonra doğranır ve üzeri beyazlar pudralanmış gibi ve insanlar keyifle yer. İnsanlar çikolata türü ürünleri tüketiyor ama bu köfter doğal.
Pekmez ve suyu bir tencereye alın, nişastayı da bir kaseye koyun ve bir çay bardağı su ile iyice ezin. Pekmezli su karışımının altını yakın, fokur fokur kaynayınca içine nişastayı ve cevizi (üzeri için bir miktar ceviz ayırın) atıp hızlıca karıştırın, top olmasın ve kaselere alıp üzerine ceviz dökün.
Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır. İşte, Tekirdağ'dan İzmir'e, Trabzon'dan Sivas'a, en meşhur, en leziz köfteler.... Türkiye'de köfte denilince akla gelen ilk yer, Tekirdağ'dır. Tekirdağ köftesi hazırlanışındaki nüanslarla Tekirdağ ile bütünleşmiş bir üründür.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Türk Patent ve Marka Kurumu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının 2006 yılında başvurduğu ve 2008 yılında da tescilinin yaptığı çiğ köftenin 'etli çiğ köfte', Adıyaman'ın başvurusunun ise 'etsiz çiğ köfte' olması nedeniyle itirazı reddetti. Adıyaman etsiz çiğ köftenin tescilini almayı başardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri