Çoğunlukla kol açıkken elin üzerine düşme sonucunda oluşan kol kırılması en çok yüksek bir yerden düşme veya trafik kazaları ile meydana gelir. Yaşlı hastalarda özellikle kemik erimesi nedeniyle kırılma daha kolay gerçekleşir.
Kalsiyumun oluşturduğu kemikler, şiddetli darbelerle kırılabilmektedir. İnsanların en sık kullandığı kol kemikleri de pek çok kez darbelere maruz kalmaktadır. Düşme, darbe alma ya da kazalar kırıklara neden olmaktadır. Kol kemiklerindeki kırıklar, insan hayatını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardır.
Ani hareketlerden kaçınılır, kırık kemik düzeltilmeye çalışılmaz. Kırık kolda ise; şişlik oluşacağından yüzük, saat vb. takılar ya da eşyalar çıkartılır. Kırık bölge hareket ettirilmez. Açık kırık varsa; tespitten önce yara üzeri temiz bir bezle kapatılır.
Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…
Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır. Size, doktorunuz kemik iyileşmiş diyorsa; aslında bu sert kallus oluşmuş demektir.
Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir
Kırık çevresinde kemik ve çevre dokulardaki damarlarından sızan kan ile bir pıhtı oluşur ve cilt üzerinde morluk ortaya çıkar. Halk arasında kangren olma belirtisi olarak bilinen morluk, aslında iyileşmenin bir göstergesidir.
İlgili 36 soru bulundu
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Kemik yapısının bozulması ile oluşan kırıkların en belirgin özelliği ağrıdır. Kırık bölgesinde oluşan ağrı, şekil bozukluğu, morarma, kızarıklık ya da şişme gibi semptomlar kırık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kırık oluşan bölgede hareket kısıtlılığı da görülmektedir.
Böyle bir durumla karşılaştığınızda ayağınızdaki ağrının sebebinin kırık olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kırık, çok daha şiddetli bir acıya sebep olur. Çatlak için zamanında doktora başvurmazsanız kırığa dönüşerek canınızın daha çok yanmasına sebep olacaktır.
Vücudumuzda 206 kemik bulunur ve bu kemiklerin her birinin kırılma ihtimali vardır. Bazı kemikler konum ve işlevlerinden dolayı kırılmaya daha müsaittir. kırılma olur ama çocuklar da yetişkinlere göre daha hızlı iyileşir.
En önemli belirti aniden gelişen şiddetli ağrıdır. Ağrı, kol hareket ettikçe artar. Bu yüzden kişi diğer eliyle koluna destek yapmak zorunda kalır. Kırılma esnasında ses duyulabilir.
- "Artık alçı yok"
Kırığı olan bir hasta artık yürüyebilir, denize girebilir ve günlük ihtiyaçlarını fazla zorlanmadan yapabilir yani hastaya ciddi bir konfor sağlıyor.
Ortalama 4-6 hafta alçıda kalır. Yerinden ayrılmış kırıkların tedavisinde izlenecek yol ise şu şekildedir. Ameliyathane şartlarında hastanın ağrı hissetmemesi için anestezi altında kırık düzeltilip (redüksiyon) mobil röntgen cihazı (skopi) ile kontrol edilir.
Ameliyat sonrasında yaklaşık 2-4 hafta arasında alçı tedavisi olur. Alçı çıkarıldıktan sonra fizik tedavi başlanır fizik tedavi süresi 2 aya kadar uzayabilir.
Genellikle kemik kırıkları 6 ile 8 hafta arasında iyileşir ancak bu süreler kırılan kemiğin ölçütüne göre değişebilir.
Ortalama alçıda kalma süresi 4-6 haftadır. Yetişkinlerde görülen i ön kol kırıklarında cerrahi tedavi ön planadadır. Plak ve vidalar ile kırık tespiti önkol kırığı ameliyatlarında en çok tercih edilen yöntemdir.
Uygun tedavi edilemeyen hastalarda parmaklarda şekil bozukluğu, hareket kısıtlılığı ve kavrama güçlüğü meydana gelebilmektedir.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
Bazen kırığa rağmen ağrı olmayabilir. Düşüp bir yerini kırdıktan sonra hiç ağrı çekmeden yaptığı aktiviteye devam eden çok insan olmuştur. Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir.
Kapalı (basit) kırık: Doğrudan ya da dolaylı travma ile kemik kırıldığı halde, kırık üzerindeki derinin bütünlüğü bozulmamış ve kırık kemik uçları deriden dışarı çıkmamıştır.
💬Çatlak bir kemiğin iyileşme süresi yaşa göre. değişiklik göstermektedir. İyileşme süresi genel olarak 4. ile 6 hafta arasında değişmektedir.
Kemiğin kırıldığı bölgede hareket fonksiyonları zor bir duruma gelmektedir. Kırık bölgesinde hareket gerçekleşmesi imkansız bir hale gelmektedir. Çatlak durumlarında ise kemik bütünlüğünün devamı sağlandığından dolayı hareket durumu gerçekleşebilir.
👉🏻 Çatlak kemik, kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Bir uzman doktor tarafından tedavi yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından uygulanan çatlak tedavisi kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir. Hastanın durumuna, çatlağın yerine ve boyutuna göre tedavi süresinde değişkenlikler olabilmektedir.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Kemik dokusuyla bilgiler vermesinin yanı sıra doğrudan sonuç almayı sağlayan hızlı ve kolay ulaşılabilir bir tetkiktir. Kırıklar en az iki planda röntgen ile değerlendirilmektedir. Bunun yanı sıra grafi usulüne uygun bir şekilde çekilmiş olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri