Kokart belgesi, turist rehberinin meslek yetkinliklerinin ve profesyonelliğinin bir göstergesidir. Turizm Rehberliği Bölümü 2 yıllık mı, 4 yıllık mı? Turizm Rehberliği Bölümü hem 2 yıllık hem de 4 yıllık olarak okutulmaktadır.
Günümüzde, yukarıda belirtilen manada kullanılmasının yanı sıra, çeşitli etkinliklerde yakaya takılarak kullanılan, üzerinde o etkinlikle ilgili yazı ve resimler taşıyan, saten kurdeleden veya kartondan yapılmış, o etkinliğe katılan kişileri belirten ve o etkinlik anısına saklanabilen bir rozettir.
Bu bağlamda Turizm Rehberliği Meslek Elemanları, Seyahat Acentaları ve Tur Operatörleri ile birlikte turistleri karşılama, gezdirme, yöre, bölge ve ülke hakkında bilgiler verme gibi işleri yaparlar.
Turist Rehberliği Ruhsatnamesi Diploma Ekletme Başvurusu : Turist rehberlerimiz ruhsatnamelerindeki diploma bilgilerini güncellemek için e- Devlet üzerinden başvuru yapabilecek; hazırlamaları gereken YÖK Öğrenim Durum Belgesi ve Banka Dekont Bilgilerinin tümünü e-Devlet üzerinden otomatik olarak ekleyebileceklerdir.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
İlgili 25 soru bulundu
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 27.200 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Tur Rehberi maaşı 17.400 TL iken, en yüksek ise 32.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
eleman.net verilerine göre, Tur Rehberi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 52.800 TL maaş alıyor. Tur Rehberi, 2024 yılında en düşük 32.600 TL alırken, en yüksek 83.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Tur Rehberi, Temmuz 2023 yılında ortalama 40.100 TL maaş alıyordu.
Türkiye'de resmi olarak turist rehberi olma yolunda adayların, 2 veya 4 yıllık turizm rehberliği bölümünü tamamlamaları gerekmektedir. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen kokart belgesi ile adaylar, bölgesel veya ulusal rehber olarak görev yapabilirler.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor.
Ayrıca Tablo 1'e göre Türkiye'deki rehberlik mesleğiyle ilgili sayısal verilere baktığımızda; toplam 15.802 rehberin kokart'a sahip olduğu görülmektedir (Kültür Turizm Bakanlığı, 2012).
Turizm Rehberliği (Fakülte) (DİL) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
İyi bir tur/turist rehberi olmak için üniversitede 4 yıl Turizm Rehberliği ya da 2 yıl Turist Rehberliği bölümlerinden birini okumak gereklidir. Seyahat İşletmeciliği ile Turizm ve Rehberlik bölümlerinden mezun olan kişiler de tur/turist rehberi olabilmektedir.
Turist rehberliğini bitirdikten sonra turizm rehberliği bölümüne geçiş hakkı vardır. DGS basarınıza bağlı olarak ilgili lisans bölümüne de geçebilirsiniz. Turist rehberliği bölümü dil odaklıdır. Turist rehberliği dışında DİL puan türü ile öğrenci alan turizm rehberliği bölümü de bulunmaktadır.
Rengi uluslararası statüye bağlı olarak farklılık gösteren, genelde asker şapkalarına takılan işaret kokart şeklinde bilinir. Bu durum özellikle ülke ile beraber bölge ya da topluluğa bağlı olarak farklılık yaratabilir. Sadece asker şapkaları değil aynı zamanda topluluğa özgü bir işaret şeklinde de öne çıkar.
Çalışma kartı almak isteyen turist rehberleri Kasım ayı içinde odalara müracaat etmek zorundadırlar. Ancak ilk başvurularda veya eylemsiz turist rehberliğinden eylemli turist rehberliğine geçiş başvurularında çalışma kartı bu fıkradaki süreler aranmaksızın düzenlenir.
Turist Rehberliği bölümü de turizm eğitimi için önemli bir eğitimdir. Turist Rehberliği bölümü 2 yıllık önlisans programıdır. Turist Rehberliği bölümünün amacı, turist rehberliği mesleğini en iyi şekilde yapacak, kendi işini kurabilecek ve turizm sektörüne katkı sağlayabilecek insanları yetiştirmektir.
Turist Rehberi olabilmek için meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin Turizm/Turist Rehberliği Programında okuyarak ön lisans veya lisans seviyesinde eğitim almak gereklidir.
Bu mesleği icra eden insanlar, bir günde 15-16 saat çalışmak zorunda kalabilmektedirler (Köroğlu, 2011: 257).
turist rehberlerinin, özellikle kaçak rehberlik yapanları engellemek amacıyla görülebilir bir yerlerinde taşımalarının zorunlu olduğu, her sene vizesinin yenilenmesi gereken belge.
İlimizde kaçak tur ve Rehber denetimleri rutin olarak devam edecektir. 1618 sayılı Seyahat Acentaları Kanununun ilgili maddelerine muhalefet edenlere 2000-5000 Tl. arasında İdari para cezası uygulanmaktadır.
Turizm rehberleri; genel olarak tur organizasyon şirketleri, turizm şirketleri gibi şirketlerle çalışabilirken aynı zamanda bu bölüm mezunları kamuda da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak çalışabilir.
eleman.net verilerine göre, Çevirmen 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 46.100 TL maaş alıyor. Çevirmen, 2024 yılında en düşük 24.200 TL alırken, en yüksek 77.300 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Çevirmen, Temmuz 2023 yılında ortalama 34.300 TL maaş alıyordu.
Rehber personel olarak okul servislerinden görev almak için okul taşıtları rehber personel kursuna müracaat etmek gerekir. Kurs, rehber personel olma şartlarını yerine getiren kursiyerlerin eğitim yoluyla mesleği tanımalarını içeren dersler sunar. Kurs sonunda ise rehber personel eğitim belgesi verilir.
Bakanlık tarafından Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine gönderilen yazıya göre rehberlere günlük tur ücreti için 3 bin 82 TL, transfer ve gece turu için bin 544 TL, paket tur için 3 bin 717 TL ve aylık maaş durumunda 30 bin 749 TL ödeme yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri