Köhne kelimesi TDK'ya göre, yıpranmış anlamına sahip bir kelimedir. Yıpranmış anlamıyla bilinen köhne sözcüğü, kişilerin kullandığı sözcük öbeklerinden biridir. Köhne kelimesi her bireyin tercih edebileceği sözcükler arasında yer alıyor. Yıpranmış anlamında tercih edilerek kullanılabiliyor.
Terim olarak bayatı, bir taraftan “köhne-boyat” kelimesiyle ilişkilendirilirken diğer taraftan “ulu Tanrı” olarak anlamlandırılmaktadır (Abdulla vd. 2004: 4). Bunun yanı sıra bayatı, “Azerbaycan Türk müziğinde lirik bir formun adı” olarak da tanımlanmaktadır (Hacaloğlu 1992: 32).
Osmanlı Türkçesi كهنه (kühne) sözcüğünden devralındı, Farsça کهنه (kuhne) sözcüğünden.
Köçek, Anadolu'da yaygın olarak “kadın kılığına girmiş erkek dansçı” olarak bilinir.
İçinde yaşanılan zamana göre geride kalmış, eskimiş olan, çağdışı.
İlgili 26 soru bulundu
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Köhne ve fersude kelimesi eski sözcüğünün eş anlamları olarak biliniyor.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Dansöz veya çengi, oryantal dansçı kadındır. Fransızca danseuse (kadın dansçı) sözcüğünden geçmiştir. Oryantal dans yapan erkeklere dansör, köçek veya zenne denir.
Bugün köçeklik kültürünün en yaygın karşımıza çıktığı bölgelerden birisi Batı Karadeniz Bölgesi'dir. Köçeklik, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinin içinde yer aldığı bir coğrafyada hem düğünlerin hem de şehir tanıtımlarının vazgeçilmez unsurlarından birisidir.
Eski devirlerde çalgı ile rakseden erkelere "köçek" derlerdi. Köçek oynatmak da yakın zamanlara kadar zevk ve sefahat (eğlence) erb'bının başlıca seyirlerinden birini teşkil ederdi. Erkek olan köçekler kız gibi görünmeye, kız olan çengiler ise, delikanlıya benzemeye çabalarlardı.
bilmek {fi.} başarmak {fi.}
Berbat, perişan, helâk olmuş. Bâtıl.
Köhne-i zen derler bu gamhaneye (THM; 187) Köhne-i zen: Terk edilmiş yalnız bırakılmış kadın. Doğrusu yaşlı kadın, cadı. Özel- likle felek ve dünya için kullanılır.
Köhne sözcüğü TDK'ya göre eskiyen ve yıpranmış anlamlarına sahip olan sözcük türleridir.
Kese yapan erkeklere tellak denir. Tellak Ne İş Yapar? Havlu, peştamal vb. müşteri ve kullanıcılar tarafından ve kısmından kullanılmaktadır.
Molla, fıkıh üzerine eğitim almış kişiye denir. Arapçada efendi, sahip gibi anlamlara gelen mevla kelimesinden türetilmiştir. İslam dünyasının büyük bölümlerinde, İran, Bosna-Hersek, Afganistan, Orta Asya ve Hindistan'da, molla adı yerel İslamî Dinî liderlere ve cemaat liderlerine verilir.
Muğla İli Ağzı Sözlüğü'nde köçek (<köşek) “yeni doğmuş deve yavrusu” (*Marmaris -Mğ.) biçiminde de geçmektedir (MİAS / 208).
1.5 Köçek Geleneğinin Tanımı ve Tarihsel Gelişimi
Etek (fistan) giyen erkek dansçılar olarak tanımlayabileceğimiz köçeklerin kökeni, kesin olarak bilinmese de; Türklerin Anadolu'ya gelerek, yerleşik hayata geçmesinden sonra ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Köçek oyunu, Anadolu tarafından benimsenmiş, özellikle Kastamonu yöresinde zengin bir kültür olarak devamlılığın sağlamaktadır. Davul ve zurna gibi enstrümanlar ile düğün benzeri gecelerin olmazsa olmazı haline gelmiştir.
Daha ziyade köy düğünlerinde para karşılığı belli yerlerden getirtilen (abdal) tabir edilen sanatçı grubu ile kadın kıyafetine girip, zil takarak göbek atan ve karşılıklı figürler çizen insanların oyunudur. Bu oyunu oynayanlara da köçek denir.
Eski düğün ve eğlencelerde, kadın kılığına girerek, çalgılar eşliğinde oynayan ve bu işi meslek olarak seçen erkeklere “Köçek” denir. “Köçeğin aslı “Kösek”tir. “Kös” Osmanlıcada “bâhi” anlamına gelir.
Zonguldak'ın köylerinde düğünlerde kadınlar ile erkeklerin ayrı yerlerde eğlencelerinden kaynaklanan bir durum. Simgesel olarak köçekleri kadın yerine koyup, karşısında erkeklik gösterisi yapmaktan başka bir şey değildir.
Arapça kökenli bir sözcük olan kadim, hem eskimiş hem de önce gelen anlamına gelir. Bu kelimenin çoğulu ''kudema'' şeklinde yazılır. Örnek Cümle: Kadim zamanlardaki yazarları okumayı çok seviyorum.
Doğrulanmış Cevap. Açıklama: => Eski kelimesinin eş anlamlısı köhne'dir. => Yazılışları farklı ama anlamları aynı olan sözcüklere eş anlamlı sözcükler denir.
ḳurt bütün Türk dillerinde "kurtçuk, solucan" anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri