Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi ya da cerrahi prosedürler uygulanır. Tedavi sonrası bazı kişilerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Bazı bireylerde ise bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle tekrarlama olasılığı vardır.
Siğil Kökü Çıkarma
Bir siğil kökünü çıkarmak için bir doktor veya dermatolog, kriyoterapi, elektrocerrahi veya cerrahi eksizyon dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanabilir. Kriyoterapi, siğilin ve kökün sıvı nitrojenle dondurulmasını içerirken elektrocerrahi, siğil ve kökü yakmak için elektrik akımı kullanır.
Siğiller tedavi edilmezse ne olur? Siğiller tedavi edilmezse zaman geçtikçe bir yerde oluşan siğil vücudun diğer yerlerinde de olabilir. Kişi kendinde olan siğilin başkasına bulaşma riskini arttırabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
10) Elma Sirkesi
Her uygulamada 5 dakika kadar pamuğun doku üzerine kalmasına özen gösterin. 10 gün boyunca düzenli şekilde uyguladığınızda, cildinizi yoran siğillerden kurtulabilirsiniz.
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir. HPV virüsü temas yoluyla bulaşabilen bir virüstür.
İlgili 30 soru bulundu
Yoğun stres, sıkı diyet, düzensiz beslenme, aşırı çalışma ve yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyerek siğillerin yayılmasında kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Deride bulunan yaralar, çizikler ve tırnak yeme alışkanlığı, deri bütünlüğünü bozarak, virüsün içeriye girmesini kolaylaştırır.
Kadın ve erkeklerde en sık rastlanan ve vücutta sadece siğil lezyonları oluşturan HPV 6 ve 11 tipleri kansere neden olmamaktadır. Ancak siğiller HPV 16 ve 18 tipleri sonucunda oluşuyor ise tedavi edilmediği takdirde anal kansere yol açabilir.
Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi ya da cerrahi prosedürler uygulanır. Tedavi sonrası bazı kişilerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Bazı bireylerde ise bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle tekrarlama olasılığı vardır.
Siğiller genel olarak iyi huylu olduğu için tehlikeli sınıfında yer almaz. Ancak bazı durumlarda belirli bölgelerde çıkanlara dikkat etmekte fayda vardır. Bunun için mutlaka cilt hastalıkları doktoruna görünmek ve gerekli tetkikleri yapmakta fayda var. Bu konuyu atlamamanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Elma sirkesi, bu küçük kabarcıklardan kurutmak için idealdir. Tek yapmanız gereken küçük bir sargı bezi almak ve üzerine üç damla elma sirkesi dökmek. Sargı bezini siğilin üzerine koyun ve sarımsak tedavisinde olduğu gibi bence boyunca etki etmesini bekleyin.
Devlet Hastanesinde Siğil Tedavisi
Bu noktada randevu ile devlet hastanesinden siğil tedavisi desteği sağlayarak, siğil sorunundan kurtulabilirsiniz. Devlet hastanelerindeki yoğunluktan dolayı siğil tedavisi konusunda özel sağlık kuruluşlarından da yardım alabilirsiniz.
Siğil tedavisinde ortaya çıkan lezyonlar yok edilir fakat tekrarlayabilir. Tedavi yapıldıktan sonraki 6 aylık süreç içinde hasta sürekli kontrole gelmelidir. Yeni çıkan siğiller gözlenmeli ve gerekli müdahalenin yapılması gerekir. 6 ay boyunca herhangi bir yeni siğil çıkmaması halinde sorun çözülmüş kabul edilir.
HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır. Ayrıca ağızdan alınan hiçbir ilacın etkisi yoktur. Hastalar vitamin takviyeleri ile bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler ancak virüsün vücuttan atılması ancak bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve ortadan kaldırması ile mümkündür.
Bu bir bisturi ile kaldırılınca, verrukanm özelliği olan beyaz ya da kahverengimsi, yumuşak bir doku ortaya çıkar. (Buna halk arasında siğilin kökü denmektedir.) Etken sıklıkla tip 1 ve 2 virüslerdir.
Siğilleri Koparmak ve Kanatmak Doğru Değil
Siğilin yayıldığı bölge, sayısı, büyüklüğü ve derinliği göz önünde tutularak sürme ilaçlarla, dondurma (kriyoterapi) veya elektrikle yakma (koterizasyon) yöntemiyle en kısa zamanda tedavi edilir. Siğillerin viral kökenli olması nedeniyle tekrar çıkma ihtimali her zaman vardır.
Siğil yakma işlemi (elektrokoterizasyon) yaklaşık olarak 5 ila 20 dakika arasında tamamlanır.
Genellikle HPV virüsü sıklıkla genel olarak bakarsanız tüm HPV tiplerine; bir yıl içinde %70, iki yıl içinde %85-90, ve 3 yıla doğru da %98 oranında kesinlikle vücuttan atılacaktır.
HPV ne zaman kanser yapar sorusu sık olarak sorulmaktadır . HPV bulaştıktan sonra kanserleşme hemen olmaz 5-15 yıl arasında bir vakit alır.
Belirtiler zamanla çoğalır ve büyürler. Genellikle kaşıntı yapmazlar ancak bazen yapabilir.
İmikimode (Imiquimode) ise 2003 yılından bu yana ülkemizde de bulunan saşe-krem formunda, ülkemizde ve yurt dışında "Aldara % 5 krem" adıyla piyasalardadır. %5 lik İmikimod (Aldara krem), yalnızca siğilin üzerine sürülerek o bölgedeki hücresel tip bağışıklığı arttırarak etki eden bir kimyasaldır.
Siğil çakmakla yakılır mı
Siğiller kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ciltte siğil oluşumu fark edildiğinde evde tedaviler yerine bir uzmana başvurulmalıdır. Siğillerin çakmakla yakılması gibi yöntemlerle evde tedavi edilmesi son derece yanlıştır.
Genital siğil yakıldıktan sonra tekrarlar mı
Genital siğillere Hpv neden olmaktadır. Bu nedenle genital siğillerin yakılmasının ardından siğiller tekrarlayabilir.
VERRUTOL, deriye dışarıdan uygulanan bir üründür. Siğil ilaçları olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir. Etkin madde olarak; 1 gramında, 5 mg 5-Florourasil ve 100 mg salisilik asit içermektedir. VERRUTOL; 15 g çözelti içeren, kendinden fırçalı kapakla kapatılmış amber rengi cam şişede kullanıma sunulmaktadır.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri