Kolanın kilo aldırma etkisi metabolizmayla ilgili olarak değişir. Çok çok zayıf kişilerin sıkça kola içmesi daha da zayıflamasına neden olurken; kilolu kişilerin kola tüketmesi de obeziteye davet çıkarmaktadır. Çünkü asit ve basit şeker, obezite seviyesinde kilo aldırmaktadır.
Son yıllarda en popüler içeceklerden olan şekersiz ve light kola içerisinde şeker bulunmamaktadır. Bu kola türü özellikle şekeri az tüketmek isteyen kişiler için en ideal içeceklerden birisidir. Kalori kişilerin kilo almasını sağlamaktadır. Şekersiz ve light kola içerisinde ise kalori miktarı sıfırdır.
Kola yüksek miktarda kafein içerir. Kafein de hem kalp çarpıntısına hem de kalp damar tıkanıklıklarına neden olur. Aşırı tüketilmesi durumlarda kalp rahatsızlıkları da baş gösterebilir.
Diyet yapan kişilerin tükettiği içeceklerin içerisinde yer alan kalori miktarları da kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Gazoz da içerisinde şeker ve yüksek kalori içeriği bulunan içeceklerden birisi olarak bilinmektedir. Aşırı gazoz tüketimi ise kilo vermeyi zorlaştırıcı bir etkiye sahip olarak ifade edilebilir.
Çok su içmek kilo aldırmamaktadır. Su içerisinde hiçbir kalori bulunmamaktadır. Bu nedenle çok su tüketimi kişilere avantaj sağlamaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 6 saatten az, 9 saatten fazla uyumak kilo alımına neden oluyor.
Genellikle en çok kilo aldıran yiyecekler arasında kızartma ve abur cubur bulunmaktadır.
Kas kütlenizi de artırmak için et, balık, yumurta, süt ürünleri ve baklagil tüketin. Yüksek antioksidan ve enerji içeren portakal ve nar suyu gibi taze sıkılmış meyve sularını ara öğünlerde tüketin. Salatalarınızı zeytinyağı, zeytin, avokado gibi sağlıklı yağlarla zenginleştirin.
Bir bardak kolada bulunan şeker miktarı vücunuzun ihtiyacından 100 kattan fazla ve bir bardak kola bir paket sıgarayla aynı oranda vücudunuza zarar verir. Her gün içeceğiniz 2 litre kola ile ömrünüz en az 30 sene kısalır.
Tek bir kutu kolada yaklaşık 10 çay kaşığı şeker bulunur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günde en fazla 6 çay kaşığı şeker tüketilmesini önermektedir, yani günde sadece bir kola içmek, bu kuralları alt üst edebilir. Bu nedenle, şekerli içecek tüketiminin bir dizi sağlık durumuyla ilişkili olması sürpriz değildir.
Kötü kolestrolü arttıran kola ve benzeri gazlı içecekler, kalp krizi riskini de arttırıyor.Her gün 1 kutu kola içmek yüksek kan basıncına neden olarak kalp krizini tetikliyor. Ayrıca kola içenlerde tip 2 diyabet geliştirme riski artıyor. Kolanın geldiği plastik şişelerdeki benzen, kansere neden oluyor.
Kola çok sık tüketildiğinde göbek bölgesinde yağlanmaya neden olur ve aşırı şiş görünüm kazandırır. Bu durumu önlemek için koladan uzak durmanız ya da çok nadir tüketmeniz gerekir. Ayda yılda bir defa kola içmek kimseye kilo aldırmaz.
Metabolizmada meydana gelen bu değişimlerde kişinin yağ yakımında zorlanmasına ve kilo vermeden güçlük çekmesine neden olur. Gazlı içecek tüketimini tamamen hayatınızdan çıkarmak kişinin kilo alımında ciddi bir değişikliğe uğrayacağı gibi aynı zamanda kilo vermesine de yardımcı olacaktır.
Kolanın içindeki zararlı maddeler yalnızca şeker ve koruyucularla sınırlı değildir. Aynı zamanda kola, sodyum içeriği de oldukça yüksek olan bir içecektir. Bu miktardaki sodyum tıpkı sofra tuzunun fazla kullanımında olduğu gibi vücutta su tutulumuna, böbreklerde yüke ve tansiyonda yükselmeye neden olur.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Muz çok fazla tüketildiği takdirde kilo aldırabilir. Sindirim sisteminin hızlanması için de muzun düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Yüksek miktarda lif içeren muzun kilo aldırmaması için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.
Suyun tokluk hissiniz arttırıcı özelliği vardır. Bu yüzden diyet sırasında bol su tüketmek kilo vermeye yardımcı olur. Böylece hem tokluk hissini artmış olur hem de vücutta doğru kimyasal enzim hareketi sağlanmış olur. Ayrıca metabolizmanın az ve sık uyarılması ile devamlılık sağlanmış olur.
Yetersiz ve düzensiz beslenme, iştahsızlık, öğün aralarında uzun boşlukların olması da kilo alamama nedenleri arasındadır. Kişinin yaşadığı psikolojik sorunlar, stres, depresyon hali de neden kilo alamıyorum sorusunun cevabıdır. Zayıflık nedenleri olarak sindirim ve dolaşım bozuklukları da gösterilebilir.
Geç saatlerde kalkmanız metabolizmanızın ciddi anlamda yavaşlamasına ve kilo verme hızınızın azalmasına neden olacaktır. Uyandıktan sonra kahvaltı yapıp tekrar uyumanızda tok mideye uyuduğunuz için daha çok kilo almanıza neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri