Kol ağrısının yaygın nedenleri sinir sıkışması, boyun fıtığı, tenisçi dirseği, patolojik sorunlar, stres yaralanması, karpal tünel sendromu, tiroid sorunları, diyabet, romatoid artrit veya fibromiyaljidir (doku romatizması).
Kol ağrısında ne zaman doktora görünmeli? Aşağıdaki durumlarda acile gidin: Aniden ortaya çıkan, alışılmadık derecede şiddetli olan veya göğsünüzde basınç, dolgunluk veya sıkışmanın eşlik ettiği kol, omuz veya sırt ağrısı (bu bir kalp kriziniişaret edebilir)
Her hastanın rahatsızlık hissi farklı olduğundan, kimi 'fil oturmuş gibi kimi yanma' şeklinde tarif ediyor. Sol kola yayılan ağrı Kalp krizi ağrısı neredeyse her zaman göğüsten başlayarak dışa doğru yayılıyor. En sık yayılım yeri de sol kol.
Bazı durumlarda aşırı stres nedeni ile de kolda ağrı görülebilir. Bu ağrının temelinde yatan neden aslında psikolojik kaynaklıdır. Fakat uyumayı ve hayatı zorlaştıracak düzeye ulaştıysa ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarla ağrının hafifletilmesi sağlanır.
Boyundan omuza yayılan ağrılar
Elinizde veya kolunuzda bir karıncalanma hissinin yanı sıra omzunuzda bir ağrı hissediyorsanız, bunun nedeni boynunuzdaki bir sorundur. Boyun kireçlenmesi, ve boyun fıtıkları omuza ve kola giden sinirlerin kök bölümünü etkileyerek omuz ve kola ağrısına yol açabilirler.
İlgili 42 soru bulundu
Omuz ve dirsek eklemlerini etkileyen, eklem romatizması (romatoid artrit) veya eklem kireçlenmesi (osteoartrit) gibi hastalıklarda, eklemdeki hasara bağlı olarak kola yansıyan ağrı şikayetleri görülebilir.
Değişik nedenlerden dolayı kol ağrısı meydan geldiği durumlarda, çözüm bulmak için öncelikle ortopedi bölümüne gidilmektedir. Genelde bu tür ağrılar için yaşanabilecek olası problemlere ortopedi bölümü bakar. Sinirlerle ilgili sorun yaşandığı zaman ise nöroloji polikliniği bu konuda öne çıkar.
Sol Kol Ağrısı Neden Olur? Sol kol ağrısının en önemli nedenlerinden bir tanesi kalp krizi belirtisidir. Sol kolda uyuşma, sinir sıkışması, yaralanma, kırık ya da sakatlanma sonucunda da oluşan sol kol ağrısı, kronik hastalıklardan da kaynaklanabilirken, sol kol ağrısının yaygın nedenleri şunlardır: Kalp krizi.
Kol ayrısı nedenleri boyun fıtığı, omuz patolojileri, kas yırtıkları, dirsekte tenisçi dirseği (lateral epikondilit), ulnar oluk sendromu, bilek eklemindeki patolojilerdir. Kalp hastalıklarında da özellikle kalp krizinde ağrı sol kola veya nadiren de olsa sağ kola vurabilir.
Sol kolda görülen ağrıların bazıları da kalp krizine ya da kalp hastalıklarına işaret olabilir. Bu konuda karara varmak ve hastalığı öğrenmek için ise doktora başvurmak gerekir. Kol ağrısı için fizik tedavi, ortopedi ve nöroloji polikliniğine gitmek gerekir.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Stres özellikle sırt, kol ve boyun bölgesindeki sinirlerin gerilmesine sebep olduğu için sağ kol ağrısı ortaya çıkabilir. Hastalar genelde stres durumunda kendilerini kastıklarından sinirler gerilir ve bu da ağrılara sebep olabilir.
Göğüste yanma ve sıkışma hissi, solgunluk, terleme ve nefes darlığı, kalp krizinin ilk belirtileri arasındadır. Bu belirtiler eğer kalp damarı tam tıkanmış ise saatler boyu devam edebilir, gerekli müdahale yapılmadan ağrının geçmesi çok olası değildir.
En sinsi hastalık Akciğer kanseri, omuz ve kol ağrısı ile kendini gösteriyor. Kansere neden olan tümör, 2'inci kaburganın üst kısmına, boyuna ve omuza yakın bölgede yapılanıyor. Burada bulunan sinir ve damarlara bası veya yayılım gösterdiğinden şiddetli omuz ve kol ağrılarına neden oluyor.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Gece kol ağrısı neyin belirtisidir? Gece gelen kol ağrılarının nedenleri çeşitlilik göstermektedir. Gece kol ağrısı yaşanmasının sebebi bir hastalık sonucu olabilmektedir. Boyun fıtığı, boyun tutulması, kalp ile ilgili bir sorun, diyabet ve benzeri hastalık kaynaklı nedenler ile gece kol ağrısı yaşanabilmektedir.
Kola ağrısına iyi gelecek en önemli şey dinlenmedir. Kollarda meydana gelen ağrılar için, kolları bir süre dinlendirmek önemlidir. Bununla beraber kolların kalp seviyesinin üstünde tutulması, ağrının geçmesi adına uygulanacak başka uygulamalardan birisi olarak tabir edilir.
Sol Omuz Ağrısı Neden Olur? Eklemlerde kireçlenme, dolaşımda bozukluk, boyun fıtığı, yumuşak doku hasarı, omuz eklemi sorunları ve sinir sıkışması ve iltihap oluşumu sol omuz ağrısının yaygın nedenleridir. Bununla birlikte sol omuzda aniden hissedilen ağrı bazen kalp krizi belirtisi de olabilmektedir.
Sağ kol uyuşması, şeker hastalığı, beslenme bozukluğu, sinir sıkışması, karpal tünel sendromu gibi nedenlerle ortaya çıkar. Sol kol uyuşması ise genellikle kalp krizinin habercisi olarak bilinir. Bu nedenle omuz ağrısı ve kol uyuşması gibi durumları ciddiye almak gerekir.
Yanlış pozisyonda oturmak veya uyumak, kan akışını kısıtlayabilir veya bir sinire aşırı baskı uygulayarak kolun uyuşmasına neden olabilir. Bununla birlikte açıklanamayan kol uyuşması; sinir hasarı, boyun fıtığı veya kalp- damar hastalıkları gibi altta yatan bir sağlık durumunu gösterebilir.
Kol zayıflığı için en yaygın görülen nedenler yaralanmalardır. Ayrıca kasın az kullanılması ya da belirli kas düzensizliklerinden kaynaklanan kas kaybı, omurgadaki sinirlerin sıkışması ya da buna yapılan baskı ve en son olarak da belirli kalıtsal sorunlar da kollarda güçsüzlüğe neden olabilir.
Sinir sıkışması ile karşı karşıya kalındığında beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarına başvurmak gerekir. Çünkü söz konusu rahatsızlık beyin ile ilgili bir yapı olarak ön plana çıkar. Ele alınacak teşhis ve tanı ile beraber gerekli tedavi yöntemleri Uzman Doktor kontrolünde gerçekleşir.
Kalp ve damar cerrahisi, kalp ile ilgili erken tanı ve müdahale gerektirebilecek bütün şikayetleri kapsamaktadır.
El kol uyuşması yaşayan hastaların nöroloji uzmanına başvurması gerekir. Hastalığın sebebi ortaya çıktıktan sonra tedavi yöntemleri noktasında medikal çözüm yöntemleri ele alınır. Özellikle ellerde ve kollarda meydana gelen uyuşmalar, kalp dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunu teşkil edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri