Çürüyen köklerse siyah, kahverengi ve yumuşaktır. · Çürüyen kökü kesmenizin ardından eski toprağı tercih etmek yerine yeni bir saksı toprağı tercih edin. · Bitkinin ölen dal ve yaprağı var ise bunları da bir makas yardımı ile kesin. · Bitkinizin en fazla bir hafta içerisinde iyileşmeye başlayacaktır.
Bitkilerinize ne kadar iyi baksanız da bir anda cansızlaştığını fark edebilirsiniz. Özellikle "bir anda çöktü, yaprakları soldu veya kahverengiye döndü" gibi şikayetlerle karşılaşırsanız bu durum, kök çürümesi belirtisi olabilir. Bitkilerde ortaya çıkan bu çürüme çeşidi, genellikle aşırı sulamadan kaynaklanır.
ilki, kök çürümesini nasıl anlarız? "bitkim bir anda çöktü. yaprakları kahverengiye dönüp kıvrıldı, soldu.” şeklinde bir durum söz konusu ise bu çok yüksek ihtimal kök çürümesi olduğunu işaret etmektedir. kök çürümesi çoğunlukla bitkinin çok sulanması sebebiyle karşılaşılan bir durumdur.
İlgili 45 soru bulundu
Mücadele tohumdan başlıyor
Kültürel tedbirlerin yanı sıra buğdayda kök ve kökboğazı çürüklüğüne karşı en etkili mücadele yöntemlerinin başında tohum ilaçlaması geliyor. Bu sayede tohumlar ekimden önce ilaçlanarak hastalık riskinin azaltılması ve henüz tohum toprağa düşmeden müdahale edilmesi sağlanıyor.
Biber, Domates, ve Tütün Kök Çürüklüğü: Fide Kök Çürüklüğü mücadelesinde fideler toprak yüzeyine çıkınca uygulama yapılır. Bu karışım süzgülü kova kullanılarak biber ve domateste m2'ye 4 litre ilaçlı su hesabı ile 10 ml, Tütünde m2'ye 3 litre ilaçlı su hesabı ile 7,5 ml ilaç atılır.
Bitkilere Kök Banyosu Yaptırılmalı
Bitkileri canlandırmak için kökleri dışarı çıkarıldıktan sonra bitki bir süre su içerisinde bekletilebilir. Sıralanan tüm bu maddelere uyarak bitki kuru ve çürük halinden kurtarılabilir.
Hidatod, bitkilerde fazla suyun dışarıya atılmasına sağlayan stoma benzeri yapılardır. Havanın neme doyduğu ve terlemenin gerçekleşmediği durumlarda suyun dışarıya atılmasını sağlar. Genellikle kapalı tohumlularda görülen hidatodlar suyu epidermis ya da yaprak kenarı uçlarından dışarıya atar.
Yumurta haşladığınız suyu lavaboya dökmek yerine bitkilerinizin dibine dökerek onların güçlenmesini, sağlık kazanmasını sağlayabilirsiniz. “Onun vitamini kabuğunda!” cümlesini bitkiler için tekrar hatırlatmanın tam zamanı! Arta kalan tüm sebze ve meyve kabuklarını 24 saat beklettikten sonra kaynar su içerisine koyun.
Onlara toprak, su, güneş ışığı ve sıcaklık verdin. Bir bitkinin büyümesi için tüm bu koşullara ihtiyacı vardır. Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor.
Devamlı ıslak olan toprakta yeteri kadar atmosfer boşluğu oluşmaz ve kök nefes alamaz. Nefes alamayan bitkinin kökü strese girer, rahatsızlanmaya başlar ve solup, çürür. Bitkilerinizi gereksiz bir şekilde aşırı sulama yaptığınızda, kök çürüğü gibi problemlerin meydana gelmesi kaçınılmaz bir durumdur.
İlaçlamalar, tohum ilaçlaması, toprak ilaçlaması (ekimden önce, ekimden sonra) ve fidelerin toprak yüzüne çıkışından sonra yapılabilir. Toprak İlaçlaması (ekimden önce): Fidelik toprağını en yakın İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik personelin tavsiye edeceği şekilde ilaçlama yapılmalıdır.
Fide kök çürüklüğü hastalığı Rhizoctonia, Fusarium, Alternaria, Verticillium, Aspergillus, Pythium ve Thielaviopsis gibi toprak kökenli mantarlar tarafından oluşturulmaktadır. Sözü edilen hastalık etmenleri pamuk fidelerini çıkıştan önce veya toprak yüzeyine çıktıktan sonra enfekte ederek ölümüne neden olurlar.
Tuzluluk toprak ortamında bitkinin suyu kolaylıkla almasını engelleyen durumlardan birisidir. Kök bölgesi çözelti ortamında tuz konsantrasyonunun artması ile bitkinin bu suyu alabilmek için harcamak zorunda kaldığı enerji miktarı da artar ve sonuçta tuzluluk arttıkça bitkinin su kullanımı azalır.
Şebeke suyu haddinden fazla kireç ihtiva eder. Bu kireç de hemen olmasa bile zaman içerisinde çiçeğinize mutlaka zarar verecektir. Bu yüzden çiçeğinize çeşme suyu yerine içme suyu vermeniz önemlidir. Sulama konusunda ikinci önemli husus da çiçeğinizi suladığınız suyun sıcaklık derecesidir.
Besin desteği: Susuz kalan çiçekleri canlandırabilmek için çiçek besinleri ve gübreleri tercih edebilirsiniz. Çiçeğin çeşidine uygun bir gübre tercih edin ve belirtilmiş olan dozda kullanmaya dikkat edin. Çok fazla gübreleme, çiçeği zarara uğratabileceği için dikkat etmeniz gerekmektedir.
Çiçekleri sulayın: Kurumuş çiçekler genellikle susuz kalmıştır. Bu nedenle, toprağı iyice nemlendirerek çiçeklerin su ihtiyacını karşılayın. Toprağı ıslak değil, nemli tutmaya özen gösterin. Yaprakları ve ölü kısımları temizleyin: Çiçeklerin üzerindeki kurumuş yaprakları ve ölü kısımları dikkatlice kesin.
Dalı 45 derecelik açıyla kesmeniz gerekmektedir. Böylece suyla temas edecek alanı büyütür ve daha kolay köklenmesini sağlarsınız. Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin.
Buğday ve arpada kök ve kök boğazı yanıklığına neden olmaktadır. Kurak geçen uzun ilkbahar periyodundan sonraki yağışlarda şiddetli hastalık oluşturur. Oksijenin yetersiz olduğu ağır topraklarda ve zayıf topraklarda hastalık daha fazla ortaya çıkar.
Eğer yağmur beklentisi varsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü ilaçlamadan sonra yaklaşık 10 saat süre içerisinde yağmur yağacak olursa ilaç gerekli etkiyi yapamadan yıkanmış olur.
Beyaz çürüklük, toprak kökenli bir patojen olup bitkiye kök boğazından veya toprak seviyesindeki gövdeden giriş yapar. Kök ve kök boğazında ıslak çürüklükler, yaprak ve sürgünlerde solgunluk şeklinde kendini gösterir. Özellikle nemli ortamlarda fidelerin tamamen çürümesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri