ACAA'nın Başkanı Stanley Fineman şöyle konuştu “Oda parfümleri ve kokulu mumlar alerjiyi tetikleyebilir ya da astım rahatsızlığı olanların sağlık durumunu kötüleştirebilir. En güvenli seçenek bu tarz kokuların emdiği ve havaya verdiği kimyasallardan uzak durmak.”
Oda kokularına benzer şekilde, kokulu mumlar, potpuriler ve tütsüler de sağlığa zarar verebilir. Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayar.
Kokulu mumlar, yapım aşamasında eklenen çeşitli yağ veya su bazlı esanslar içerirler. Bu esanslar doğrudan yakın mesafeden solunmadığı veya ağız içerisine girmediği takdirde herhangi bir zarar vermezler.
Alerjiyi tetikleyen pek çok faktör vardır ve bunları şu şekilde sıralayabiliriz; Sık sık çikolata ve kakao tüketimi. Kızartma yemekleri sık tüketmek. Kola, kahve ve diğer kafeinli içecekler.
İlgili 35 soru bulundu
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Mum yapımı için parafin, soya, jel parafin, balmumu ya da ayçiçek parafini gibi yavaş yanan maddeler gerekir. Genellikle pamuklu bir fitil, hazırlanan parafine yerleştirilerek yapay ışık kaynağı oluşturulur. Gerekli malzemeleri kullanarak evde dilediğiniz renkte ve şekilde mum yapabilirsiniz.
Kokulu mumlar, kortizolü düşürme yeteneği ile sakinleşmeye ve stres semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazı mumlar, pozitif bir ruh halini desteklemek için beyindeki serotonin ve dopamin gibi kimyasalları harekete geçiren özel çeşitli kokularla üretilmiştir.
Mumların içinde de akrolein ve formaldehit partiküleri yer alıyor. Benzen, Avrupa Birliği tarafından insanlar için kanserojen olarak sınıflandırılıyor. Formaldehitin burun ve solunum yollarında tahriş edici bir gaz olduğu biliniyor. Bu nazofarenks kanseri kökeni ve aynı zamanda lösemi nedeni olarak kabul ediliyor.
Sağlık açısından pek uygun olmadığı için günümüzde mum yapımında parafin tercih edilmiyor. Bunun yerine diğer iki seçeneği değerlendirebilirsin; soya veya bal mumu. Soya mumu parafine göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü mumlar yaratmanı sağlar. Bal mumu ise en sağlıklısıdır ve 2 kat uzun süreli kullanım imkanı sunar.
Alerji ve astım hastalığını tetikleyen bir unsur da kokulardır. Bu nedenle oda kokularının etkileri arasında solunum yollarına verdiği zarar oldukça fazla dikkat çekmektedir. Oda kokularında yer alan maddeler nefes darlığı ve öksürük gibi etkileri arttırır.
SOLUNUM YOLLARI RAHATSIZLIKLARINA NEDEN OLABİLİYOR
Pek çok mum, parafin veya balmumu gibi maddelerden yapılıyor. Bu tür mumlar yanarken, karbon monoksit, formaldehit ve benzen gibi zararlı maddeler duman ve olarak salabiliyorlar.
Koku Alerjisinin Belirtileri
Ucuz parfüm türlerine kokusunu yapay aromalar verir. Sonuç olarak bu tür parfümler aşırı kullanıldığında alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Sentetik ve kokulu aromaların sürekli olarak uygulanması sonucunda da vücut alerjik reaksiyonlar göstererek kendini korumak için tepki verir.
Tedavide sorumlu alerjen saptanırsa; hasta o alerjeni içeren materyaller hakkında bilgilendirilir ve deri ile teması engellenir. Bu başarılırsa hastalık tamamen düzelir. Egzemaların tedavisi için nemlendiriciler, kapatıcılar, kortizonlu ya da immün sistemi baskılayıcı merhemler kullanılır.
Mama ile beslenenlerde mamanın inek sütünden yapılmasından dolayı inek sütü alerjisi gelişebilmektedir. Başlıca belirtileri egzama gibi cilt belirtileri ve kanlı kaka en sık görülen belirtilerdir. Kusmalar, gaz ağrısı ve ishal de belirtiler arasında sayılabilir.
Kokulu mumların kokusunu korumak için mumu tek seferde 4 saatten fazla yakmamaya özen gösterin. Yaktıktan sonra mumu ara sıra dairesel hareketlerle çevirerek çepeçevre erimesini sağlayın. Böylece fitilin hemen altında çukur yaratan bir erimeyi engelleyebilirsiniz.
Bu etki, mumun boyutuna ve yakıldığı süreye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Gelin birlikte, hangi mum kokusu rahatlatır sorusunun yanıtına göz atalım. İyot, deniz temalı kokuların baş notasıdır. Bu koku, orman, deniz kokularının içerisinde yer alabilen doğal bir rahatlatıcıdır.
Lavanta kokulu mumlar yarattığı sakinleştirici his ile ön plana çıkmaktadır. Bu eşsiz kokulu mumlar kullanıcıları çoğunlukla stres atmak ve sakinleşmek amacıyla bu ürünü tercih etmektedirler. Aynı zamanda güçlü bir dinlendirici etkisi olan lavanta kokulu mum uykusuzluk problemi ile de mücadele etmektedir.
Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Ofiste veya evde çalışırken mum yakmak da konsantrasyonu artırıyor ve negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor.
Uzun süre kullanılmayan mumların üzerine toz yerleşmesi de siyah leke ve duman oluşmasını tetikler, bu yüzden nemli ve pamuksu yapıdaki bezlerle mum temizliğinin yapılmasında fayda olabilir.
Mum ipi yerine ne kullanabilirim? Fitil yerine kalınca bir parça pamuk iplik de kullanabilirsiniz. Ardından fitilin dik durması için yukarıda kalacak kısmını çubuğa dolayıp kavanoz üzerine yatay bir şekilde bıraktığınızda mumunuzu dökeceğiniz kabınız hazır!
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir.
Alerjik kaşıntı nedenleri; Alerjik hastalıklardan alerjik egzema (atopik dermatit), alerjik rinit (polen, ev tozu akarı ve küf alerjisi olanlarda), ürtiker ve ilaç alerjilerinde cilt kaşıntısı sık görülür. Alerjik rinit ve alerjik egzama da deri kuru ve kaşıntılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri