Güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınını yansıtabilen Titanyum dioksit, , hayvanlarda ve bitkilerde de bulunan bir metaldir.
Titanyum sembolü Ti olan 22 atom numaralı kimyasal bir elementtir. Mukavemeti yüksek, hafif, korozyona karşı oldukça dayanıklı ve parlak grimsi bir geçiş metalidir.
Bir metal olarak titanyum, yüksek mukavemet-ağırlık oranıyla tanınmaktadır. Oldukça sünek (özellikle oksijensiz bir ortamda), parlak, metalik beyaz renkli, düşük yoğunluklu güçlü bir metaldir. Nispeten yüksek erime noktası (1.668 °C veya 3.034 °F) onu ateşe dayanıklı bir metal olarak kullanışlı hale getirir.
Dünyada en sık kullanılan mineraldir ve nanoteknolojide kullanılan 3 ana maddeden biridir. Titanyum dioksit (TiO2)in atom yapısı değiştirilerek, istediği gibi yönetilebilen, özellikle ışığı gördüğü an, değişebilen yeni bir mineral inşa edilmiştir.
Çünkü titanyum dioksit, DNA hasarı başlatarak kansere neden olabilecek bir gıda katkı maddesi olarak değerlendiriliyor. Zaten yasağa giden süreç de maddenin genotoksik (hücre hasarı) açıdan güvenilir bulunamaması nedeniyle başladı.
İlgili 27 soru bulundu
Sadece kansere kendi içsel özellikleri ile neden olan maddeler kanserojen olarak sınıflandırılabilmektedir. Titanyum dioksit sadece belirli fiziksel durum, boyut ve miktarda toksik özellik göstermesi nedeniyle bu maddeyi karşılamamaktadır.
Yüzeyi soyulsa bile, kimyasal olarak inert titanyum yutulduğunda herhangi bir zehirli etkiye sahip olmayacaktır. Titanyum alerjisi vakası bildirilmemiştir ve titanyum zehirli olmayan bir madde olarak kabul edilir.
Evrim Ağacı'na göre, titanyum dioksit her ne kadar isim olarak tehlikeli gibi dursa da yapılan bilimsel araştırmalarda titanyum dioksit ile temasın ve solunumun insanlarda kanserojen bir etkisi olduğu bulunamamış. Bunun yanında titanyum dioksit nanoparçacıkları kanserojen etkisi dışında kanser tedavisinde kullanılıyor.
Sonuç olarak, titanyum dioksitin solunum yoluyla alınması halinde insan-harici hayvanlarda kansere veya kanser-benzeri oluşumlara sebebiyet verdiğini gösteren kanıtlar bulunmaktadır.
Titanyum dioksit kalıcı olduğundan biyolojik bakımdan parçalanmaz. Vücut sağlığı içinde oldukça zarar verici bir maddedir. Bu nedenle titanyum dioksit helal kabul edilemeyecek bir maddedir.
Ekonomik öneme sahip titanyum mineralleri rutil ( TiO2 ) ve ilmenit ( FeTiO3 ) tir. Titanyum cevheri, kayaçlardan (primer yataklar) ve plaserlerden (ikincil yataklar) elde edilmektedir.
Paslanmaz çelik ile karşılaştırıldığında titanyum vida daha iyi esnekliğe ve oksidasyon direncine sahiptir. Üst düzey ürünlerde ve tıbbi ekipmanlarda kullanılan birçok vida genellikle titanyum vidadır. Ti vida toksik olmayan özelliklere sahip olduğu için insan vücuduna zarar vermezler.
Titanyum Dioksit, unlu mamuller ve sandviç ekmeklerinden çorbalara, soslara, salata soslarına ve gıda takviyelerine kadar birçok gıdaya beyaz renk vermek için kullanılır.
Ham titanyum dioksit, titanyum tetra klorun saflaştırılması yoluyla elde edilir. Bu işlem sülfat ve klor prosesleri olarak iki türde yapılmaktadır. Ticari titanyum dioksit saf değildir, sentetik bir pigmenttir. Boya üreticilerinin satın alma bütçelerindeki en büyük gider titanyum dioksittir.
Hangi gıdalarda kullanılmaktadır? E171 olarak da bilinen titanyum dioksit şekerlemeler, sakızlar, dondurmalar, leblebi, soslar, bazı fırıncılık ve pastacılık ürünleri gibi birçok gıdada kullanılmaktadır. Ayrıca güneş kremi, diş macunu, ilaç, boya, plastik, kozmetik, vb. gıda dışı ürünlerde de kullanılmaktadır.
Titanyum Dioksit, opaklaştırıcı ajan ve renklendirici olarak kullanılır. OTC ilaç ürünlerinde, güneşten koruyucu ajan olarak TiO2 kullanılır.
Yapılan çeşitli araştırmalar da titanyum dioksitin anneden, karnındaki bebeğe geçebildiğine işaret ediyor. Titanyum dioksitin Fransa'da gıda ürünlerinde kullanımı geçen yıl yasaklanmıştı.
Renklendirici olarak bilinen titanyum dioksitin kullanımı da yasaklanırken, 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren bu katkı maddesiyle gıda üretilemeyecek.
İnsan vücudunda tespit edilebilir miktarda titanyum vardır ve günde yaklaşık 0,8 mg titanyum aldığımız tahmin edilmektedir; ancak çoğu adsorbe edilmeden, içimizden geçip vücuttan atılır. Zehirli bir metal değildir ve insan vücudu büyük dozlarda titanyumu tolere edebilir.
Titanyum Dioksit'in (E171) gıdalarda kullanımı Avrupa'da yasaklandı. Avrupa komisyonunun 18 Ocak 2022 tarihli yayını ile (L11), gıdalarda renklendirme amaçlı kullanılan Titanyum Dioksit (E 171) artık kullanılamayacak. Yasak, Avrupa Birliği üye ülkelerini kapsıyor.
Titanyum dioksite alternatif olarak sunulan kalsiyum karbonat veya pirinç nişastası gibi ürünler öncelikle dozaj anlamında ve beyazlatma performansı bakımından White Diamond® ürününün gerisinde kalıyor.
Titanyum dioksit minerallerinin kullanıldığı gıdalarda vücutta depo edilmeyip parçalanmadan vücuttan atıldığı, bu sebeple de titanyum dioksitin zararlı olmadığı belirtilir. Karşıt görüşler, nem tutma özelliğinin vücudun su dengesini bozduğu, uzun vadede vücutta biriktiği ve DNA tahribatına sebep olduğu yönündedir.
Yaklaşık üç yıldır tava olarak sadece cam. kullanıyoruz. Karatay diyeti kitabında "Yemekleri pisirirken cam, celik. veya emaye tencere, tepsi kullanılacak.
Hassas, kızarıklığa meyilli ciltler için uygun bir güneş koruyucu filtredir. Titanyum dioksit, kozmetikte koyulaştırıcı, opaklaştırıcı ve güneşten koruyucu bir bileşen olarak kullanılan bir mineraldir. Cildi UVA ve UVB ışınlarına karşı korur ve cilt hassasiyeti açısından risksiz kabul edilir.
Titanyum, bahsedilen özellikleri nedeniyle mutfaklarda da tercih edilen bir malzeme olmuştur. Sağlam yapısı, insan sağlığına zarar vermeyecek yapıda olması ve yapışmayı önleyici özelliği sayesinde üreticilerin ve kullanıcıların çatal bıçak ve kaşık seçiminde yeni trendi olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri