İhtiyacınız olan meyve elma ya da muz olabilir. Bu iki meyve etilen salınım yapmaktadır. Etilen salınım, sert ve ham meyvelerin yumuşaması için gerekli olan bir değişimdir. Sert avokadonun yer aldığı kese kağıdına muz veya elma koyarak diğer adıma geçebilirsiniz.
Peki Avokado nasıl yumuşar? Avokadoyu aldıktan sonra bir kese kağıdının içine muz veya elma ile birlikte koyun. Muz veya elma gaz salınımına neden olan bir meyve olduğundan ışık geçirmeyen bir kese kağıdında saklayın. Avokadoyu yumuşatmak için en etkili meyve elmadır.
1 gün sonra tüketeceklerimi de bir elma ile birlikte gazete kağıdına sarıp oda sıcaklığında bekletiyorum. Yani elma avokadonun olgunlaşıp yumuşamasını hızlandırıyor. Eğer aceleniz yoksa avokadolar 3-4 gün kendi halinde oda sıcaklığında bırakılırsa da olgunlaşacaktır.
Sert avokado nasıl yenir veya olgunlaşmamış avokado nasıl yenir diye merak ediyorsanız, ilk başta avokadoyu mikrodalgada en yüksek ayarda iki dakika yumuşatın. Böylece avokadodan humus hazırlayabilir. Sofralarınıza neşe katabilirsiniz.
Olgunlaşmış ve yemeye hazır bir avokado biraz yumuşak olmalıdır. Üzerinde görünür biçimde koyu ve batık noktalar veya çatlaklar olmamalıdır. Avokado seçiminizi rengine göre yapmayın; çünkü bazı türler olgunlaşmış olsalar bile yeşildir.
İlgili 32 soru bulundu
Avokadonuzu bir kase içerinde güneş gören bir yere bırakırsanız, birkaç gün içerinde yumuşayacaktır. Avokadonuzu kese kağıdına koyarak bekletin. Avokado hasattan sonra olgunlaşmak için etilen gazı üretir. Kese kağıdı içerinde kalan avokadonun ürettiği gaz içerisinde kalacağı için olgunlaşması hızlanacaktır.
İçeriğindeki sağlıklı yağlar, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen avokadonun, hamile ve emziren kadınlar tarafından tüketiminin uygun olmadığı belirtiliyor.
Birinci yöntem avokadoları muz, şeftali ya da elma gibi, beklerken etilen gazı salan meyvelerle beraber, ışık geçirmeyen bir kese kağıdında bekletmektir. Bu yöntem ile avokado yaklaşık iki gün içerisinde yenilebilecek olgunluğa ve yumuşaklığa ulaşır.
Kese kağıdıyla 3 ila 5 gün arasında olgunlaşan avokadolar kese kağıdı olmadan ise 7 gün içinde olgunlaşırlar. Eğer bu işlemi daha da hızlandırmak isterseniz avokadoyla beraber kese kağıdının içine bir elma veya muz koyun. Böylece ham avokado 2-3 gün içerisinde olgunlaşır.
*Avokadonun kabuğu soyularak içi yenir. *En lezzetlisi olgunlaşmış ve hafif yumuşamış olanlardır. Ancak hemen tüketmeyecekseniz en sert olanını alın ve evde olgunlaşmasını bekleyin. *Saklama koşullarından en uygunu gazete kağıdına sararak bekletmektir.
Bu şekilde limon ve zeytinyağı ile kapladığın avokado parçalarını buzdolabında birkaç gün saklayabilirsin. Eğer avokadonu kestiğinde yeterince olgunlaşmadığını fark edersen kesik yerlerine sadece limon suyu sürmeli ve streç filmle sardıktan sonra buzdolabında olgunlaşmasını beklemelisin.
Avokado meyvesi aynı zamanda olgunlaştığında kaşıkla da tüketilebilen bir meyvedir. Ancak olgunlaşmamış avokadoların kaşıkla veya herhangi bir yemeğe katılarak tüketilmesi oldukça zordur. Bu nedenlerden dolayı avokado meyvesi olgunlaştığında tüketilmelidir.
Avokado nasıl olgunlaşır sorusuna cevap olabilecek diğer yöntem ise mikrodalga fırın kullanmaktır. Avokado mikrodalga fırının en düşük ayarında 2 dakika içinde yumuşar. Bu yöntem avokadonun besin değerini azaltabileceği için, acil durumlar hariç kullanmak önerilmemektedir.
Ancak birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Aksi takdirde avokadolar daha kısa sürede olgunlaşır ve yumuşamaya başlar. Ham avokadoyu hemen tüketmeyecekseniz, streç film ile sararak buzdolabına kaldırabilirsiniz. Avokadoyu tüketmeden 2 gün önce buzdolabından çıkartarak olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
Avokado çekirdeğinin acı bir tadı vardır. Tüketmeden önce üzerindeki kahverengi deri tabakasını çıkarın. Ardından, çekirdeği rendeleyin veya bir karıştırıcı kullanarak toz haline getirin. Avokado çekirdeği tozu salatalarda, çorbalarda veya güveçlerde garnitür olarak kullanabilir.
Kaya gibi sert avokadoyla bir şeyler elbette çok zor. Dakikalar içinde yumuşacık avokado elde etmeniz için ise tek ihtiyacınız olan şey fırın. Avokadoları folyoya sarıp 100 derecelik fırında 10 dakika pişirin.
Yumuşak olması olgunlaşmış, hafif yumuşamaya başlamış olması birkaç gün daha beklemesi ve sert olması ise bir hafta kadar beklemesi gerektiği anlamına gelir. Avokadoyu avuç içinizle sıkın. yumuşak ise olgunlaşmış demektir.
olgunlaştırmak için ise buzdolabında saklamamalısınız. evet, buzdolabından uzak durun. kağıttan bir poşete koyup oda sıcaklığında 3-5 gün bekleyin. daha çabuk olması için poşetin içine muz veya elma konabileceğini de söylüyor kaynaklar.
Olgun bir avokado, hafif bir kuvvetle hafifçe verir. Hafif bir baskı avokadoda bir girinti bırakırsa bu, avokadonun bozulduğunun işaretidir. Avokadonun dış kabuğunu kontrol edin. İşaretler, şiddetli ezikler, görünür küf veya kokuşmuş bir koku varsa, avokado yenmek için güvenli değildir.
Avokado ortadan ikiye bölünerek çekirdeğinin çıkarılmasının ardından bir kaşık yardımıyla kabuğundan ayırılarak tüketilebilir. Diğer bir yeme yöntemi ise kabuğunun bir bıçak yardımıyla soyulmasının ardından dilimlenmesi biçiminde olabilir.
Uzmanlar gün aşırı olacak şekilde avokadoyu yarım olarak tüketmenin daha faydalı olacağı kanaatini taşıyor. Ayrıca bir orta boy avokado, içerisinde taşıdığı 2 gram şekerle kan şekeri ihtiyacınızı da karşılamış oluyor.
Libidoyu hızlandırarak cinsel enerjiyi artıran avokado, cinsel gücü artırdığı kabul edilen E vitamini bakımından da zengindir. E vitamini, yaşlanmayı yavaşlatırken, cinsel organlara oksijen ve kan akışını artıran bir antioksidandır.
Avokadonun Osmanlı serüveni, 1730 Eylül ayında patlak veren Patrona Halil Ayaklanması sırasında son bulmuştur. İsyancılardan bazıları avokadonun “timsah ile ağacın ciması ile yetiştiği” dedikodusunu ve mekruh olduğunu yaymışlardır. Bu olay, Osmanlı'da avokado üretimini sona erdirmiştir.
Avokadoyu dilimledikten sonra üzerine bir miktar tuz ve limon suyu serpiştirerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Avokadoyu kahvaltıda yemek istiyorsanız, yumurta ve baharatlarla nefis bir karışım hazırlayabilirsiniz.
Tabii kararmasını önlemek için buzdolabında avokado en fazla 2 ya da 3 gün kadar bekletilmelidir. Aksi takdirde kararma yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri