Hukukçular; kiraların elden ödenmesi durumunda mutlaka belge alınması gerektiğini, WhatsApp yazışmalarının delil olarak kabul edilmeyeceğine dikkat çekiyor. Pek çok kiracı ev sahibi ile olan anlaşmazlıklarında WhatsApp yazışmalarına güvenirken, hukukçular bu konuda vatandaşları uyarıyor.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından 2017/1014 Esas ve 2020/4488 Karar sayılı ilam ile alacak davalarında mail, whatsapp, facebook gibi elektronik ortamlarda yapılan yazışmalar belge ve delil niteliğinde olduğuna ilişkin içtihat geliştirildi.
Her ne kadar kişinin kabul etmesi halinde tebligatın her yerde yapılabileceği yönünde Tebligat Kanunu'nda hüküm bulunsa da, whatsapp programından gönderilen tebligatın geçerli sayılması yönündeki ilk Yargıtay Kararı oldu.
İhtarnamenin noter aracılığıyla muhataba yani kiracıya tebliğ ettirilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda ise kanun koyucu sadece yazılı veya sözlü bildirim yapılmasını yeterli görmüştür. Kira sözleşmesinden kaynaklanan kira bedelini ödeme borcunu yerine getirmeyen kiracıya iki haklı ihtar çekilmesi gerekmektedir.
TBK m. 348 uyarınca, “konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.” Buna göre konut ve çatılı işyeri kira sözleşmesini sona erdirmek isteyen kiracı ve kiraya veren, fesih bildiriminde bulunurken öngörülen yazılı şekle uymalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Bu karar çerçevesinde whatsapp yazışmaları sebep gösterilerek eğer bir çalışanın iş akdi sona erdirilirse haksız fesih gündeme gelecektir. İşçinin de bu kapsamda İş Kanunu çerçevesinde haklarını yargı yoluyla almasının önü açılacaktır. Whatsapp yazışmaları nedeniyle çalışanın iş akdine son verilemez.
YARGITAY'A göre telefon sms mesajı hukuka uygun delildir.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Kiracının kirayı ödemediği durumlarda kendisine ihtarname çekilir. 30 gün içinde kira bedelini ödemesi ihtarnamede yer alır. Kiranın bu sürede ödenmemesi durumunda sözleşmenin feshedileceği de ihtarnameye eklenir.
Kiracı 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde de ödemeyi yapmazsa mal sahibi İcra Mahkemesi'ne yapacağı başvuru ile tahliye talep edebilir. Mal sahibi ihtarname gönderdikten sonra tahliye davasını Sulh Hukuk Mahkemesi kanalıyla da talep edebilir.
SMS ile ihtar'ın sistemimiz içinde kabul görmesinin mümkün olmadığı açık ancak admin'inde belirttiği gibi bu teknik anlamda bir ihtar değil.
Emsal Yargıtay Kararları
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından, alacak davalarında mail, whatsapp, facebook gibi elektronik ortamlarda yapılan yazışmaların belge ve delil niteliğinde olduğuna ilişkin karar verilmiştir.
Özellikle Whatsapp üzerinden eşlerin tehdit edilmesi, hakarete uğraması, yine Whatsapp üzerinden yapılan tartışmalar boşanma davasında delil olarak sunulabilmektedir. Burada bilirkişi incelemesi ile Whatsapp konuşmalarının gerçekliği ortaya çıkarılıp boşanmada ispat aracı olarak Whatsapp Konuşmaları kullanılabilir.
WhatsApp mesajlarının da mahkemeye delil olarak sunulabilmesi için öncelikle hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması gerekir. Bu da ancak yazışmayı delil olarak sunmak isteyen tarafın WhatsApp yazışmasının tarafı olması ve yazışmayı bizzat kayıt altına alması durumunda mümkün olacaktır.
Yargılama esnasında, SMS mesajları ve telefon arama kayıtlarının celbi usule uygun şekilde talep edilirse, mahkeme, GSM operatörüne yazı yazarak bu kayıtların dosyaya gönderilmesini isteyebilir. Görüleceği üzere GSM operatöründen SMS yahut arama dökümünün elde edilmesi, şahsi bir başvuruyla mümkün değildir.
Hukuk dairesi girdi. Kararda SMS ile yapılan tebligatın geçersiz olduğuna dikkat çekildi. Kararda; hukuki dinlenilme hakkının, bilgilenme / bilgilendirme, açıklama yapma, yargı organlarınca dikkate alınma ve kararların gerekçeli olması gibi hususları içerdiği hatırlatıldı.
Kiranın ihtarnamenin tebliğinden sonra ödenmesinin önemi olmayıp, ihtarnameye sebebiyet verme yeterlidir. İhtarların çekildiği kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içinde, kiracı tahliyesi için dava açılmalıdır. İki haklı ihtar ile kiracının tahliye edilebilmesi için ihtarların haklı nitelik taşıması gerekir.
Kira ödemeyen kiracıya, ihtarname çekildikten sonra kira bedelini ödemesi için en az otuz gün süre verilmelidir. Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte, otuz günlük sürenin geçmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde kiracı belirlenen kira bedelini öderse sorun ortadan kalkacaktır.
İhtarların Bir Kira Yılı İçindeki İki Farklı Aya Ait Olması
Bu ödeme tarihlerinin hemen akabinde, ayrı ayrı ihtarnameler çekilmelidir. Sözleşme 1 yıldan uzun süreli ise, aynı kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde iki kere ödenmemesi aranacaktır.
İhtar Çekmek Ne Demektir? İhtar çekmek, hukuki bir terimden çok uygulamada ağız alışkanlığı nedeniyle ortaya çıkmış olan bir ifadedir. İhtarname çekmek, ihtar çekmek, ihbar göndermek gibi ifadeler hazırlanan bir ihtarnamenin karşı tarafa yani muhataba gönderilmesi anlamında kullanılan bir ifadedir.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Bu halde elektronik ortamda bir yazışma niteliği taşıyan whatsapp yazışmaları da delil olarak kabul edilecektir. WhatsApp yazışmalarının delil olarak kabul edilebilmesi için en önemli husus ise sunulan konuşmaların hukuka uygun şekilde elde edilmiş olmasıdır.
1. Sohbeti açın. 2. Diğer seçenekler > Diğer > Sohbeti dışa aktar'a dokunun.
Haberleşmenin gizliliğini ihlal WhatsApp mesajlarının hukuka aykırı bir şekilde, 3. şahıslar ile diğer tarafın rızası olmaksızın paylaşıldığı takdirde suç olur. Dolayısıyla WhatsApp konuşmalarının ekran görüntüsünün alınması, sosyal mecralardaki konuşmaların fotoğrafının çekilmesi tek başına suç teşkil etmez.
Haklı Nedenle Fesih Usulü
İşçi haklı bir sebeple iş akdini feshediyorsa noterden veya iadeli taahhütlü mektupla işverene ihtarname göndermesi gerekir. İşveren haklı bir nedenle iş akdini feshediyorsa noterden, iadeli taahhütlü mektupla veya elden imza karşılığı yazılı bildirimde bulunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri