Yiyecekler arasında kokoreç kadar besleyici olan tek şey karaciğerdir. Kokoreçin zararları ilk olarak temizliğine ve baharatlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Kokoreçi tüketecek kişinin herhangi bir sağlık problemi bulunuyorsa yağ oranı yüksek bir gıda olduğu için problem oluşturabilir.
Kokoreçin Zararları Nelerdir? Kokoreç faydalı olduğu gibi, aşırı tüketildiği takdirde zararlı hale gelir. Hijyenik koşullarda yapılmadığı takdirde bağırsak enfeksiyonlarına hatta zehirlenmelere bile sebep olabilir.
Kokoreç hayvan bağırsağından yapılma, çok faydalı içerikleri olan, bol kollajen ve vitamin kaynağı Anadolu'ya özgü yemeklerimizden biridir. İçeriğindeki kas ve bağ dokusu eklem ağrılarına iyi gelen, kadınlarda kırışıklık önleyici estetik girişimler ve mezoterapide kullanılan bazı vitamin ve mineraller bulunur.
Kokorecin Besin Değeri;
Kokoreç, protein, A vitamini, demir, folik asit, fosfor, potasyum açısından zengindir ancak aynı zamanda kolesterol, doymuş yağ ve sodyum açısından da zengindir. Bu nedenle kolesterolü yüksek bireylerin kontrollü şekilde tüketmeleri gerekmektedir.
KOKOREÇ MUTLULUK KAYNAĞI
Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin, vücuda canlılık, zindelik ve pozitif bakış açısı katar. Bağırsak ve beyin en önemli serotonin kaynağıdır. Kokoreç bütün alerjilere etki edecek kadar fayda sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
Cevap: Eti yenen bir hayvanın bağırsağı ve işkembesi yenmesi caiz olmayan kısımlar içinde değildir. Fakat bu kısımların temizliği güzel yapılmazsa yemek caiz olmaz. Dolayısıyla kokoreç temiz ve güvenilir yerlerden yenilmelidir.
Kokoreç pek çok kişi tarafından sevilen lezzetlerden bir tanesidir. İçerisinde bulunan baharatı ile kokoreç bağımlılık yaratmaya devam ediyor.
Bağırsak içeriğinin mikroflorası nedeni ile yetersiz hijyen koşullarında hazırlanmış kokoreç tüketiminde gıda zehirlenmesi vakaları ile karşılaşılma olasılığı yüksektir. Yetersiz ya da fazla pişirme ise uzun vadede gözlemlenebilecek çeşitli hasarlar meydana getirebilir.
Kokoreç yapımında kullanılan bağırsaklar büyükbaş veya küçükbaş hayvanlara ait olabilmekle birlikte lezzet açısından süt kuzusundan elde edilen bağırsağın kullanımı tercih edilir. Öncelikle bağırsaklar içten ve dıştan temizlenir. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılır.
Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılır. Uzunca bir şişe bumbarlar geçirilerek başlanır. Daha sonra ince bağırsaklar şişin etrafına defalarca dolanır. Ara ara ince yağ tabakaları yerleştirilir.
Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir. Ancak eti yenen hayvanların da olsa, akıp çıkan kanı, erkeklik âleti ve yumurtaları (husyeler), dişilik âleti, et içinde toparlak guddeler, idrar torbası (mesane) ve öd kesesi yenilmez.
Yavuz Dizdar, kokorecin ciddi serotonin kaynağı olduğunu ve mutluluk verdiğini söyledi. Serotonin hormonunun insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi verdiğini, eksikliğinde ise depresyona yol açtığını belirten Dr. Dizdar, "Bağırsak ve beyin en büyük serotonin kaynağıdır.
Kokoreç ne kadar sıklıkla tüketilmeli? Haftada 2-3 kez kokoreç yemek bağırsaklar için yeterli florayı sağlar. İç yağlı kısmını ve ekmeğin içini aldırırsanız her gün bile tükebilirsiniz. Çocuklar da kokoreçi rahatlıkla tüketebilir.
Bağırsaklarda meydana gelen bozulmaları kokoreçle düzeltme şansınız da mümkün. Flora bozukluklarıyla ortaya çıkan otizm, romatizma ve alerjiler gibi hastalıklara da iyi gelen sizlere yardımcı olan severek tüketebileceğiniz bir besindir.
Farklı şekillerle yapılan kokoreç, İzmir'de sadece baharat atılarak tüketilir. Sakatatın içerisinde yer alan A, B12, B1 ve B2 vitaminleri sizlere sağlık sunuyor. Kokoreç hazırlanırken temizliğinin çok iyi yapılması gerekiyor.
Kesinlikle sağlıklıdır. Daha önce de sık sık söz ettik, bizim beslenmemiz aslında bağırsakların, özellikle de kalın bağırsakların beslenmesi anlamına gelir.
sadece kokoreç değil, bütün sakatat ürünlerde son yıllarda inanılmaz bir fiyat artışı var. bunun nedeni bu ürünlerin yalnızca hayvan kesilerek elde edilebilmesi, ithal girdisi olmayan ürünler bunlar.
Kokoreç Kelimesinin Kökeni
Kokoreç kelimesi kökenine bakılınca Yunanca kokorotsi sözcüğünden ürediği görülebiliyor. Ayrıca benzer Arnavutçada kokerroz ya da Ulahça kukuretsu kelimelerinin de yakınlık taşıdığı biliniyor. Bu kelimelerin ortak noktasının mısır koçanı olması ise ayrıca ilgi çekici bir konu.
İlk olarak İzmir'de tüketildiği söylenen Kokoreç zaman içerisinde tüm ülke geneline yayılmıştır. Bunun nedeni içerisinde çeşitli ve doğal baharatlar yer alması olarak bilinir. Özellikle kekik ve acı kırmızı pul biberin kokorecin olmazsa olmazları arasında olduğu söylenir.
Kuzunun mumbar adı verilen kalın bağırsağı ve ince bağırsağının çeşitli baharatlarla közde buluşması, kokoreç nasıl yapılır kısmını aktarmaktadır. Lezzetli bir kokoreç için karşınıza çıkan diğer bağırsaklardan ziyade kuzu bağırsağının tercih edilmesi önerilmektedir.
İstanbul ve Ankara'da yapılan kokoreçlere göre daha az yağlı ve domates, biber gibi sebzelerin koyulmadığı İzmir kokoreci, kuzu bağırsağı ve mumbardan yapılıyor. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, "Kokorecin özellikle 0-3 yaş bebeklerde ve çocuklarda çok fazla tüketilmesi önerilmez.
kokoreç kokusu olarak bilinmekle beraber aslen kuyruk yağı kokusudur. kokunun cezbediciliğinden ötürü, uyduruk kokoreççiler, kokorecin arasına bol bol koyarak, pişerken kokmasını ve çevredeki insanları cezbetmesini sağlarlar.
Kokoreç yanında tercih edilen içecekler de kilo alımını tetikler. Yarım ekmek kokoreç ortalama 430 kalori içermektedir ve bu rakam bir öğün için oldukça yüksektir. Kokoreç tüketimini dönem dönem yaparak kilo alımına engel olabilirsiniz.
Bu kelimenin kokoreç mi, kokariç mi, kokareç mi olarak yazıldığı sosyal medya başta olmak üzere birçok TV programında tartışma konusu haline geldi. Bu kelimenin doğru kullanımı kokoreç şeklinde olmalıdır.
Kokoreç, kuzu bağırsağının şiş üzerine sarılması ve tercihen kömür ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan seneler boyu vazgeçemediğimiz sokak lezzetidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri