Hawaii cinsi ananaslar fungusit ile muamele edilirler. Çok düşük sıcaklıklarda tutulan meyvelerde mat bir kabuk rengi, ette sulu bölgeler ve çekirdek civarında kararma meydana gelir, ayrıca bu meyveler depodan çıktıktan sonra bozulmaya başlar.
Kararmasını önlemek için dilimledikten sonra üzerine limon sıkmak işinizi görecektir.
Kabuğu soyulmuş ve doğranmış ananas ise hava geçirmeyen kapalı bir kabın içinde, buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir. Ananas konserve olarak da saklanabilen bir meyvedir.
Ananası başka taraflarından da koklamayı deneyebilirsin; yeterince tatlı bir koku, meyvenin her yanından alınabilir. Ama yine de kokuyu, en güçlü olduğu sap kısmından alabilmelisin. Mayalı gibi kokan ananaslardan uzak dur. Ananasın tatlı kokması gerekir ama ananas aşırı olgunsa kokusu alkole ya da sirkeye benzer.
Taze ananas bitkiden kesildikten sonra daha fazla olgunlaşmayacaktır, bu yüzden satın alınan ananasın olgunlaşmasını beklemeyin. Ananas bekledikçe içerisindeki şeker dönüşerek ananası çürümeye ve bozmaya başlayacak.
İlgili 34 soru bulundu
Son derece sulu olan marula meyveleri,eğer bekletilirse aynı zamanda % 17 alkol içerir. Bu bunaltıcı mevsimde birçok hayvan hem yakıcı güneşden korunmak ve hem de karınlarını doyurmak için bu ağacın altında toplanır. Beklemiş fermente olmuş meyveleri aşırı yemek, sarhoşluğa neden olabilir.
İçerdiği antioksidan, C vitamini, mineraller ve özellikle vücuda su dengesi sağlaması açısından hafızanın canlı tutulması için olmazsa olmaz bir besindir. Ananas, günde 2 dilim kadar tüketilebilecek lif kaynaklarından biridir.
Uç ve köklerini kesin
Ananası soymanın ilk önemli noktası, uç kısımlarını kesmektir. Yeşil yapraklı kısımlar tüketmek için uygun değildir. Bu nedenle mutlaka kesilip çöpe atılması gerekir.
Ananasın olgun olup olmadığını anlamak için rengine bakın. Genellikle altın sarısı renkte olan ananas, yeşile çalışıyorsa, bu durum ham olduğunu göstermez. Ananasın tamamen kahverengi veya tamamen yeşil olması, henüz olgunlaşmadığını gösterir.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Çünkü ananaslar hasattan sonra olgunlaşmazlar. Hawaii cinsi ananaslar fungusit ile muamele edilirler. Çok düşük sıcaklıklarda tutulan meyvelerde mat bir kabuk rengi, ette sulu bölgeler ve çekirdek civarında kararma meydana gelir, ayrıca bu meyveler depodan çıktıktan sonra bozulmaya başlar.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
İçerdiği özellik sayesinde kan sulandırıcı etkisi bulunan bu meyve kalp krizlerine karşı koruyuculuk sağlıyor.
Protein sindiren ve zayıflamayı sağlayan enzim olan 'bromelain' sayesinde sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek olan iltihapları ve şişkinlikleri de etkili bir biçimde azaltır.
Kararmış meyveleri aşırı tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır. Meyveler kararmaya başladıklarında besin değerlerini de kaybetmeye başlarlar. Yani meyvede bulunan vitamin ve mineralleri olduğu gibi alamazsınız. Kararmaya başlayan meyve ilk dakikalarda çürümese de belirli bir saat içinde bozulmaya başlayacaktır.
Taze bir ananası seçerken tatlı bir kokusu ve yapraklarının yeşil ve taze olmasına dikkat etmelisiniz. Ananasın alt kısmı hafif yumuşaksa bu olgun bir ananas olduğu anlamına gelir. Yeşil yapraklara dokunduğunuzda eğer yapraklar rahatça kopuyorsa bu da olgunlaştığına işarettir.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Ananas tüketimi kadınlarda yumurtlama döneminde doğurganlığı arttırır. İçeriğinde bulunan vitaminler, enzimler ve mineraller saç ve cilt sağlıklarına iyi gelir. Ananas tüketen kadınlarda saç dökülmesinde azalma görülebilir, cilt parlar ve daha canlı bir görünüme kavuşur.
Çok Fazla Ananas Tüketilirse Ne Olur? Fazla tüketimi sağlıklı değildir. İshale, kaşıntıya ve kusmaya neden olabilir.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Oldukça basit ve çok sağlıklı bir yöntem olmanın yanı sıra, ananas kabuğu sayesinde pek çok kişi doğal olarak kilo vermektedir. Genel olarak bahsetmek gerekirse, ananasın saflaştırıcı ve idrar söktürücü özellikleri öne çıkar.
Diyet listeleri için de uygun bir besindir. 'Ananas yoğurtla yenir mi?' diye merak edenler için, cevap evettir.
Ananas, bromelain adında proteinleri sindirici etkiye sahip bir enzim içerir. Bu nedenle özellikle doğal yönden etin yumuşatılması işleminde kullanılır. Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek olan inflamasyon ve ödemi de etkili bir biçimde azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri