Taze zencefil kökleri yıkanır ve ovalanır. Ardından soyulur ve ince bir şekilde dilimlenir.
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme esnasında ilave edebilirsiniz.
İlk olarak taze zencefil kökünü iyice yıkayın.
Zencefil ekildikten 9-10 ay sonra, tam olgunluğa ve ideal lif oranına ulaştığında hasat ediliyor. Güneşte kuruyana kadar bekletiliyor. En kaliteli ürünü elde etmek için kurutulmadan önce kabuğu soyuluyor. Kabuğu soyulmadan kurutulanlar ise ikinci kalite sayılıyor.
Zencefili şu formlarda tüketmeniz mümkündür:
Özellikle dilimleyip suda kaynatarak zencefil çayı yapabilirsiniz. Sütlü tatlılara lezzet katması için değerlendirebilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme sırasında ilave edebilirsiniz. Yemek soslarına toz zencefil dahil edebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Kök yumruları baharat olarak kullanılır. Zencefilden gazoz, turşu, reçel ve şekerleme yapılabilir. Mutfakta çorba, dolma, et, pilav, sebze yemeği, kurabiye ve keklere gönül rahatlığıyla katılabilir. Zencefilin yanında en çok bal kabağı tercih edilir.
Zencefili taze olarak alıp tüketmek en etkilisi ama saklama koşulları da önemli, çünkü zencefil kesildikten sonra oda sıcaklığında çok çabuk küflenebiliyor. Bunu önlemek için zencefili aldıktan sonra rendeleyip derin dondurucuda saklayabilir, ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.
Güneş ışığına maruz kalmayacakları, serin ve karanlık bir yere yerleştirin. Zencefili bu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz. Toz zencefili kapaklı bir kaba koyup buzdolabına yerleştirerek yaklaşık 3-4 yıl boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Kurutulup toz haline getirildikten sonra 3 ay tazeliğini korur. Ondan sonra bayatlamaya başlar. Toz zencefili cam kavanozda, rutubetsiz ve güneş görmeyen bir ortamda saklamak gerekir. Saklama sürecinde ara sıra kavanozun kapağı açılarak havalandırılmalıdır.
Zencefil En Sağlıklı Nasıl Tüketilir? Zencefilin en sağlıklı tüketimi çok uzun süre ısıl işlem görmemesi halinde gerçekleşebilir. Taze zencefili 3-5 dakika sıcak suda demleyip çayını içebilirsiniz. İçme suyunuzun içinde taze zencefil dilimleri bekletip içebilirsiniz.
Temel olarak kökleri tüketilir. Zencefilin esas olarak faydalı olan bileşeni gingerollardır. Zencefilin geleneksel/alternatif tıpta kullanımı çok eskiye dayanmaktadır. Hintlilerin ve Çinlilerin 5000 yıldan fazladır zencefil kökü kullandıklarına inanılıyor.
Fincana zencefil, bal, limon sıkılır ve kaynamış su eklenir sıcak içilir. Zencefilin keskin tadı yüzünden içemezseniz limon sıkabilirsiniz günde 2 kez içildiğinde öksürük hızla kesilecektir.
Bir zencefil kökünü ince ince dilimleyin. Sıcak su koyduğunuz termosun içerisine atın ve zencefilin demlenmesini bekleyin. Tüm gün boyunca bu karışımı her yemekten yarım saat önce bir miktar için. Bu içecek kısa zamanda kilo vermek isteyenler için ideal.
Zencefili uçlarından birinin üzerine koyun ve keskin bir bıçak veya sebze soyacağı kullanarak kabuğun geri kalanını çıkarın. Kesme tahtasına doğru aşağı doğru hareket ederek dilimleyin. Cildin mümkün olduğu kadar azını çıkarmaya çalışmayı unutmayın. Daha kolay rendelemek için zencefili dondurun.
Bir diğer kullanım şekli de dilimlenmiş taze zencefil ve limon dilimlerinin bir kavanoz içerisinde balla karıştırılarak uygun ortamda, bir süre bekletilmesiyle elde edilen şuruptur. Bekleme süresinin sonrasında bu karışımdan bir iki yemek kaşığını kaynayıp ılımış suyla karıştırarak içebilirsiniz.
Zencefili Kimler Tüketemez? Zencefilin etkileri genellikle sindirim sistemi üzerinde olduğundan sindirim sistemi hastalıklarına (ülser, mide ekşimesi, reflü vb.) sahip kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmez.
·Taze zencefil buzdolabında üç haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor. Üstelik zencefil tozu kurutma ve öğütülme işlemlerinden geçtiği için bitkinin kök halindeyken sahip olduğu acı ve ferah baskın tadı daha yumuşak ve tatlımsı bir aromaya dönüştürüyor.
Kurutulmuş kök zencefil havanda dövüldükten ya da öğütülerek toz haline getirildikten sonra aromasını ortaya çıkarır. Evde öğütmek pek kolay değildir. Bitki çayı hazırlayacaksanız, kök zencefili tercih edebilirsiniz. Balkabağı, tatlı patates, havuç gibi sebzelerle uyumludur.
Zencefil bal limon karışımı; şişkinlik ve kabızlık problemine iyi gelmekte olup, sindirimi dengeler. Hem balın hem de zencefilin mide sorunları hakkında oldukça önemli yararları vardır. Zencefil bal limon karışımı yapılmasıyla insan vücudun harika etkiler sağlamaktadır.
Ekim ayı civarında bitkinin yaprakları ölmektedir. Bütün yapraklar öldüğü zaman ise zencefil hasada hazır olmaktadır.
Zencefilin kök ve gövdesinden faydalanılır. Bunun yanında diyabet, öksürük, mide bulantısı ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara da destek olur. Zencefil, çoğunlukla çay olarak tüketilmektedir.
Vücuda sağladığı faydalar artık pek çok uzman tarafından vurgulanan zencefil ile zerdeçalı bir araya getirerek yapacağınız bu çaya bayılacaksınız! Zerdeçal ve zencefil kuru cildi nemlendiren, yaşlanmayı önleyen, kırışıklıkları azaltan ve cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olan süper bileşenler içerir.
Saraçoğlu zencefil çayı demlemek için kullanılan çaydanlığın porselen olmasını ve içerisine limon dilimleri atılmasını önermektedir. Demlenen zencefil çayı uzun süre bekletildiğinde besin değerini kaybeder. O yüzden demlenir demlenmez içilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri