Piromani (kasıtlı olarak yangın çıkarma) ve kleptomani (çalma) dürtü kontrol bozukluklarının en çok bilinen türleridir. Aralıklı patlayıcı bozukluk, trikotilomani (saçınızı yolma isteği), davranış problemleri, karşıt olma-karşı gelme problemleri ve tanımlanmamış dürtü kontrol bozukluğu diğer türlerine birkaç örnektir.
Çocuğunuzun dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik semptomları DEHB'ye bağlı olsun ya da olmasın, tedavi edilmezse birçok soruna neden olabilir. Odaklanamayan ve kendilerini kontrol edemeyen çocuklar okulda zorlanabilir, sık sık başını belaya sokabilir ve başkalarıyla geçinmekte veya arkadaş edinmekte zorlanabilir.
Çocuklarda gözlemlenen tipik dürtüsel davranış problemleri sabırsızlık, sırada beklemede güçlük çekme, yönergeleri uygulamada problem yaşama olarak sıralanabilir. Bu çocuklar fevri ve cesur hareketler sergilemekten kaçınmazlar ve sınır tanımada zorluk çekerler. Kuralları sevmezler, otoriteye karşı gelirler.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerinden biri olan dürtüsellik; temel anlamda kişinin davranışlarına limit koymada problem yaşamasıdır. Dürtüsel olan kişiler isteklerini gerçekleştirmek konusunda sabırsızdırlar. Sonucu düşünmeden hareket ederler.
İlgili 30 soru bulundu
DÜRTÜSELLİK BELİRTİLERİ
Sonunu düşünmeden hareket etme. Fevri davranışlar sergilerler, içinden geldiği gibi davranır aklına eseni yapar. Tahrik ve kışkırtmaya müsaittirler. Tehlikeli işlere düşünmeden atlarlar.
Dürtüsellik “sonunu düşünmeden eyleme geçme” olarak tanımlanır. Bu çocuklar sabırsızdırlar, sıralarını beklemekte güçlük çekerler. Disipline uymaz, kuralları uygulamaz, kurallara ve otoriteye karşı gelirler. Kendi kafalarına göre hareket etmeyi yeğlerler.
Dürtüsellik neden sonuç ilişkisini düşünmeden harekete geçmektir. İnsan doğada prematüre doğan tek canlıdır. Beyin gelişimi anne karnında başlar ve 24 yaşa kadar tamamlanır. Dürtülerimizi kontrol edebilmek bizim insan olmamızın ilk aşamasıdır.
Dürtüsellik kaç yaşında belli olur? Dürtüsel kontrol bozukluğu belirtileri ve semptomları genellikle 6 ay veya 12 ay boyunca belirgin bir şekilde kendini gösterir. Dürtüsellik, benlik gelişimi döneminde 2,5 yaşlarında başlar. Çocuklarda dürtü kontrol bozukluğu genelde 4-5 yaşlarında fark edilebilir.
Omega 3'ü unutmayın!
Ton balığı, somon, ceviz ve zeytin gibi Omega 3 açısından zengin besinler de günlük diyetinizde bulunması gereken besinler arasında. Omega 3'ün dürtüsellik, hiperaktivite ve konsantrasyon sorunlarını azaltan kanıtlanmış faydaları bulunuyor.
Dürtü kontrol bozukluğu çoğu zaman her ne kadar kontrol edilemez görünse de tedavisi mümkündür.
Beyindeki kimyasalların eksikliğine ek olarak, çeşitli çevresel ya da ailevi faktörler nedeniyle de dürtüsellik ortaya çıkabilmektedir. Buna ek olarak, çocukluk döneminde kişiye hiç limit konulmaması ve çocuğun da buna göre çeşitli davranışları keyfi şekilde yapmaya alışması da dürtüselliği tetikleyebilir.
Yetişkinlerde Dürtüsellik
Bu davranış ve tutumlar psikolojik alt nedenlere dayanabilir. Doğuştan gelen faktörler dürtüselliği tetikleyebildiği gibi çevresel faktörlerde buna neden olabilir.
Kişinin kendisine yada başkasına zararlı olabilecek dürtülerine engel olamaması ve eylemi gerçekleştirdiği sırada da haz duygusu hissetmesi ile karakterize hastalıklardır. 1-Kendileri yada başkaları için zarar verici bazı eylemleri yapmak konusundaki dürtü yada tahriklere direnemezler.
Stres Yönetimi: Stres, dürtüsel davranışların tetikleyicisi olabilir. Stres yönetimi teknikleri, rahatlama egzersizleri, spor yapma, meditasyon veya yoga gibi aktiviteleri içerebilir. Düşünce Kontrolü: Dürtülerinizi daha iyi kontrol etmek için düşünce kontrolü yapmayı deneyebilirsiniz.
Tedavi: Bağımlılık tedavileri temelinde tedavi yaklaşımları, ortamdan uzaklaştırmak , psikoterapi( içgörü yönelimli ve davranışçı), grup terapileri, eşlik eden durumların tedavisi için uygun ilaç kullanımı ( SSRI,lityum, , pimozid, buspiron, klomipramin ..)
Kişi, dürtüsünü kontrol edemez ve birçok kişi ile seks yapar. Bu duruma, erkeklerde “satiriasis”, kadınlarda “nemfomani” adı verilmektedir. Seks bağımlısı olan kişi, sürekli olarak cinsellik düşünür, kolay cinsel ilişkiye girer, cinsel davranışlarda seçici değildir.
Dürtü, içgüdülerin topluluğa ve kişiye özgü davranışlara dönüşen türevleridir. Dürtüler, benliğin devreye girmesiyle farklılaşırlar ve kişisel geçmişin izlerini taşırlar. Bu nedenlerle özneldirler ve kişisel tavırları belirlerler.
Dürtü kontrol bozuklukları, ilaç tedavisi ve psikoterapinin aynı anda uygulanması ile tedavi edilebilir. Tedavi sürecinde hastalar çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Dürtü kontrol bozukluklarının tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemlerinden bir tanesi bilişsel davranışçı terapidir.
Çocuk ona verilen görevlerde dikkat eksikliği sonucu zorluk yaşar. Düşünmeden dürtüsel olarak hareket etmesi, olumsuz sonuç verme potansiyeline sahip aceleci davranışlara işaret eder. Hiperaktivite, aşırı motor aktiviteyi içerir. Çocuklar, özellikle daha küçük olanlar, istendiğinde hareketsiz oturmakta zorlanabilirler.
Yetişkinlerde dikkat eksikliği belirtileri arasında dikkatin çabuk dağılması, unutkanlık, organizasyon güçlükleri, görevleri tamamlamada zorluk, sürekli ertelemeler ve dikkatsiz hatalar yapma eğilimi bulunabilir.
Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) dikkat, dürtü kontrolü ve hiperaktivite problemleri ile karakterize nörolojik temelli bir tablo olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Bora Telaferli, belirtilerin çocukluk çağında gelişse de, sorunun ergenlik ve yetişkinlik dönemine dek sürebildiğini söylüyor.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
mantıklı ya da uyumsal olup olmadığına bakmaksızın, sonuçları göz önüne alınmadan, düşünülmeden yapılan, sağduyudan uzak davranış. Alan Adı: Kişilik Psikolojisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri