Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Cevap: Eti yenen bir hayvanın bağırsağı ve işkembesi yenmesi caiz olmayan kısımlar içinde değildir. Fakat bu kısımların temizliği güzel yapılmazsa yemek caiz olmaz. Dolayısıyla kokoreç temiz ve güvenilir yerlerden yenilmelidir.
Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir. Hanefi bir insan midye yemek için Şafii mezhebine geçebilir mi? Midye yemek Hanefi mezhebine göre caiz değildir.
Bu konuda, Hanifi mezhebi; midyeyi haram olarak kabul etmektedir. Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır.
Eti yenen hayvanların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak) gibi sakatatlarının temizlenerek yenmesi caizdir.
İlgili 37 soru bulundu
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyeleri (yumurtaları) dışındaki yerler yenebilir.
Kokoreç, Anadolu ve Balkanlarda, koyunun ince bağırsağından ve mumbardan yapılan, şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir çeşit yemek.
Kokoreçin Zararları Nelerdir? Kokoreç faydalı olduğu gibi, aşırı tüketildiği takdirde zararlı hale gelir. Hijyenik koşullarda yapılmadığı takdirde bağırsak enfeksiyonlarına hatta zehirlenmelere bile sebep olabilir. Bu yüzden güvenilir yerlerden yemeniz, daha sağlıklı olacaktır.
Eti yenen hayvanların, şartınca temizlenmiş şırdan, işkembe ve mumbarlarını yemek caizdir.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Çiğ et, çiğ köfte, çiğ pastırma gibi şeylerin haram olduğuna dair herhangi bir delil bulunmamaktadır. Bunlar pis de değildir. O halde bunları çiğ de, tam pişmemiş de yemek caizdir.
CEVAP: Roka; turpgillerden, yaprakları salata gibi yenen, sebze olarak bahçelerde yetiştirilen, kokulu bir bitkidir. Bu bitkinin yenmesi helaldir.
TÜRKİYE'nin Avrupa Birliğine (AB) uyum sürecinde yasaklanması öngörülen kokoreç, Aydın'da İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla yasaklandı. Kurul, bağırsağın sadece tıbbi malzeme üretilen bir organ olduğunu, kokoreçin dünya literatüründe gıda maddesi olarak kabul edilmediğini belirtip yasaklanmasına karar verdi.
Kokoreç pek çok kişi tarafından sevilen lezzetlerden bir tanesidir. İçerisinde bulunan baharatı ile kokoreç bağımlılık yaratmaya devam ediyor.
İstanbul ve Ankara'da yapılan kokoreçlere göre daha az yağlı ve domates, biber gibi sebzelerin koyulmadığı İzmir kokoreci, kuzu bağırsağı ve mumbardan yapılıyor. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, "Kokorecin özellikle 0-3 yaş bebeklerde ve çocuklarda çok fazla tüketilmesi önerilmez.
Kokoreç yiyecekseniz tavsiyem kuzu olur. Dana kokorecini genelde kuzu diye satıyorlar.
İlk olarak İzmir'de tüketildiği söylenen Kokoreç zaman içerisinde tüm ülke geneline yayılmıştır. Bunun nedeni içerisinde çeşitli ve doğal baharatlar yer alması olarak bilinir. Özellikle kekik ve acı kırmızı pul biberin kokorecin olmazsa olmazları arasında olduğu söylenir.
sadece kokoreç değil, bütün sakatat ürünlerde son yıllarda inanılmaz bir fiyat artışı var. bunun nedeni bu ürünlerin yalnızca hayvan kesilerek elde edilebilmesi, ithal girdisi olmayan ürünler bunlar.
Kokoreç Kelimesinin Kökeni
Kokoreç kelimesi kökenine bakılınca Yunanca kokorotsi sözcüğünden ürediği görülebiliyor. Ayrıca benzer Arnavutçada kokerroz ya da Ulahça kukuretsu kelimelerinin de yakınlık taşıdığı biliniyor. Bu kelimelerin ortak noktasının mısır koçanı olması ise ayrıca ilgi çekici bir konu.
Domuzdan başka olarak boğazlanıp kanları akıtılan bütün hayvanların deri, ciğer, yürek, dalak ve damarları ile etleri arasında kalıp akmayan kanları temizdir. Buna göre kemiklerde bulunan ilikleri yemek de caizdir.
Kuzunun kesilmesinden önce 1 yaşını doldurmuş olması tavsiye edilmekte, yahut 1 yaşında değilse de misâl (8 aylıktır ama 1 yaşında gibi sağlıklı olgunlaşmıştır) bu durumda da 6 aydan aşağı düşmemek kaydı ile kesmekte yemekte caizdir.
Yüksek doymuş ve kolesterol içeriğinden dolayı sakatat ürünlerinin tüketilmesi kalp ve damar hastalıklarını tetikleyebilir. Bu nedenle hipertansiyon, damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği gibi hastalıkları bulunan bireyler sakatat tüketmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri