Topraklama ölçümünün yapılması, bu tarzdaki olaylarda yaşanan temasın geriliminin düzenini sağlayarak oluşabilecek hatalı elektrik akımına sınır getirmektedir. Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir.
Örnek olarak topraklama hattının kullanılmadığı bir cihazda kaçak akım oluşması durumunda, bu kaçak akım cihaz gövdesi üzerinden devreyi toprağa temas etmeden tamamlayacak ve röle atmayacaktır. Cihaza bir insanın dokunmasıyla kaçak akım, insan üzerinden devreyi tamamlayarak toprağa akacak ve röle atacaktır.
Toprak kaçak akım röleleri, elektrik devrelerinde meydana gelen toprak kaçaklarına karşı koruma sağlamak amacıyla kullanılan cihazlardır. Elektrik çarpması ve yangın gibi tehlikeli durumların önlenmesine yardımcı olan bu röleler koruma sisteminde oldukça önemli bir yere sahip sahiptir.
sigorta bağlı olduğu fazdan geçen akıma göre attığı için topraklama ile alakası yoktur.
Tüm üç fazı ve nötr kablosunu kaçak akım rölesinin girişine bağlayın. Her fazın çıkışına bir aşırı akım devre kesici bağlanır. Diğer taraftan çıkıştaki nötr kablosu baraya bağlanır. Bu bağlantı için RCD'nin üzerinden geçebilecek maksimum akıma (RCD'nin anma akımı) dikkat edin.
İlgili 39 soru bulundu
Kaçak akım rölesi, elektrik çarpmaları ve yangın riskini azaltmak için tasarlanmış bir cihazdır. Ters bağlantı, bu tür riskleri artırabilir. Ayrıca cihaz arızası meydana gelebilir. Ters bağlantı, kaçak akım rölesine zarar verebilir ve cihazın arızalanmasına neden olabilir.
Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir. Standart: Kaçak akım rölesinin üretildiği standardı göste- rir.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Kaçak akım rölesi nötr olmadan çalışır mı sorusunun cevabı evet çalışır demek olacaktır.
30mA : İnsan hayatı ve elektrik çarpılmalarına karşı korumada 30mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır. 300mA : Olası izolasyon hatalarından oluşacak yangın riskleri için 300mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır.
Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Kaçak Akım Rölesi, faz ve nötr arasındaki farkın önceden belirlenmiş olan mertebeye geldiğinde devreyi kesmeyi sağlar. Başka bir ifade ile kaçak akım rölesi; faz ve nötr arasında dengesizlik yani fark oluştuğu zaman devreyi açma görevini gören anahtardır. Bir elektrik devresinde akım fazdan girip, nötrden çıkacaktır.
Yalıtım normalde direnç açısından yüksek olduğundan, hasar veya eskimeden etkilenebilir. Daha düşük direnç nedeniyle bir miktar kaçak akım akabilir, önemli ölçüde daha uzun iletkenler daha yüksek kapasitansa sahiptir. Bu da daha fazla kaçak akım röleleri atmasına neden olur.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Topraklama olmazsa ne olur, topraklama olmadığında, canlılarda elektrik çarpması ve yangın olaylarının meydana gelmesi yaşanabilecektir. İnsanların can güvenliğini ve kullanılan cihazların kullanım ömürlerini uzatmak için topraklama büyük önem taşımaktadır.
Akım Korumalı Prizlerin Özellikleri
Eğer fazla akımın gönderileceği bir toprak yoksa, akım korumalı prizlerin etkin çalışması maalesef beklenemez. Yani “Evde topraklama yok akım koruyucu priz almak işe yarar mı?”sorusunun cevabı: “Etkili bir performans alamazsınız.” olacaktır.
Topraklamanın eksik veya yapılmadığı binalar için cezai işlem uygulanacağı iş güvenliği tüzüğünce belirlenmiştir. İş güvenliği tüzüğünün 270 inci ve 354. maddeleri gereği elektrik tesislerinde topraklama yapılması mutlak zorunluluk olarak gösterilmiştir.
Toprakta 2 metre civarında çukurlar kazılarak çubuklar en az birer metre ara ile yerleştirilir. Betonite ve gem tozu karşımı (direnci düşürmek için) çukurun dibinden yarım metre yüksekliğe kadar doldurulur ve üstü toprakla örtülür. Daha sonra ise kablo binadaki topraklama hattı ile birleştirilir.
Topraklı prizlerde bu iki deliğe ek olarak üst ve alt kısımlarda çıkıntılar ya da deliklerin hemen üstünde metal çubuk çıkıntısı bulunmaktadır. Topraklı prizde bulunan bu çıkıntılar binanın yakın civarında toprağa yerleştirilen topraklama kablosuna bağlanmaktadır.
Topraklama, topraklama çubukları veya topraklama kabloları kullanılarak yapılabilir. Topraklama işlemi, elektriksel cihazların veya yapıların metal kısımlarının toprağa bağlanması suretiyle yapılır. Bu sayede, cihaz veya yapı üzerindeki yüksek voltaj veya akım topraklama kablosu üzerinden toprağa boşaltılır.
Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir.
A ve AC Tipi Kaçak Akım Röleleri
EC/ EN 61008 ve IEC/ EN 610091 standartları ile uyumlu olan AC tipi veya A tipi kaçak akım koruma röleleri, konut ve benzeri türü çoğu uygulamada kullanılır.
Kaçak akım rölesinin değeri, aygıtın üzerinden geçeceği akıma uygun olacak şekilde seçilmelidir. Aygıtın üzerinden geçecek olan akım değerinden düşük bir akım değerine sahip olmamalıdır. Kaçak akım rölesinin üzerinde belirtilen standart nominal akım değerleri; 25, 40, 63 ,80 ,100 ve 125 amper değerleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri