Tohumun Ekim Zamanı: İlkbahar, Sonbahar ve yaz aylarında ekilir.
Yapmanız gereken ilk iş ekiminden önce tohumu ılık suda bir süre bekleterek ekildikten sonra çimlenme hızını arttırarak yumuşamasını sağlamaktır. Dikim yeri hazırlanır. Tohum koyulur ve 2 cm kalınlıkta toprak ile üzeri kapatılır. Oluşan fideler sağlıklı büyümesi için gübrelenmelidir.
*Tavşan Memesi Tohumu Çimlendirme İşleminde Yapılması Gerekenler: Tohumlarınızı 1 saat kadar ılık bir su içerisinde bekletiniz ve dikecek olduğunuz viyol veya toprağa 1-2 cm derinlikte ekiniz. Fazla derine ekmeniz durumunda tohumlarınız çürüyecektir. Üzerini toprakla kapatınız.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 15-20 günde çimlenir.
Kokina çiçeği bakımı, oldukça kolaydır. Kokina çiçeği vazoda suya konulur mu diye merak ediyorsanız, evet konulabilir. Ancak suyun kokina çiçeğinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde yapraklar çürüyebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Eğer bu güzel çiçeklerin solmamasını istiyorsanız Kokina çiçeği bakımına dair dikkat etmeniz gereken birkaç faktör var. Kokina çiçeği için ideal olan sıcaklık normal oda sıcaklığıdır. Çok sıcağı da çok soğuğu da sevmez. Bu şekilde çiçek rengini uzun süre boyunca solmadan koruyabilir.
Bu bitki, aralıktan şubat ayına kadar çiçeklenme dönemini yaşar. Sonrasında şubattan marta ve eylülden aralık ayına kadar kadar dinlenme evresine geçer. Diğer dönemlerde ise büyüme sürecini tamamlar. Çiçeğin çoğaltılması için en uygun zaman aralığı mayıs ve haziran aylarıdır.
Şubat ayında ekilen başlıca çiçekler; bodur mavi çan, karagözlü suzan, buz çiçeği, gayret ve bodur kolyozdur.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Toprak üzerinde 3 veya 4 santimetrelik parmak yardımı ile küçük oyuklar açın. Bu oyukların içerisine çiçek tohumlarını yerleştirin. Daha sonra ise saksının üzerini çok fazla geçmeyecek şekilde 1 veya 2 santimlik bir toprak ekleyin. Tohumu ektikten sonra ise toprağı hafif bir şekilde nemlendirin.
Aynı zamanda çiçeğinizi saksıda kokina çiçeği olarak değil başka formlarda kullanabilirsiniz. Yılbaşı kokina çiçeği de bu formlardan bir tanesidir. Rengi itibariyle de yılbaşı konseptine yakın olduğu için bu çiçeği yılbaşı gününüzde dekorasyon amacıyla tercih edebilirsiniz.
Kokina çiçeği doğada bulunan iki farklı bitkinin el işçiliği ile birleştirilmesinden oluşuyor. Bunlar, kırmızı meyveleri olan silcan adı verilen bir bitki ile tavşan memesi denilen çalı görünümlü bir başka bitkidir. Ayrı ayrı toplanan bu bitkiler dikilerek ya da bağlanarak birleştirilir ve Kokina Çiçeği ortaya çıkar.
Yunanca "kırmızı" anlamına gelen "kokino" sözcüğünden. Halk arasında "tavşan memesi" olarak anıldığını da söylemeden geçmeyelim tabii. Kokina ile ilgili en şaşırtıcı bilgiyse onun doğada aslında her zaman bildiğimiz o görüntüye sahip olmaması, yani temelde tek bir bitki olmaması.
Yılbaşı çiçeği daha düzenli nem ihtiyacına sahiptir. Bu bitkilerin saksı tabakalarında bir miktar su bırakmak ortamın nemini artırabilir. Yılbaşı çiçeğinin özel bakım ihtiyaçlarına dikkat etmek gerekir. Kırmızı tomurcuklu yemyeşil dallı olan Kokina suya konulmasında bir zarar yoktur.
Kokina çiçeğinin elde edildiği kokina ağacı genel olarak sahile yakın ve sahil şehirlerinde yetişmektedir. Doğduğu ve can bulduğu bölge Avrupa olsa da zamanla ülkemize kadar gelmiştir. İran ve Akdeniz yakınlarında yetişir.
Çim tohumları mevsim olarak genelde Nisan, Mayıs yada Eylül, Ekim aylarında ekilmelidir. Bu aylarda yapacağınız ekim işlemi diğer aylara nazaran son derece faydalı olacaktır. Yaz dönemlerinde çim ekim işlemini yapmaya kalkışmayın.
Tohum; Bitki çiçeklerinin dişi organlarının tozlanma ve döllenmesinden sonra meydana gelen, embriyo ve embriyo yedek besin maddesi bulunduran generatif üreme organına denir. Tohum çimlenmesi için su, nem ve sıcaklığın ideal seviyede olması gerekir. Aksi halde tohum uyku halinde kalır yani çimlenmez.
Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz. Tohumlar ekilmeden önce, ıslatma-kurutma uygulaması da yapılabilir.
Kimilerine göre yılbaşı çiçeğinin kişiye, eve şans getirdiğine inanılır iken, kimilerine göre ise kişiyi ev sahibi yapabilmektedir. Bunun olabilmesi için ise, kokina bitkisi yılbaşından önce alınır ve yılbaşına kadar renginde hiçbir değişim gözlenmediğin takdirde ev sahibi olunacağına dair rivayetler de bulunmaktadır.
Ülkemiz sınırları içerisinde İstanbul'da yetişen kokina çiçeği, yeni yıl yaklaşınca yeşil yaprakları arasına kırmızı bir meyvenin iplerle bağlanarak birleştirilmesiyle elde edilir. Kırmızı ve yeşilin eşsiz uyumuyla dikkat çeken kokina çiçeği, yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada yılbaşını simgeleyen bir çiçektir.
TOMURCUKLAR KIRMIZI KALMALI
Kokina çiçeği ile dilek tutma geleneği olduğunu da anlatan Düver, “Rivayet o ki eğer yılbaşında kokina çiçeği alıp dilek tutarsanız, çiçek bir yıl boyunca solmamasını sağladığınızda dileğiniz kabul olur.” Şeklinde konuştu.
KOKİNANIN UĞURU
Şans getirmesinin yanı sıra bir rivayete göre; kokina çiçeğinin yaprakları ve kırmızı meyveleri 1 yıl boyunca çürümez ya da solmaz ise çiçeğin sahibinin ev sahibi olacağına inanılıyor.
Ruscus aculeatus, Ruscus cinsine bağlı bir bitki türüdür.
Aralık ayı ortalarından itibaren ucuna Silcan (Similax excelsa) meyveleri bağlanmış olan dalları, İstanbul çiçekçilerinde Kokina (Yunanca "kırmızı") adı altında satılır. Güzel bir saksıya koyarak evinizin en güzel köşesinde konumlandırabilirsiniz. KOKİNA SULANIR MI? Su ihtiyacı köklerinden giderilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri