Özet: Kök sürgünleri, bir bitkinin köklerinden gelişen sürgünlerdir. Bu sürgünler ağaçlarda tabiî olarak ya da çeşitli insan etkileri sonucunda meydana gelebilmektedir. Kök kesimi, toprağın sıkıştırılması, kuvvetli budama, kesme, yakma vb. sebepler kök sürgünü oluşumunu teşvik etmektedir.
Elimizdeki bir bitki henüz toprağa dikilmeden önce kök budaması dediğimiz kazık, kırılmış veya hastalıklı kök uzantıları kesilerek yapılır.
➢ Kök Tipi: Tipik kazık kök geliştirir. yerlerde, sığ topraklarda “tabak kök oluşumu” görülür. oluştururlar. ladini, Anadolu karaçamı, meşe türleri ve titrek kavak gibi türler bulunur.
Kök sürgünleri, köklerdeki adventif (arızî) tomurcuklardan gelişmektedir (Pallardy, 2008). Bu sürgünler, genellikle toprak yüzeyine yakın bulunan yan köklerden gelişmekte ve kök sürgünlerinin büyümesiyle yeni bitkiler meydana gelmektedir.
Bir kazık kök, diğer köklerin yanal olarak filizlendiği büyük, merkezi ve baskın bir kök'tür. Genellikle, kazık kök biraz düz ve çok kalındır, şekli giderek incelir ve doğrudan aşağıya doğru büyür. Bitkilerde iki tip kök sistemi. Lifli kök sistemi (A), benzer boyutlarda birçok kök ile karakterize edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Ağaçların/çamların köklerinde matkap, hilti, tornavida veya vida yoktur. Bu kökler betonu, taşı delip geçemez. Ancak ağaçların kökleri, betonarme perde tekniğine uygun yapılmamış yapıların içindeki boşlukların, çatlakların içine yönelir ve buralarda bir de su sızıntısı varsa çatlağın içine girer.
Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır. Budamanın zamanlaması gerçekten çok önemlidir.
Fidanların dikileceği yere nakli, dikimi ve dikim sonrasında bakımı çok önemlidir. Çıplak köklü fidanların dikim mevsimi, fidanların uykuda olduğu Kasım-Nisan ayları arasında olmalıdır. Tüplü fidanlar ise yılın her günü dikilebilir.
Elma, erik, ayva ve fındık gibi yüzlek köklüler için en az 1 metre, Armut, vişne ve şeftali için 2 metre, Kayısı, badem, ceviz ve zeytin gibi derin köklü ağaçlar için 2-4 metre, derinlikte olmalıdır.
Boylu fidanlarda çukur ortalama 50–80 cm çap ve 70 cm derinliğinde olmalıdır. Dikimin fidanların dik durumda kalmasını sağlayacak şekilde yapılması önemlidir. Kökler dikim çukurunda toprakla tam temas içinde olmalı ve boşluk kalmamalıdır. Kökler, dikimden sonra toprakla iyice sıkıştırılmalıdır.
Anavatanı Çin olan Paulownia ağacı dikildiği yıl 8-8.5 mt. boylara ulaşabilen bir ağaçtır. Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır.
Uluslararası Fidancılık Derneği'nin Pasifik Kuzeybatı Bölümüne göre, çiçek açtıktan sonra budanmalıdırlar. Ölü veya ölmekte olan dalların rutin budaması herhangi bir zamanda yapılabilir.
Yaz budaması özellikle meyve ağaçlarının şekillendirme yıllarında yapılması gerekli olan önemli bir teknik işlemdir. Meyve ağaçlarında, yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler odunsulaşmaya başladıktan sonra yapılabilir.
incelenebilirler. elma, armut gibi meyve türlerinin meyve gözleri karışık göz yapısındadır. Saf meyve gözleri sürdüğü zaman yalnız çiçekler, karışık meyve gözleri sürdüğünde ise yaprak ve çiçekler birlikte oluşur. Trabzon hurması, ayva, incir vb. meyve türlerinin gözleri de karışıktır.
Gövde ya da dal üzerinde ne kadar çok folyaj (yeşil örtü, yaprak, ibre, vs.) varsa o bölgede o kadar çok sıvı akışı (su ve besin) olacaktır. Dolayısıyla burada sıvı trafiği de arttıkça kalınlaşma da meydana gelecektir. Yol kalabalıklaştıkça şerit sayısının artması gibi...
Binalara çok yakın dikilmiş ağaçların kökleri genelde, temeli tahrip edecek yeterli basınç oluşturamaz. Ancak çok ince kökler su bulmak için betonarme olmayan temellerdeki çatlaklara veya küçük deliklere işleyebilir. Ağaç köklerinin en bariz ve kötü etkisi temel duvarları arasına toprak doldurulmuş yapılarda görülür.
Ağaç kurutma işlemi iki farklı şekilde yapılır. Bunlar ise, Tabi Kurutma: Açık havada ya da vantilatör yardımı ile yapılacak uzun süreli bir kurutma işlemidir. Suni Kurutma: Kereste istiflendiği bölgenin çevresinde sıcak hava dolaştırılması ile kerestenin içindeki suyun sıcak hava ile uzaklaştırılması işlemidir.
Ağaç budama işlemi yapıldıktan sonra ağaçların mevcut sağlığının korunması ve hastalıklara karşı korunması için budama işlemlerinden sonra mutlaka macun sürülmelidir. Ağaç budama işlemi yapıldığı zaman budama yapılan yerlere eğer bir kol kalınlığı büyüklüğünde budama yarası açılırsa buralara budama macunu sürülmelidir.
Yaz budamaları kışa göre ağaçlarda daha fazla bodurluk sağlar. Yaz budaması ağaçlara şekil verme yaşlarında kaçınılmazdır. Yaz budaması yaparken meyve/yaprak oranına dikkat edilmelidir. Budanmış bir ağaç daima budanmamış bir ağaçtan daha küçük olur.
Örneğin şeftalide sert, kayısı, erik, badem, kiraz, vişne, elma, armut ve ayvalarda daha hafif olarak uygulanır. Mahsul budaması şeftalide her yıl erik, badem, kayısı, kiraz, vişne, elma ve armutlarda 2-3 yılda bir, cevizde 7-8 yılda yapılır.
Budama veya herhangi bir kesim işlemi sonrasında etkili olan ağaç aşı macunu sayesinde bitki ve ağaçları koruyabilirsiniz. Bunun için tercih edebileceğiniz başlıca ürünler arasında koruma aşı macunu yer alır. Bu kapsamda budama yaptığınız bitkilerinizde uzun süre kullanmak için aşı macunu 1 kg tercih edebilirsiniz.
Kamusal alanlarda bulunan ve kışın yaprağını döken ağaçlardan meyve ağaçları (incir, elma, armut, erik vb) 5 yılda bir, yalancı akasya, kokarağaç, akçaağaç, yalancı keçiboynuzu, kurtbağrı, çınar gibi ağaçlar 10 yılda bir, meşe ve sakız ağacı gibi ağaçlar ise 20 yılda bir budama yapılacak şekilde programa alınmaktadır.
· Mayıs-Haziran aylarında da taç içerisinde sık olan bölgeler var ise sürgünler yeni oluşmuşken seyreltme yapmak faydalı olacaktır. Ancak sürgün boyları 8-10 cm'e geldiğinde budama işlemi yapılmalıdır. Bu ön budamadır asıl budama Ağustos ayının 15'inden sonra yapılmalıdır.
100 yaşındaki bir kayın ağacı, saatte 40 kişinin çıkardığı 2,35 kilogram karbondioksidi yok eder. 100 yaşındaki bir kayın ağacı, saatte 40 kişinin çıkardığı 2,35 kilogram karbondioksidi yok eder. 1 hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton, geniş yapraklı orman ise yılda 16 ton oksijen üretir.
Gülnar Önay, kurak iklimde yetişen ağaçlara ve ağaçcıklar da kitabında yer vererek, "ardıç, erguvan, kapari, kocayemiş, kermes meşesi ve menengiç gibi ağaçların yanı sıra egzotik ağaç ve çalılar bölümüne de Arap hurması, cüce palmetto, sikas"ı anlatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri