Koku Duyusu Sağ ve sol burun boşluğu içerisinde yerleşmiş olan koku koku alanlarının her birinde hava içerisindeki koku molekülleri burunda bulunan koku alanına ulaştıktan sonra, bu bölgedeki epitel içerisinde çözünür ve "Koku Reseptör Hücresi" ile etkileşime girer.
Burun, koku alma- mızı sağlayan duyu organımızdır .
Koku, burun içinde bulunan koku reseptörleri tarafından algılanır. Tat alma ise dil yüzeyinde bulunan tat tomurcukları aracılığıyla gerçekleşir. İlk bakışta bağımsız gibi görünen bu iki duyu aslında birbirini etkiler. Koku, yiyecekleri tadarken algıladığımız lezzetleri önemli ölçüde etkiler.
TEMPORAL LOB: Şakakların arkasında yer alan loblardır. Koku ve işitme ile ilgili merkezler bulunur. Yeni bilgilerin düzenlenmesi ve kısa dönemli hafıza ile ilgilidir. Sağ temporal lob özellikle resimlere ve yüzlere ait hafıza, sol temporal lob ise kelimeler ve isimlere ait hafıza ile ilgilidir.
KOKU DUYUSU
*Burun, koku ve solunum organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. İç kısımda ise yutağa bağlanır. *Burun boşluğunun üst tarafındaki mukozada, olfaktör reseptörler içeren regio olfactoria koku duyusunun alınmasını sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
Koku, koku alma duyusuyla hissedilen, genelde çok küçük konsantrasyonlarda havada çözülmüş olarak bulunan kimyasal maddelerden her biridir. Fragrens ve aroma terimleri genelde kozmetik ve gıda endüstrisi tarafından hoş kokuları anlatmak için kullanılır. Kokular algılamaya göre pis ve hoş kokular olarak ayrılabilir.
Koku duyusu çevremizi algılamammızı sağlayan 5 duyumuzdan biridir. Koku duyusu insanın diğer insanlarla, kendisiyle, doğadaki diğer canlılarla ve cansız ortamlarla temel ilişkilerini düzenleyen araçlardandır.
Koku Duyusu
Koku alma, burundan ve ağızdan alınan havanın içinde taşınan "Koku Molekülleri"nin, burnun yaklaşık 7 cm gerisinde, üst konka ve burun kemiği etrafında bulunan, yaklaşık 1 cm2 lik "Koku Alanı"na ulaşması ile başlar.
Koku (koku siniri) hücreleri, etrafımızdaki kokular tarafından uyarılır. Bu koku hücreleri, burun boşluğunun üstünde burnun içini kaplayan epitel doku üzerinde yer almaktadır. Tat (tat sinir) hücreleri, ağız ve boğazın tat tomurcukları içinde bulunur ve tükürükle karışmış yiyecek ve içeceklere tepki verir.
Koku, her burun deliğinde 2.5 cm2 lik bir alan kaplayan olfaktor membran tarafından algılanır.
Koku alma bozukluğunun en sık üç nedeni sırasıyla; üst solunum yolu viral enfeksiyonları sonrasında gerçekleşen koku duyusu kaybı, burun eti büyümesi, burun eğriliği, sinüzit ve tümör gibi burun içi hastalıklar ve kafa travmalarıdır. Bu üç durum koku alma bozukluğunun yüzde 70'ini oluşturur.
Burnumuz, durmadan çalışan inanılmaz bir duyu organıdır. Burun boşluğunu kaplayan ve doğrudan beynin limbik sistemine bağlı olan koku alma reseptörleri olarak bilinen küçük koku dedektörlerine ev sahipliği yapar. Bir aroma burnumuza girdiğinde, alıcıları ve beynin koku alma sistemini uyarır.
Koku alma bozukluğu tedavisinde A vitamini desteği sıklıkla kullanılmaktadır. Bozukluğun sebebine bağlı olarak kullanılacak ilaçlar değişiklik göstermektedir. İlaç tedavisiyle sonuç alınamayan durumlarda cerrahi tedavi ile koku alanı önündeki engel ortadan kaldırılarak sorun çözülür.
Olfaktör sinir (Latince: nervus olfactorius; CN I olarak kısaltılır) kraniyel sinirlerden birincisi olarak kabul edilen sinir. Özel visseral afferent bir duyu olan koku duyusunu burundan alıp koku korteksine (rhinencephalon) taşır.
Olfaktör reseptörler olfaktor reseptör nöronlarının hücre zarında bulunan ve koku moleküllerinin tespitinden sorumlu reseptörlerdir.
Koku alma duyusu ise talamusa uğramadan doğrudan koku alma soğanına gider. Talamusta duraklamanın diğer duyular açısından nasıl bir işlev gördüğünü bilmiyoruz; ama diğerlerinin oluşturduğu sinyallerin beyindeki işlem merkezinden “daha uzakta” olduğunu söyleyebiliriz.
Olfaktör Bulbus olarak da adlandırılan Koku soğancığı beynin ön bölümünde, koku bölgesinin ve kafatasını oluşturan kemiğin hemen üzerinde yer alır. İki koku bölgesine karşılık iki de koku soğancığı bulunur; her birinin büyüklüğü bir bezelye tanesi kadardır.
Koku (koku siniri) hücreleri, etrafımızdaki kokular tarafından uyarılır. Bu koku hücreleri, burun boşluğunun üstünde burnun içini kaplayan epitel doku üzerinde yer almaktadır.
Bu kokular keskin, çürük, nane, misk, çiçek , kafur , eter olarak adlandırılmaktadır.
Koku ve duygular
Arzular, dinginlik, huzur, neşe, enerji, güç, canlılık, gevşeme… Her kokunun ruh haline bir etkisi vardır ve bu yönden bakıldığında parfüm bir kişisel bakım malzemesinin ötesidir.
Burun kökünde bu molekülleri algılan sinir hücreleri vardır, bunlara olfaktör sinir denir. Tabi bu sinir hücrelerinde de reseptörler (alıcılar) bulunur. Reseptörler aynı bir anahtar kilit benzetmesinde olduğu gibi koku molekülüyle bağlanırlar. Olfaktör sinir üzerinde oluşan sinyaller koku merkezine taşınırlar.
Burnun üst 1/3 kısmında koku alma reseptörleriyle donatılmış bir merkez bulunmaktadır. Bu merkezde bulunan sinir uçlarına gelen koku molekülleri enzimatik reaksiyonlarla çözülmektedir. Sinir uçları kokuyu algılayarak aktive olup elektriksel uyarıyla beyne yönlendirmektedir.
Koku ve Tad duyuları, bize yararlı ve zararlı olan gıdalar arasında ayırım yapmamızı sağlar. Hayvanlarda koku duyusu, çevrede diğer hayvanların bulunup bulunmadıklarını anlama ve hatta hayvanlar arasında bireysel ayırım yapabilme yeteneğini sağlar.
Bozulmuş koku alma duyusuna hiposmi, kötü tat alma duyusuna ise hipogezi denir. Koku ve tat kaybı sadece yemekten zevk alamama değil aynı zamanda bozulmuş yemekleri tüketme, kimyasal ya da duman gibi kokuları fark edememe gibi durumlara da neden olur.
Kokuların vadettikleri…
Limon, portakal, mandalina gibi turunçgil kokuları: Rahatlatıcı etkiye sahiptirler, sinirleri yatıştırır, gevşemenize yardımcı olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri