Özellikle E vitamini, çinko ve selenyum içeren gıdalar prostata iyi gelir. Beslenme dışında düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı düzeyde vücut ağırlığına sahip olma gibi faktörler de prostat kanserinden korunmada fayda sağlayabilir.
Fındık, Badem ve Ceviz Gibi Yağlı Tohumlar: Günlük beslenme sürecinde bu tohumların yaklaşık 30 gram kadar tüketilmesinde fayda vardır. Meyveler: Antioksidanlar açısından zengin meyveler prostat kanseri için önemlidir. Bu meyveler; çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kavun, kivi, erik, üzüm ve karpuzdur.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
İlgili 39 soru bulundu
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Prostat sağlığının korunması için beslenme oldukça önemlidir. Yüksek yağlı gıdalar, kafein, alkol ve sigara prostatta çeşitli hastalıklar oluşumuna yol açabilmektedir. Sebze ve meyveden zengin bir beslenme düzeni, bol su ve yeşil çay tüketimi ise bu organın sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Prostat büyümesi bulunan ya da çeşitli prostat sorunları yaşayan hastaların bu besinleri tüketmesi önemlidir. Fakat bir yandan da prostat hastalıklarını olumsuz etkileyebilecek olan kırmızı ve tuz gibi besin ürünlerinden uzak durulmalıdır. Ayrıca kafein, alkol ve süt tüketimi de prostat hastalıklarını olumsuz etkiler.
Elma sirkesi genelde günümüzde kilo kontrolü için kullanılmaktadır. Prostat tedavisine faydası ise, prostat bezlerini küçültmeye ve sıkılaştırmaya yardım eder. Günde bir bardak ılık suya 1 çorba kaşığı elma sirkesi eklenerek hazırlanır.
BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.
Bazen belirgin herhangi bir şikayet olmaksızın parmakla prostat muayenesi ile veya PSA (Prostat Spesifik Antijen) testi, idrar analizi, radyolojik görüntülemeler (ultrasonografi, multiparametrik prostat MR), prostat biyopsisi (MR/US Füzyon Prostat Biyopsi) yoluyla hastalık tanısı konabilir.
Prostat iltihabında özellikle kasıklara, bacaklara, sırta yayılabilen ağrılar görülüyor. Yani bel ağrısından ziyade pelvik bölgede ağrı görüyoruz.
Acılı ve baharatlı besinlere dikkat!
Prostat hastalıklarını artıran ve hastaların şikayetlerini tetikleyen ikinci önemli neden de beslenme alışkanlıklarıdır. Prostatta geçici olarak oluşturduğu ödem nedeniyle; acılı, turşulu, baharatlı ve mayalı yiyecek ile içecekler prostat ile ilgili sıkıntıları artırmaktadır.
Düzenli fiziksel aktivite sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Özellikle yürüyüş; kilonun korunması, psikolojiyi düzenlemesi, kalp ve akciğer sağlığını kontrol altına almasının yanı sıra; prostat kanseri riskini azaltarak erkek sağlığına da büyük bir katkıda bulunmaktadır.
Yapılan bir çalışmada, bol peynir, tereyağı ve yoğurt tüketmenin prostat kanseri riskini arttırdığı belirtiliyor.
Güçlü antioksidanlar olan polifenol içermesi sebebiyle ceviz tüketmek özellikle meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri riskini azaltabilir.
Bu beslenme şekli bir yaşam alışkanlığına dönüştürüldüğünde, prostat bağlı hastalıklar ortaya çıksa dahi, tedavi sürecini ciddi oranda kısaltabiliyor. Uzmanların erkeklere mutlaka tüketmesini önerdiği yiyecekler E vitamini, selenyum ve çinko bakımından zengin gıdalar oluyor.
Araştırmalar, bu meyvenin prostat sağlığına faydalarını ortaya koymuştur. Limon, C vitamini açısından zengin olduğundan, prostat kanseri riskini azaltabilir. Ayrıca içerdiği potasyum ve lif ile prostat büyümesine karşı koruyucu etki gösterir.
Yeşil çay, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde prostat kanseri riskini azaltmaya olanak tanıyor. Yapılan araştırmalar, düzenli yeşil çay tüketiminin prostat kanseri gelişme riskini azalttığını gösteriyor. O nedenle bireylere düzenli ve doğru adeta yeşil çay tüketmeleri tavsiye ediliyor.
Prostat büyümesinin görülme oranı 80 yaşın üstünde %85 e ulaşmaktadır. Prostat büyümesine genetik faktörler, etnik köken, hormonal mekanizmalar, çevresel faktörler ve beslenme tarzı gibi birçok faktörün sebep olabildiği gösterilmiştir. Bunun dışında yaşın ilerlemesi de prostat büyümesinin gelişimine neden olmaktadır.
İyi huylu prostat büyümesinin başlıca belirtileri:
Boşaltım belirtileri: İdrara başlarken bekleme, ıkınma, zorlanma, kesik kesik idrar yapma, İdrar sonrası belirtiler: İdrarını tam boşaltamama, mesanede idrar kalma hissi, idrarı yaptıktan sonra damlama olması.
Prostat ilaçları cinselliğe iyi gelir mi? Prostat büyümesi nedeni ile kullanılan ilaçların ereksiyon için katkısı bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri