Koklama Organı: BURUN Farklı kokuları burnumuz ile algılarız .
Vücudumuzda birçok farklı görev üstlenen beş farklı duyu organımız vardır. Göz, görme organımızdır. Kulak, işitme organımızdır. Burun, koku alma organımızdır.
Koku Alma Organı (Organum Olfactus) Burun: Koku duyusu organı olan burun; dış burun ve burun boşluğu olmak üzere iki kısımdan oluşur.
Deri, dokunma duyu organımızdır. Bir nesnenin sert mi yumuşak mı soğuk mu sıcak mı pürüzlü ya da pürüzsüz mü olduğunu derimiz aracılığıyla algılarız. Hassas bir yapıya sahip olan derimiz terleme yoluyla atık maddelerin boşaltımına da yardımcıdır.
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
İlgili 26 soru bulundu
Görme Duyusu, İşitme Duyusu, Dokunma (taktil) duyusu, Koklama Duyusu, Tat duyusu, Vestibüler duyu, Propriosepsiyon, İnteroception.
Duyu organları bilgileri reseptörler (alıcılar) vasıtasıyla toplarlar. En çok bilinen duyu organları, en basit haliyle, "5 duyu" olarak da adlandırılan; görme, koklama, işitme, tat alma ve dokunma işlevlerini yerine getiren göz, burun, kulak, dil ve deridir.
Gözümüzle maddelerin renkli veya renksiz olduklarını niteleriz. Hava, su, cam gibi maddeler renksiz maddelerdir. Tuz, şeker , domates, kiraz , kömür , limon, altın, ağaç renkli maddelerdir.
Dokunma Organı: DERİ
Bir cismin sert, yumu- şak, sıcak veya soğuk olduğunu deri- mizle anlarız . Kâğıt kalınlığındaki derimizin toplam ağırlığı yaklaşık beş kilogramdır . Bu yüzden deri, en bü- yük duyu organımızdır . Çevremizdeki cisim- lerin birçok özelliğini derimiz ile algılarız .
"Science" dergisinde yayımlanan araştırma, insanın duyu organlarından en hassas olanının yaklaşık 400 koku reseptörünün bulunduğu burun olduğunu gösterdi. New York'taki Rockefeller Üniversitesi araştırmacıları, insan gözünün 10 milyon rengi, kulağının ise 500 bin sesi ayırt edebildiğini vurguladı.
Dokunma çevremizdeki nesnelerin, şeklini, büyüklüğünü, dokusunu ve sıcaklığını algılamamızı sağlayan temel duyumuzdur. Bu duyunun organı tabi ki derimizdir. Deri bedenimizdeki en büyük organdır.
Göz: Etraftaki nesneleri görmenizi ve renkli şekillerini algılamamızı sağlayan duyu organımız gözlerimizdir. Belli başlı bazı kısımlardan oluşur. Her bir kısmın kendi görevleri bulunmaktadır ve bazıları gözü korurken bazıları ise sinir sistemi vasıtasıyla beyne gerekli bilgileri iletir.
Burnumuz koku almamızı sağlar; havayı süzer, ısıtır ve nemlendirir. Dilimiz yardımıyla farklı tatları algılarız ve konuşabiliriz. Dokunma duyu organımız olan derimiz tüm vücudumuzu kaplar. Arkadaşlar, duyu organlarımız çevremizdeki unsurları algılamamızı ve keşfetmemizi sağlar.
Maddelerin esnek yada kırılgan olarak nitelenebilmesi için görme ve dokunma gibi duyuları kullanırız.
Tat duyusunun algılayıcı organları; dil, sert damak, yanak mukozası, bademcik ön kıvrımı, bademcikler, yutak arka duvarı ve yemek borusu girişinde bulunan tat duyusuna spesifik sinirlerin serbest uçlarıdır.
F.3.2.1.2 Duyu organlarının temel görevlerini açıklar. göz burun dil tat ses sıcak-soğuk Burun Göz Dil Kulak Deri Yastığın yumuşak, tahtanın sert olduğnu derimizle dokunarak anlarız. Uzaktaki yıldızları, yakındaki evi gözümüzle görerek algılarız. Acı biberi, tatlı sütlacı dilimizle tadarak algılarız.
Cevap C şıkkı göz karın yağdığını deri ise soğuk olduğunu anlamamızı sağlayan duyu organımızdır.
Taktil duyu, vücudun en büyük organı olan deride yer alan reseptörler aracılığı ile dokunma duyusunun algılanmasını sağlayan duyu sistemidir. Vücudun en erken gelişmiş duyu sistemlerinden biri olan dokunma duyusu; hafif dokunma, titreşim, basınç, sıcaklık ve ağrı hakkında bilgi verir.
Aynı zamanda onun sayesinde acıyı hissedebiliriz. Deri, dokunma duyusundan sorumlu organdır ve farklı katmanlara ayrılır: epidermis, dermis ve hipodermis.
Beyaz ışığı oluşturan renklerden kırmızı, yeşil ve mavi ana ışık renkleri ya da temel ışık renkleri olarak tanımlanır ve bu üç rengin birleşmesi beyaz ışığı oluşturur.
Bazıları beyazın bir renk olduğunu düşünür çünkü beyaz ışık görünür ışık spektrumundaki tüm tonları içerir. Birçok kişi de siyahı bir renk olarak kabul eder çünkü kağıt üzerinde siyahı oluşturmak için diğer pigmentleri birleştirirsiniz. Ancak teknik açıdan, siyah ve beyaz renk değil, gölgedir.
Kokusu olmayan maddeler de kokusuz maddelerdir. Örnek : Hava, taş, cam, su, tuz …
Tat duyusu ağız içerisindeki kimyasal maddelerin eriyik hale geçtikten sonra, sensoriyel organlar tarafından algılanması ile beyinde tanımlanan ve bizim beslenme sürecimizi düzenleyip yönlendiren temel duyudur. Bugün acı, ekşi , tatlı , tuzlu ve umami tat lar olarak tanımlanan 5 temel tat vardır.
Araştırmalar sonucunda, insanların, beşten fazla duyuya sahip oldukları ortaya çıkmıştır. 5 duyu organımıza ek olarak fiziksel dünyayı bilmemizi ve anlamamızı sağlayan 2 duyu aracımız daha vardır.
Gerekli olan vücut duruşunun oluşturulmasını veya var olan duruşunu sürdürmesini sağlar. Bu nedenle propriyosepsiyon derin duyu olarak da ifade edilir. Diğer bir yaygın tanımda ise propriyosepsiyon; ''görme olmadan ekstremiteler ile gövdenin hareketlerinin ve pozisyonunun algılanması'' şeklinde ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri