Kokina, yeşil yapraklı dallarını kırmızı meyvelerle taçlandıran bir çiçek. Uğur getirdiğine, bir yıl boyunca solmadan, yapraklarını dökmeden tazeliğini korursa 'ev sahibi' olunduğuna inanılıyor.
KOKİNANIN UĞURU
Şans getirmesinin yanı sıra bir rivayete göre; kokina çiçeğinin yaprakları ve kırmızı meyveleri 1 yıl boyunca çürümez ya da solmaz ise çiçeğin sahibinin ev sahibi olacağına inanılıyor. Kokina çiçeğinin görüntüsüyle evlere enerji verdiğine de inanılıyor.
Kokina çiçeğinin kırmızı meyvesi zehirli olabilir. Uzmanlar özellikle küçük bebeği ve evcil hayvanı olan yurttaşları uyarıyor. Yutulduğu zaman mide bulantısı ve kusmaya sebep olan kokina, daha ciddi sonuçlara yol açabilir.
ŞANS GETİRECEĞİNE İNANILIR
Efsanelere göre eve alınan kokina çiçeği mutluluk, huzur ve şans getirir. Bu nedenle yılbaşının en gözde sembollerinden birisi olması şaşırtıcı değildir.
Şans, bolluk, bereket ve mutluluk getireceği inanılan kokina çiçeği bir rivayete göre bütün yıl çürümez, solmaz veya yapraklarını dökmezse sahibini bereketli bir yıl bekler. Bu nedenle yeni yılda en çok tercih edilen çiçektir.
İlgili 43 soru bulundu
Kokina çiçeği bakımı, oldukça kolaydır. Kokina çiçeği vazoda suya konulur mu diye merak ediyorsanız, evet konulabilir. Ancak suyun kokina çiçeğinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde yapraklar çürüyebilir.
Batıl inanç kategorisinde yer alan kokina çiçek yıl sonu sokaklarda satılır.
Demet halinde satılan Kokina çiçeğini uygun bir vazo içerisinde saklayabilirsiniz. Kolay bakımı ve yaprak dökmemesi ile bilinen bu bitkiye haftada birkaç şey su vermeniz yeterlidir. Hatta kış aylarında bir defa bile yeterli olur.
Yılbaşı çiçeği daha düzenli nem ihtiyacına sahiptir. Bu bitkilerin saksı tabakalarında bir miktar su bırakmak ortamın nemini artırabilir. Yılbaşı çiçeğinin özel bakım ihtiyaçlarına dikkat etmek gerekir. Kırmızı tomurcuklu yemyeşil dallı olan Kokina suya konulmasında bir zarar yoktur.
Kokina çiçeğinin zaten şans ve mutluluk getirdiğine inanılır. Ancak yılbaşında bir kokina alır ve diğer yıla kadar renkleri bozulmadan saklayabilirseniz bu durum yeni bir ev alacağınıza işaret eder.
Öncelikle kokina çiçeğinin silcan adı verilen kırmızı meyvelerinin özellikle evcil hayvanlar için tehlikeli olabileceği, zehir etkisi oluşturabileceği söyleniyor, aklınızda bulunsun. Eğer evinizde en az bir hayvanla yaşıyorsanız ya da küçük yaşlarda çocuklarınız varsa onları bu bitkiden uzak tutmanızda fayda var.
Eğer bu güzel çiçeklerin solmamasını istiyorsanız Kokina çiçeği bakımına dair dikkat etmeniz gereken birkaç faktör var. Kokina çiçeği için ideal olan sıcaklık normal oda sıcaklığıdır. Çok sıcağı da çok soğuğu da sevmez. Bu şekilde çiçek rengini uzun süre boyunca solmadan koruyabilir.
Siz de 2022 yılında mutlu etmek istediğiniz sevdikleriniz için, yılın güzel geçmesini sağlayacak minik ama etkili süprizler yapmak isterseniz, onlara eşsiz görüntüsüyle kalpleri fethedecek Kokina Yılbaşı Çiçeği hediye edebilirsiniz.
TOMURCUKLAR KIRMIZI KALMALI
Kokina çiçeği ile dilek tutma geleneği olduğunu da anlatan Düver, “Rivayet o ki eğer yılbaşında kokina çiçeği alıp dilek tutarsanız, çiçek bir yıl boyunca solmamasını sağladığınızda dileğiniz kabul olur.” Şeklinde konuştu.
Kokina çiçeğinin hem canlı hem de yapay hali bulunmaktadır. Sizler de size uygun olan kişiyi tercih ederek evinize renk katabilirsiniz. Yapay kokuna çiçeğin bakımı doğal kokuna çiçeğinin bakımına göre çok daha kolaydır.
Özellikle Akdeniz ikliminde yetişen bu bitki Antalya, Antakya gibi şehirlerde ve çevrelerinde yaygın olarak tanınıyor. Aktarlarda kurutulmuş haline ulaşılabilen bu bitkinin idrar söktürücü etkisi olduğu, böbreklerde taş oluşumunu engelleyici etkiler gösterdiği, hemoroid tedavisinde bile etkili olabileceği söyleniyor.
Kokina demetinizin uzun ömürlü olması için durduğu yerin direkt güneş almayan ve serin bir yer olmasını tavsiye ediyoruz. Haftalık olarak 1 saat az su dolu vazoda sulama yapılması tavsiye edilir. Kesme dallardan oluşan bir demet olduğu için ortalama 3-4 ay kadar dayanmaktadır.
Kokina çiçekleri, su içinde uzun süre dayanmaz. Su içinde kalırsa, meyveler çürür ve bozulur. Bu nedenle, Kokina çiçeklerini su içinde bırakmak yerine kuru halde saklamak daha iyidir.
Kokina, haftada iki kere köklerine su verilerek sulanmalıdır. Su ihtiyacı köklerinden giderilmelidir. Haftada bir kök kısımlarını bir gün süreyle suda bekletmek de bitkinin ömrünü uzatabilir. Kokina, çok sulanarak canlı tutulamaz.
Su ihtiyacı köklerinden giderilmelidir. Haftada 1 kök kısımlarını 1 gün süreyle suda bekletmeyi deneyebilirsiniz. Kokinanın köklerine su vermek ancak bitkinin ömrünü uzatacaktır. Kokinalar hem çok soğuk havalardan hem de çok sıcak ortamlardan hoşlanmazlar, bu yüzden evinizin en serin yerine konumlandırmalısınız.
Kokina çiçeği efsanesi ise şansa dayalıdır. Rivayete göre, kokina çiçeğinin yaprakları ve kırmızı meyveleri bir yıl boyunca solmaz ya da çürümezse, çiçeğin sahibinin bir yıl içinde ev sahibi olacağına inanılır. Bu nedenle kokina çiçeği, ev sahibi olma arzusunu taşıyanların tercih ettiği bir semboldür.
Kokina, aydınlık ve havadar ortamları seven bir bitkidir. Yeşil yapraklarının solmaması için, aldıktan 1 ay sonra, haftada 1 kez köklerini suda bekletebilirsiniz. Ancak suda bekletme süresi, 1 günü geçmemelidir.
Ruscus aculeatus, Ruscus cinsine bağlı bir bitki türüdür.
Yılbaşı çiçeği kokina mutluluk, huzur ve şans ile özdeşleşmiş bir bitkidir. Kokina çiçeği anlamı, bir sonraki yıla kadar bu çiçek çürümez veya bozulmazsa yeni bir ev alacağınıza bir işaret olarak kabul edilir. Kokina çiçeğinin evlere asılma sebebi, evlere huzur, iyi şans ve bereket getirmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri