Erkek faktörü kısırlığının en yaygın nedeni düşük sperm sayısı olsa da bazı erkeklerde infertilite (kısırlık), sperm hareket azlığı sebebiyle oluşmaktadır. Spermlerin, bir yumurtayı dölleyebilmesi için yumurtaya ilerlemesi gerekmektedir.
Sperm sayısı eksikliği, hareketsiz spermler veya yapısal bozuklukları olan spermler kısırlığa neden olabilir.
Doğal gelişen bir gebelik için 1 mililitre meni içerisinde ortalama 15 milyon, toplamda da yaklaşık 40 milyon civarında sperm olması gerekiyor. Bu sayılardan daha azında doğal yollardan gebelik mümkün olamıyor.
Sağlık uzmanları ayrıca sperm sayısının bir erkeğin genel sağlığı için de önemli bir gösterge olduğunu belirtiyor. Daha düşük sayıda spermi olan erkeklerin daha kısa ömürlü olduğu ve kanser, diyabet ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğu vurgulanıyor.
Erkeklerde kısırlığın önemli nedenleri arasında oligospermi yani sperm sayısı düşüklüğü öne çıkıyor. Varikosel, çeşitli enfeksiyonlar, kimyasal maddelere maruziyet gibi faktörler oligospermiye neden olabilirken, tedavisi altta yatan sebebe yönelik olarak planlanıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Kök hücre tedavisi ile oligospermi rahatsızlığı tedavi edilebilmekte, sperm azlığı sebebi ile çocuk sahibi olamayan hastalarda tedavi sonrasında istenilen sperm kalitesi ve sayısı ile çocuk sahibi olmak mümkün olmaktadır. Tedaviye uygun hastalarda başarı oranı %95 ve üzeridir.
C, D ve B12 vitaminleri ile demir, bakır, selenyum gibi minerallerden zengin olan balık ve diğer deniz mahsulleri meni hacmini artırırken sperm sağlığı ve kalitesini de olumlu yönde etkiler. Sarımsak; bol miktarda selenyum ve B6 vitamini içeriği sayesinde sağlıklı ve yeterli şekilde sperm üretilebilmesi sağlanır.
Ancak, ortalama olarak tam bir sperm yenilenme döngüsü 64 gün sürmektedir.
Sperm analizi sonucunda hiç spermi bulunmayan yani azospermi hastalarına Mikro TESE işlemi uygulanır. Mikro TESE isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkündür.
Meninin az ya da hiç gelmemesi sinirsel kaynaklı olabileceği gibi tıkanıklık, hormon eksikliği ya da mesaneye geri kaçma gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Meninin dışarı atılmasını sağlayan sinirler bel bölgesindeki omurların arasından çıkar ve rektum üzerinde bir ağ oluşturur.
Sperm sayısı meni analiz sonuçları
Eğer düşük sperm sayısından endişeleniyorsanız, bir mililitre meni içerisinde, 15 milyondan az, bir boşalmada ise 39 milyondan az sperm hücresine sahip olmanız gereklidir. Düşük sperm sayısına sahip olsanız bile partnerinizi hamile bırakma şansınız bulunmaktadır.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Alınan meni miktarının 2 ila 6 ml arasında olması gerekir. Eğer meni miktarı 2 ml'den daha az ise bu durum sperm azlığı anlamına gelir. Alınan örnek 6 ml'den fazla ise bu defada meninin içinde fazla sıvı olduğu anlamına gelir. Bu durum ise meni içindeki spermin sıvıya oranla yine az olması demektir.
Sperm üretimi ilaçlarla ya da çeşitli tedavilerle sağlanamazsa testisten mikrocerrahi yöntemle yapılacak biyopsi ile sperm bulunma olasılığı ve yapılacak tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma şansı vardır.
Önemli olan mevcut spermlerin kalitesi
Kendi gözlemlerimiz de bu yönde olduğuna işaret ediyor, yani sayı ne kadar düşük olursa olsun doğal yolla çocuk olabilir.
Su iyi sağlık için gereklidir ve bu herkes tarafındanbilinir. Fakat sperm sağlığı için de etkili olduğu pek bilinmez. Spermlerinyapısının %98'i sudur. Bu yüzden susuz kaldığınızda sperm sayınız azalır.Uzmanlar günde 2 litre su içmeyi tavsiye eder.
İdeal olarak önerilen her ilişkinin arasında 2-3 gün olması hem sperm kalitesini hem de cinsel yaşam arttırır. Çok sık ilişkiye girmek sperm sayısını bir miktar düşürecektir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sık ilişkide bulunması istenmez.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Her gün cinsel ilişkiye girmenin sperm kalitesini düşürdüğüne dair bir kanıt yoktur. Ancak, sık sık cinsel ilişki sonrasında yaşanan boşalmalar, sperm sayısında geçici bir azalmaya neden olabilir. Bununla birlikte, bu etki genellikle kısa süreli ve sperm sayısı ve kalitesi normal seviyelerine hızla geri döner.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
Sperm Sayısı Azlığı Belirtileri Nelerdir? Oligospermi ana belirtisi çocuk sahibi olamamaktır. Çocuk sahibi olamadıkları için hekime başvurulduğunda sorun erkekte düşünülüyorsa spermiogram testi yapılarak sperm sayısı ve kalitesine bakılır. Bu işlem sonunda oligospermi tanısı konur.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), belirli aralıklar ile androloji çalışmaları için kılavuzlar yayınlıyor ve bu kılavuzlara göre; sperm sayısı için alt limit militrede 15 milyon, toplam semen örneğinde ise 40 milyon olmalı. Bu sayının altında sperm sayısına sahip bireylerde çocuk sahibi olabilme süresi uzuyor.
Ürologlar, düşük sperm sayısı veya erektil disfonksiyon gibi erkek üreme sistemi ile ilgili durumların teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Erkek kısırlığından şüpheleniliyorsa, bir ürolog veya erkek kısırlığı uzmanına gitmek önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri