Kurban etini pişirirken tencerenin içerisine yarım çay kaşığı tarçın ve bir adet defne yaprağı koyun. Bu kokuyu dağıtmaya yardımcı olacaktır. Ette belirgin bir defne ve tarçın tadı olmayacaktır.
Elma sirkesi ile suyu ağzı geniş bir kapta karıştırın ve bu kabı dolabınıza koyun. Kötü kokuların kısa sürede kaybolduğunu göreceksiniz. Çay bardağına bir miktar süt koyarak, hem et kokusu hem de dolaptaki diğer kokuları yok edebilirsiniz. Çünkü süt, çevresindeki kötü kokuları kendine çekme özelliğine sahiptir.
3 - Kokusu : Etten pis ve ekşi kokular gelmemelidir. Bozulmuş bir et son derece keskin bir kokuya sahip olacaktır. Eğer etten keskin, pis kokular geliyorsa tüketilmemelidir.
Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız. KESİNLİKLE tüketmeyiniz. - Parlak bir görünüme sahip olan taze et, elde yapışkan bir his bırakıyorsa bozulmaya yüz tutmuş anlamına gelmektedir.
Etten kötü koku geliyor mu kontrol et.
Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at. Etin kokusunu almak için onu burnuna yaslama veya yaklaştırma.
İlgili 45 soru bulundu
Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır. Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Koku gelmiyorsa et tazedir, asit bazlı ekşimsi bir koku burnunuzu rahatsız ederse etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz. - Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Etkili yöntemlerden biri de sirke ve limonlu su kaynatmak. Yemekten sonra sinmiş olan kokuyu yok etmekiçin bir cezveye 1 bardak su, bir miktar elma sirkesi ve bir adet limonu sıkarak kısık ateşte kaynatın. Bu yöntem ile eve sinmiş kokular tamamen yok olacaktır.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Koyun Etinin Kokusunu Gidermek İçin Neler Yapılabilir
Örneğin, eti haşlarken içine defne yaprağı, karabiber, havuç, soğan veya sarımsak atabilirsiniz. Maydanoz sapı da koyun eti kokusunun giderilmesi için kullanılabilir. Marine etmek, etin hem lezzeti hem de aroması için uygulanan yöntemlerden birisidir.
Eti pişirirken tencereye 1 tane defne yaprağı, yarım çay kaşığı tarçın koyarsanız etin yoğun kokusu gidecektir. Eti pişirirken tencereye beyaz kısımlarını ayırarak limon kabuğu koyun. Eti marine ederseniz kokusu azalır.
Et kokusu yoğunsa sirkeli su ile temizleme işlemini bir iki kere yapmanız gerekebilir. Dolabınızın içini iyice temizledikten sonra her rafına bir miktar vanilya koyarak dolabınızı çalıştırmak da erimiş et kokusu giderme konusunda etkili olabilir. Ne kadar bol koyarsanız sinen kokunun gitme ihtimali o kadar yüksek olur.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz.
Bir sprey şişesine beyaz sirke ve ılık su koyun. Bu karışımı duvarlara püskürtün ve silin. Karışım, hem duvarları temizler hem de kötü kokuları giderir. Leş kokusu nasıl giderilir: Bunun yanı sıra lavaboya kahve telvesi ve sonrasında kaynar su dökebilirsiniz.
Küvet ya da genişçe bir leğeni kaynar su ile doldurun. İçine güçlü buhar etkisi yaratacak beyaz sirke ekleyin. Kıyafetlerinizi bu küvet ya da leğenin üzerine asın. Güçlü buhar is kokusunu alıp götürecektir.
Banyodan önce bir parça pamuk elma sirkesiyle ıslatılarak koltuk altına sürülür ve 2-3 dakika öyle beklenir. Sonrasında koltuk altı durulanıp banyo yapmaya devam edilir. İki tatlı kaşığı elma sirkesini bir bardak suya ekleyin ve yemeklerden önce günde üç defa için.
Bir cezve içine 1 adet limonu dilimleyin ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Sonrasında bu suyu kaynatın. Su kaynadığı esnada limonun ferah kokusu etrafa yayılmaya başlayacaktır. İsterseniz bu suyu kullanarak, tezgah ya da fayansları da silerek odanın tamamından yanık kokusunu arındırabilirsiniz.
Bu bakterilerle kontamine olmuş eti yerseniz, muhtemelen gıda zehirlenmesi yaşarsınız. Gıda zehirlenmesi belirtileri mide bulantısı, kusma, ateş, karın ağrısı ve diğer mide-bağırsak sorunları olabilir. Bazı patojenik bakteri türlerinin kanlı ishale neden olduğu da bilinmektedir.
Et yıkanır mı? Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Görüş aldığımız “taze saklama” uzmanlarına göre et için tavsiye edilen sağlıklı tüketim süresi bir yıl, ancak bu sürede saklama koşulları da doğrudan etkili.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri