Dalma bozukluklarına yol açabilecek yaygın nedenler arasında şunlar yer alıyor: Stres ve yorgunluk, fiziksel veya psikiyatrik hastalıklar, sigara ve alkol kullanımı, aşırı kahve tüketimi veya gece yatış saatlerine yakın kahve tüketimi, değişken çalışma saatleri, kullanılan bazı ilaçlar, beslenmeye ilişkin sorunlar, ...
İnsomnia (uyuyamama hastalığı): İnsomnia belirtileri, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesidir. Bu rahatsızlıklar dışında, psikolojik etkenler, yaş, kabuslar, depresyon, kalp rahatsızlıkları, ilaçlar ve yaşam stili de uyku sorunlarına yol açan sebeplerdendir.
Uykuya dalamama sorunu genel olarak psikolojiktir. Çünkü yaşanan gün içerisinde tüm stres, olumsuz durumlar ya da bazı çözülmeyen sorunlar kafaya takılır ve düşünceler beyni meşgul ettiği için uyumak güçleşir. Beyin; uyumamızı sağlayan yönetici organdır; o sinyal vermezse uykuya dalamayız.
İlgili 42 soru bulundu
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
Vitamin eksikliği uyku sorunlarının başlıca sebepleri arasında yer alır. Ancak pek çok kişi bunun farkında değildir. D vitamini eksikliği, B12, B6, B2 vitamini eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Uyku hastalığı olarak da adlandırılan bu durum için yapmanız gereken ise bir psikoloğa başvurmaktır. Yapılan teşhis sonrası ise uyku hastalığı tespit edildiyse ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Gece uyuyamamak gibi sorunları da oluşturan bu hastalık için uygulanan tedavide ise ilaçların düzenli olarak alınması gerekiyor.
5) Ender Saraç'tan Sağlıklı Uyku Kürü
Uykusuzluk problemi yaşayanlar için Ender Saraç bir kür önermektedir. Bu kür için 1 tutam papatya, 1 kaşığı anason, 8 yaprak melisa, 1 çay kaşığı rezene gereklidir. Tüm bitkileri bir demlik içinde demleyin ve uyumadan için.
Allahümme eslemtü nefsi ileyke ve veccehtehü vechi ileyke ve fevvadtü emri ileyke ve elce'tü zahri ileyke,rağbeten ve rehbeten ileyke,la melcee ve la menca minke illa ileyke.
Akut uykusuzluk tedavisinde sıklıkla benzodiazepin grubu ilaçlar ve zopiklon (Imovane) tercih edilir. Kronik uykusuzluk tedavisinde ise günümüzde klasik uyku ilaçları yerine antidepresanlar kullanılmaktadır. Benzodiazepinler: Uykuya dalma süresini kısaltır, uyku sırasında uyanmayı önlerler.
Uykusuzluk, pek çok neden dolayısıyla oraya çıkabilen bir sorundur. Uykusuzluğun en sık rastlanan nedenlerinden biri duygusal ve psikolojik sorunlardır. Kişinin mutsuz ve üzgün olması, depresyona girmesi, travma sonrası stres bozukluğu yaşaması uykusuzluk problemine neden olan etkenlerdir.
Dengeli beslenmek, aktif kalmak ve size keyif veren aktivitelerle meşgul olmak; stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlar. Ayrıca bir terapist veya sağlık uzmanıyla konuşmak, stresinizi yönetmek ve ihtiyacınız olan uykuyu almak için daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
B12 değerlerinin biraz düşük olması bile kişide depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.
Uzman Klinik Psikolog Onur Can Dalkılınç, bazı vitamin eksikliklerinin uyku sürecini ciddi anlamda etkilediğine dikkat çekiyor. İşte uykusuzluğa yol açabilecek 5 vitamin eksikliği: B12 vitamini: Uykusuzlukla bağlantılı olan ve eksikliğinde farklı olumsuz semptomların yaşandığı bir bileşen.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
Uykuyu ne açar sorusunun çeşitli yanıtları var. Şöyle özetleyebiliriz: Filtre kahve içmek, soğuk su ile yüz yıkamak, açık havada gezintiye çıkmak, yürüyüş yapmak ve bulunulan ortam sıcaksa serin bir alana geçmek. Her birine detaylı olarak bakalım!
Peygamber'in (sas) bunun dışında çeşitli zaman ve mekânlarda ağzından eksik etmediği sığınma duaları vardı. Sûrelerini okur, ellerine üfler, sonra da ellerinin uzanabildiği yere kadar vücuduna sürerdi. Bu işlemi yapmaya önce başından başlar, yüzüne ve vücudunun ön taraflarına mesh ederdi. Bunu üç defa yapardı.”
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Önce dilinizi damağınıza değdiriyorsunuz ve bütün süreç boyunca orada tutuyorsunuz. 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın, 7 saniye boyunca nefesinizi tutun, 8 saniyede de verin. Bu işlemi 4 kere arka arkaya yapın, farkı göreceksiniz. Üzerinize bir ağırlık çökecek ve uykuya geçişiniz daha kolay olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri